Ефектите на намаляване на стреса от музиката изглежда се разпростират през клиничния спектър дори до тежко болните, интубирани пациенти в интензивно отделение. Тези със слушалки на главата си, слушащи Моцарт, намалили хормоните си на стрес, като адреналина, наполовина, в сравнение с тези, които имали слушалки, но не слушали нищо, което довело до по-ниско артериално кръвно налягане. Но дали всички видове музика са толкова релаксиращи? Изследователи сравнили ефектите от Моцарт с Пърл Джам и Ения при здрави участници. Какво мислите, че открили?
След като слушали Моцарт за 15 минути, хората съобщили за значително намаление на напрежението. С ню ейдж музика те също получили намаление на напрежението, по-голямо отпускане, по-малка враждебност, но доклади за значително намаление на умствената яснота и енергичност. А след гръндж рок хората казали, че се чувстват по-враждебни, уморени, тъжни и под напрежение с намаление на усещането за грижа, отпускане, яснота и енергичност. Но това са просто субективни показатели – да се питат хората как се чувстват. Ами обективните показатели? Имаме данни за техното. След 30 минути класическа музика хормонът на стреса кортизол намалява значително. Но ако вместо да се слуша симфонията на Бетовен 6, опера 68, те слушали Сайбер Трип, техно шок, техно магнетико, нивата на хормона на стреса се покачват. Сега, нивата на ендорфини също се покачили, за което може и да си помислим: „О, това е добре,“ докато не осъзнаете, че ендорфините са естествените болкоуспокояващи на тялото ни и се покачват след голям брой неприятни стимули, като изгаряния или пробождания.
Това може и да бъде функция на темпото, обаче. Хората получават същото ускорение на дишането и кръвното налягане, ако слушат бърза класическа музика, Престо на Вивалди, също така стимулираща или дори още повече отколкото Ред Хот Чили Пепърс.
Ами хеви метъл? Участниците получили на случаен принцип избрана от тях, класическа музика, хеви метъл или тишина. Слушането на избраната от тях и на класическата музика произвежда повишено чувство на релаксация, както стоене в тишина, но това не важи за хеви метъла. В сравнение с отпускащата и приятна ренесансова музика, излагането на превъзбуждащ и неприятен хеви метъл причинило повишена амилаза при мъжете. Амилазата е ензим в слюнката, който храносмила нишестето. И така, когато влизаме в настроение на „бий се или бягай“, можем веднага да започнем да произвеждаме ензима, за да осигурим захари за бърза енергия. Получавате повишение на амилазата, когато скачате с парашут, или ако някой ви потопи в почти смразяваща вода, или ако накарате някой да слуша хеви метъл за десет минути. С целия този допълнителен ензим, ако човекът яде хляб докато си развява главата, може накрая да се окаже, че ще храносмила по-добре хляба.
Металът е по-вероятно обаче да причини на медицинската общност проблеми с храносмилането. Въпреки че групата по науки и технологии на Американската медицинска асоциация признава, че няма доказателство, че тази музика има каквито и да било вредни ефекти върху поведението на подрастващите, това не ги спира да смятат, че има отделни доказателства, че хората, които се идентифицират с такива групи като Слейър и Металика, могат да имат риск от злоупотреба с наркотици или дори участие в сатанински дейности. В отговор на което един лекар написал, че за всеки тийнейджър, който извърши самоубийство или някакво престъпление под влиянието на хеви метъл музика, може да има десетки други престъпници с бяла яка, които участват в дейности, като вътрешна търговия, измама или корупция. Може би вместо това трябва да обвиним Бах или Бари Манилоу.

Източник: https://nutritionfacts.org/video/music-for-anxiety-mozart-vs-metal/
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев