И така, дали тези растителни бургери са полезни или не? Отговорът е… в сравнение с какво? Храненето е един вид игра с нулева сума; всяка храна има цена. Искам да кажа, всеки път, в който слагаме нещо в устата си, е изгубена възможност да слагаме нещо дори още по-здравословно. И така, ако искате да знаете дали нещо е здравословно, ще трябва да го сравните към това, което иначе бихте приемали. Така, например, полезни ли са яйцата? В сравнение със закуска с наденица? Да! Но в сравнение с овесени ядки? Дори не са и близо. Но вижте, наденицата се счита за канцероген група 1. С други думи, знаем, че консумацията на преработено месо причинява рак. Всяка порция от 50 г на ден като единична закуска с наденица, е свързана с 18% по-висок риск от рак на дебелото черво. Така че, рискът от наличие на рак на дебелото черво чрез прием на една наденица на ден, е същият, както и повишения риск от рак на белите дробове, ако дишате вторичен цигарен дим цял ден, живеейки с пушач. Така че в сравнение с наденицата, яйцата са здравословни, но в сравнение с овесените ядки, не са.
Така че, когато става въпрос за Beyond Meat и Impossible Burger, да, те може и да са по-добри заради това, че имат по-малко наситени мазнини, но хей, искате по-малко наситени мазнини? Растителните алтернативи на месо не могат да се сравнят с непреработените растителни храни, като боб или леща. И едно бурито с боб или супа с леща определено ще запълнят същата кулинарна ниша като бургера за обяд. Но ако ще ядете някакъв вид бургер, лесно е да се твърди, че растителните опции са по-здравословни. Има един проблем с натрия, а той не е твърде много, ако изобщо го има, е по-нисък в наситените мазнини, тъй като тук използват кокосово масло, което е на практика също толкова вредно, колкото животинските мазнини; няма много предимства на този фронт.
Въпреки че общият протеин е подобен навсякъде, какво значение има това? Или има ли някакво предимство на приема на растителен протеин пред животинския протеин? Нека разгледаме връзката между приема на растителен и животински протеин и смъртността. В Харвардското кохортно проучване на близнаци, което проследява над 100 000 мъже и жени за няколко десетилетия,“ … след контролиране на други фактори, свързани с хранене и начин на живот, приемът на животински протеин е свързан с по-висок риск от смъртност, особено смърт от сърдечно-съдово заболяване, докато по-високият прием на растителен протеин е свързан с по-ниска смъртност от всички причини“, което означава по-нисък риск от смърт от всички причини, взети заедно. Така че, „заместването на животински протеин от различен произход с растителен протеин е свързано с по-ниска смъртност“, особено ако замествате преработеното месо и яйчния протеин, които са най-зле. Но когато става въпрос за по-дълъг живот, източниците на растителен протеин побеждават всеки един източник на животински протеин. Не само по-добре от бекона и яйцата, но и по-добре от бургерите, пилешкото, пуешкото, рибата и млякото.
Заедно с останалите проучвания, тези „открития подкрепят важността на източниците на протеин за здравето в дългосрочен план и предполагат, че растенията представляват предпочитан източник на протеини, в сравнение с животинските храни.“ Защо? Ами, за разлика от животинските протеини, растителният протеин не се свързва с повишени нива на предизвикващия рак хормон на растежа IGF-1 например. Не, соевият протеин е достатъчно подобен на животинския протеин при достатъчно високи дози, например ако изяждате всеки ден по 2 Impossible Burgers, може и да повишите нивата на IGF-1. Но единствената причина, поради която ни интересува IGF-1, е рискът от рак, а високият прием на соя е свързан с понижен риск от рак. Например, един скорошен системен преглед и мета анализ откриват, че приемът на соев протеин е свързан с понижен риск от смърт от рак на гърдата; говорим за „12% намаление на смъртта от рак на гърдата, свързано с всеки 5 грама на ден увеличение на приема на соев протеин.“ Но групите с висок прием на соя в тези проучвания приемали по над 16 грама на ден, което е свързано с цели 62% по-нисък риск от смърт от рак на гърдата. Над 10 грама соев протеин на ден може и да са полезни, свързани с намаляване на риска от смърт от рак на гърдата почни наполовина, а приемът на над 16 грама на ден може и да е по-добре, което е по един Impossible Burger на ден. Но просто не знаем какво се случва при нива на консумация далеч над това.
Растителният протеин също така е свързан с по-ниско кръвно налягане, намален LDL холестерол и подобрена инсулинова чувствителност. Нищо чудно, че „заместването на животинския протеин с растителен е свързано с по-ниска честота на сърдечно-съдово заболяване и диабет тип 2.“ Наистина, 21 различни проучвания, проследяващи почти половин милион души, и „високият… прием на животински протеини е свързан с повишен риск от [диабет тип 2], докато [дори само] умереният прием на растителен протеин е свързан с понижен риск от [диабет тип 2].“ Добре, но това са само наблюдателни проучвания. Всички те се опитват да контролират други фактори, свързани с храненето и начина на живот, но няма как да се докаже причинно-следствена връзка, докато… не се тества.
„Ефектът от заместване на животински с растителни протеини върху контрола на кръвна захар при диабет: системен преглед и мета анализ на рандомизирани контролирани проучвания.“ Дори само смяната на около една трета от приема на протеини от животински към растителни източници води до значителни подобрения в контрола на кръвната захар в дългосрочен план, кръвната захар на гладно и инсулина.
Може да направите същото нещо и с холестерола. Ето един системен преглед и мета анализ на рандомизирани контролирани проучвания върху ефекта от растителния протеин върху мазнините в кръвта. И наистина, заместването на животинския с растителен протеин понижава LDL холестерола и тази полза се появява независимо дали имате висок или нисък холестерол, независимо дали заменяте мляко или месо и яйца, независимо дали заменяте със соев или друг вид растителен протеин.
Знаем за ползите от соята върху холестерола от над 40 години, но други източници на растителен протеин правят същото. Да, но тук не заменяме телешкото месо с боб. Тези продукти са предимно изолирани растителни протеини, най-вече изолат от грахов протеин в случая на Beyond, както и концентриран соев протеин в случая на Impossible. Ако просто изолирате самите растителни протеини, ще получите ли все пак ползите? Да, изненадващо. Вижте сами.
Интересното е, че изследователите стигат до заключението, че не са открили значителна разлика между продуктите с протеинов изолат и източниците на цели храни, „което предполага, че понижаващите холестерола ефекти поне от части се приписват на самия растителен протеин, а не на свързаните с тях нутриенти.“ Така че, не е само, защото растителният протеин пътува с фибрите или има по-малко наситени мазнини. Растителните протеини се разпадат на различни видове аминокиселини; и така, също както, ако дадете на група хора аргинин, аминокиселина, която се съдържа в растителните храни, това само по себе си може да свали холестерола на хората. И дори концентратите на растителен протеин, използвани в тези продукти, не са чист протеин, защото задържат няколко активни съставки, като фитостероли и антиоксиданти, които също може да имат ползи.

Източник: https://nutritionfacts.org/video/plant-based-protein-are-pea-and-soy-protein-isolates-harmful/
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев