Както е отбелязано в една статия в журнала на Американската медицинска асоциация относно растителните алтернативи на месото, самото разглеждане на хранителната информация на един стандартен бургер и сравняването й с Beyond Meat или Impossible Burger, няма непременно да можете да предвидите здравните последици без по-нататъшни проучвания. Но имаме растителни алтернативи на месото от повече от един век. Искам да кажа, кой не би искал една консерва Протоз? Това е в крайна сметка съвременното растително месо, патентовано от д-р Джон Харви Келог през 1899 г.
Разбира се, продукти като тофу и темпе съществуват в Азия от векове, но аз мисля за тях като за отделни храни, за разлика от продуктите, които нарочно са проектирани да наподобяват вкуса и текстурата на месото. С такава богата история, датираща от дните на Протеена, човек би си помислил, че има някакви проучвания с потребители. И наистина, има. Например, момичета, които ядат месо, може да имат менструация 6 месеца по-рано отколкото момичетата, които не ядат. Дали е само защото те приемат много протеини и мазнини? Очевидно не, защото момичетата, които вместо това ядат алтернатива на месото, като зеленчукови бургери и хотдог, могат да отложат менструацията си с девет месеца. Разбира се, трудно е да се разбере колко от това е само от избягването на месото. Но в сравнение с момичета, които ядат месо само няколко пъти в седмицата, тези, които ядат месо няколко пъти на ден, на значително по-ранна възраст имали първата си менструация, което също помага да се обясни защо консумацията на месо е свързана с рак на гърдата по-късно в живота, след като колкото по-рано започнете менструацията си, толкова по-висок е рискът по-късно в живота.
Сега, самото затлъстяване може да допринася за ранното развитие на пубертета при момичетата, така че това може да бъде друг фактор. Проучванията предполагат, че децата вегетарианци са по-слаби отколкото децата невегетарианци. Те не са по-малки като цяло, обаче. Момчетата и момичетата вегетарианци обикновено са с около 2,5 см по-високи от своите връстници; те не са толкова широки обаче. Така че, фактът, че момичетата, които ядат растителни алтернативи на месото е по-малко вероятно да страдат от преждевременен пубертет, може от части да е, защото те са по-слаби.
Наистина, изследванията относно затлъстяването при децата установяват, че консумацията на месо изглежда удвоява шанса децата в училищна възраст да затлъстеят, в сравнение с консумацията на растително месо. Сега, източниците на протеин от цели растителни храни, като бобови, се справили дори още по-добре, свързани с намаляване на шанса наполовина от това детето да е с наднормено тегло. Ето защо аз смятам, че този вид растителни меса са по-скоро полезно средство към по-здравословното хранене, а не крайната идеална цел. Същото количество протеин в бурито с боб ще е по-добре във всеки един начин.
Подобно на това, по отношение на риска от бедрени фрактури, в проучването на адвентистите, което проследява десетки хиляди мъже и жени за години, ежедневният прием на растително месо изглежда намалява риска от фрактури на бедрата почти наполовина, но ежедневният прием на бобови – боб, грах, нахут и леща – може да намали риска от фрактура на бедрата още повече, почти с две трети.

Източник: https://nutritionfacts.org/video/plant-based-meat-substitutes-put-to-the-test/
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев