Едно известно проучване през 2000 г. сравнява влиянието на содата с това на желираните бонбони. Накарали хората да добавят 28 допълнителни лъжици захар към диетата си ежедневно под формата на желирани бонбони или газирана сода. След това измерили колко калории са приемали през остатъка от деня, за да видят дали тялото им ще компенсира цялата тази добавена захар. Ето колко калории е приемала групата с желираните бонбони преди да започне проучването, но при прием на шепи желирани бонбони, тялото им регистрирало всички тези добавени калории, така че на края те изяждали по-малко от всичко останало през деня. И така, дори с прибавянето на калории от желирани бонбони, те са изяждали едно и също количество калории преди и след добавянето на желираните бонбони към диетата им. Но в групата със содата, ето колко започнали да приемат и въпреки всички добавени калории от кенчетата сода, които изпивали всеки ден, те продължили да приемат същото количество храна. Така че, във всички тези добавени калории от содата, нищо чудно, че хората наддали тегло след един месец пиене на сода. Тялото им изглежда не разпознавало добавените калории, когато те са в течна форма, затова и не компенсирало чрез намаляване на апетита, за да се хранят с по-малко храна през остатъка от деня. Липсата на регулация може да се използва и в наша полза, смятат изследователите, ако искате да надебелеете. Ами ако не искате?
Ако пием смути за закуска, вместо да идем нормална храна, ще си помислили тялото ви, че сте пропуснали закуската и ще ви накара ли толкова да озвереете от глад на обяд, че да изядете повече от обичайното и накрая да наддадете тегло? Добре, ами първо, този ефект на цяла храна, в сравнение с течна храна, истински ли е? Содата и желираните бонбони не само се различават по физическата си форма – те имат и различни съставки. Това е проблем с много от тези видове проучвания. Те използват различни храни. Както това проучване, които сравнява течни с твърди храни. Хората получават или плодов сок с обезмаслено мляко за закуска, или овесена каша с боровинки и ябълки. И на вашето внимание, участниците в проучването били по-малко гладни след овесената каша. Ух. Това може и да не е ефект на твърдата в сравнение с течната храна – това са напълно различни храни. За да се тества ефектът на твърдата и течната храна, ще трябва да използвате една и съща храна просто в две различни форми. Дори това проучване има недостатъци. То твърди, че показва, че приемът на ябълки преди хранене е полезно, за да сте сити и ще изяждате по-малко калории като цяло, а пюрето от ябълки няма същия ефект. Но тук те не просто блендирали ябълки, първо ги изпекли за 45 минути, което може да промени начина, по който тялото се справя с тях. Виждал съм всички тези проучвания, но просто не бях убеден, че има ефект на твърдата и течната храна. И тогава беше публикувано това проучване.
Плодова салата с цели сурови ябълки, кайсии и банани с 3 чаши вода за пиене или вземате 2 чаши от тази вода, добавяте я към плодовете и правите плодово смути, а после само изпивате тази трета чаша вода. И така, една и съща храна; едната в твърда форма, а другата под формата на смути. Какво се случи?
Хората се почувствали значително по-малко заситени след смутито. Същото количество храни, същото количество фибри, но под формата на смути хората просто не се заситили толкова, колкото приемането на целите плодове. Първоначално мислехме, че причината е липсата на дъвчене. Самото действие на дъвченето може би е сигнал за ситост, сигнал, че сме яли достатъчно, и наистина, ако сравним 35 сдъвквания на една хапка с 10 сдъвквания на хапка, ако накарате хората да ядат паста, докато не се почувстват нормално сити, тези, принудени да дъвчат 35 пъти на хапка накрая се оказва, че са изяло с около една трета чаша по-малко паста. Ето: имаме доказателство за ефекта на твърдата и течната храна. Имаме тук механизма и както често се случва в науката, точно когато имаме всичко готово, се появява един парадокс. В този случай големият парадокс на супата.
Супа, пюрирана, блендирана супа, което си е горещо зелено смути от блендирани зеленчуци, е по-засищаща отколкото същите зеленчуци в цялата си форма. Същата храна в течна форма е по-засищаща отколкото в твърдата си форма. Така че, не може да се дължи на дъвченето. Всъщност изглежда, че няма никакъв ефект на течната и твърда храна, тъй като студените смутита изглежда засищат по-малко, а горещите смутита изглежда са по-засищащи.
И така, когато хората ядат супа като първо ястие, те изяждат много по-малко основно, така че дори и когато добавите калориите от супата, те изяждат по-малко калории като цяло.
Как можем да обясним този парадокс? Може би пюрираните плодове са по-малко засищащи от целите, но пюрираните зеленчуци са по-засищащи? Може да пробвате да си направите супа с ябълки, но кой ще направи това… Университета в Пърдю. За супата от ябълки смесили около една чаша ябълков сок с две чаши ябълков сос, втечнили я в блендер и я затоплили. Ако накарате хората да изядат 3 цели ябълки, вместо това, в началото те ще са доста гладни, но в рамките на 15 минути ядене на ябълки, те няма да изпитват никакъв глад. Изпиването на 3 чаши ябълков сок не намалило глада изобщо, но какво ще кажете за супата, която на практика е просто горещ ябълков сок, смесен с ябълков сос? Супата намалила глада почти толкова, колкото и целите ябълки, дори още повече един час по-късно и дори надделяла над целите ябълки относно намаляването на общия прием на калории за деня. Какво е толкова специалното на супата? Какво общо има супата с продължителното дъвчене, което я различава от пиенето на смути? Времето. Отнема два пъти повече време за дъвчене и се замислете колко време ви отнема да изядете една купа супа, в сравнение с пиенето на смути? По-бавното ядене намалява приема на калории.
Или може би просто си представяме, че супата ще е по-засищаща и има плацебо ефект. Чувството на глад и ситост са субективни. Хората обикновено съобщават за глад според това колко калории те смятат, че има даденото нещо, вместо реалното съдържание на калории. Ако изучавате хора без краткотрайна памет, както в този филм, Мементо, където хората не си спомнят какво се е случило преди една минута, те могат да предозират с храната, защото са забравили, че току-що са яли, което показва колко лоши съдии сме на собствения си глад. И не са само субективните ефекти. В това известно проучване „Умът над млечния шейк“, ако предложите на хората 2 млечни шейка, единият описан като изкусителен – изкушение, което заслужавате, а другият – чувствен, удоволствие без вина, хората ще имат различна хормонална реакция към тях, въпреки че са заблуждавани и им се дава един и същ млечен шейк.
И накрая, може би причината е, че супата е била гореща, а по-топлите храни могат да бъдат по-засищащи. Как да разберем дали решението на загадката със супата е времето, мисълта или температурата? Само да имаше трета група в това проучване, Имали са група с твърда храна и група, пиеща течна храна. Само да имаха група, ядяща течна храна. Имали са. Предложили са плодовото смути в купа и студено, за да се яде с лъжица – без да е като супа, така че, ако е била мисълта или температурата, оценката за ситост ще намалее от пиенето на течност, смутито, но ако е забавената скорост на ядене, която направила супата по-засищаща като твърда храна, то тогава резултатът ще е по-близък до групата, приемала твърда храна. И той се оказал точно толкова висок, което означава, че единствената причина, поради която смутитата не са толкова засищащи, е защото ние ги поглъщаме толкова бързо, но ако ги пием бавно, с времето те могат да бъдат също толкова засищащи, както ако изядем плодовете и зеленчуците цели.
Уау, това проучване е помислило за всичко! Не знаете дори половината. Учените искали да разберат дали ще подейства и с високо мазнинни смутита. Ами бадемово масло или орехи? Не, течната напитка е била просто течно мазно смути на свински корем на пара. Предполагам понякога смутитата могат и да потиснат апетита ви.

Източник: https://nutritionfacts.org/video/liquid-calories-do-smoothies-lead-to-weight-gain/
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев