Страхотно е, че можем да подобрим спортното си представяне, като консумираме малко червено цвекло, ами ако тичаме с 5% по-бързо? Забавен експеримент е да изядем един буркан червено цвекло и може би ще намалим с една минута времето за избягване на 5 км. Но това са хората, които наистина биха имали полза от по-ефективна употреба на кислород: тези, които страда от емфизем. Да, младите и здрави хора, които ядат зеленолистни и червено цвекло, могат да плуват, тичат и да карат колело по-бързо и по-надалеч, но какво да кажем за тези, които остават без дъх, само докато изкачват стълбите? Дали зеленчуците, богати на нитрати, действат там, където има нужда? Да, значително удължават времето на бягащата пътека след само два шота сок от червено цвекло.
Страхотно е, че сокът от червено цвекло може да намали кръвното налягане при младите и здрави хора, но какво да кажем за тези, които наистина имат нужда, възрастните хора с наднормено тегло? Само един шот сок от червено цвекло на ден, в сравнение със сок от горски плодове като контрола, и за няколко седмици се наблюдава значително понижение на кръвното налягане. Но само за няколко дни след спиране, след три седмици пиене на сок от червено цвекло, кръвното налягане се върнало обратно. Така че трябва да си изяждаме зеленчуците.
Защо чак през 2015 г. се публикува проучване върху понижението на кръвното налягане при хора с високо кръвно налягане? Човек би си помислил, че това ще е първата група, която да опита. Кой ще го финансира, обаче – индустрията за червено цвекло? Лекарствата за кръвно налягане струват над 10 млрд. долара годишно. Няма как да правите милиарди от червено цвекло. Ето защо имаме благотворителни организации, като Британската сърдечна фондация, която финансира едно проучване, за да даде на хора с високо кръвно налягане по една чаша сок от червено цвекло на ден за четири седмици. В крайна сметка, високото кръвно налягане може да бъде рисков фактор #1 за преждевременна смърт в света. За десет години то може да засегне почти един на всеки трима възрастни на тази планета. Но ако поставим хората на сок от червено цвекло, кръвното им налягане спада и ще продължи да спада, докато не спрат да пият след един месец. При толкова много хора с високо кръвно налягане, въпреки лечението, една допълнителна стратегия, въз основа на приема на богати на нитрати зеленчуци, може да се окаже както евтина, така и достъпна и полезна като подход на здравеопазването към проблема с хипертонията.
Ами тези с периферно артериално заболяване? Десетки милиони хора с атеросклеротични запушвания, които влошават кръвопотока към краката им, което може да причини крампи в прасците, наречени клаудикация, поради липса на кръвообращение през запушените артерии, а това сериозно ограничава способността на човек дори да върви, но само пиенето на сок от червено цвекло ще ви накара да вървите с 18% повече. Сега, това е наистина чудесно; никога не съм виждал подобно нещо. Измерили реалното насищане на кръвта с кислород в мускулите на прасците. Плацебото е в бяло; червеното цвекло е в черно, което показва как да успели да поддържат повече кислород в мускулите си само със зеленчуци.
Азотният оксид от нитратите от зеленчуците не само подобрява ефективността на кислорода, но и доставянето на кислород чрез разширяване на кръвоносните съдове, като отваря артериите, за да има повече кръвопоток. Изненадан съм, че компаниите за производство на сок от червено цвекло не се опитват да се изявят като веджи Виагра. Това определено би обяснило защо тези, които ядат повече зеленчуци, имат подобрена сексуална функция, въпреки че това проучване е в откъс от времето, затова няма как да разберем кое е първо. Изглежда разумно, обаче, че ниската консумация на плодове и зеленчуци допринася за еректилната дисфункция, а не обратното.
А какво ще кажете за най-важния орган, мозъка? Лошата церебрална перфузия – липсата на кръвопоток и кислород в мозъка – са свързани с когнитивно влошаване и деменция, и те показват, че нитратите в зеленчуците могат да са полезни в лечението на когнитивното увреждане, свързано с възрастта. Установяват директен ефект от нитратите в храната върху мозъчния кръвопоток в рамките на фронталния лоб, областите, които са особено засегнати от остаряването. Това е много важна област в мозъка за така наречената изпълнителна функция, основни умения за решаване на проблеми и задачи, важна за ежедневното функциониране. Нитритите от нитратите е показано, че не само увеличават кръвопотока до определени области в тялото, но също и действат преференциално при условия на ниски нива на кислород, което позволява да се увеличи кръвопотока, най-вече в области, където най-много има нужда. И именно това установили в мозъка: повишен кръвопоток до рисковите области на застаряващия мозък. Единственият страничен ефект от приема на червено цвекло за мозъка? Малко повече цвят в живота ви.

Източник: https://nutritionfacts.org/video/oxygenating-blood-with-nitrate-rich-vegetables/
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев