Патент от САЩ No. 9 700 067 беше мечтата на Impossible Food да подобрят заместителите на растителното месо, за да може то по-добре да отразява аромата и вкуса на месото чрез използване на растително хем желязо. Добре, но какво ще кажете за образуването на нитрозо вещества, предизвикани от хема. Когато ядем много месо, можем да видим все повече и повече нитрозо вещества в акото на хората, малка част от които може да се дължат директно на хема. Токсикологичното значение на това предстои да бъде открито, тъй като само някои нитрозо вещества са притеснителни. Но ако нитрозо веществата, образувани в червата в резултат на консумацията на хем, се докаже, че са мутагенни или канцерогенни, това може да помогне с обяснението на връзката между консумацията на червено месо и рак на дебелото черво. Но няма как да знаем, докато не… подложим на проверка.
„ДНК увреждането е смята за важен компонент в [развитието] на рака на дебелото черво“; така че, изследователите разглеждат „геннотоксичността на фекалната вода.“ Чували ли сте за зелен чай, черен чай? Това е по-скоро като кафяв чай, на практика филтрирано фекално смути. Това е определено смути, за което искате да проверите няколко пъти дали капакът на блендера е плътно затворен.
Но това, което открили, е че ефектите на увреждане на ДНК-то от фекалната вода са независими от количеството нитрозо вещества, което откриват. Сега, липсата на връзка между очевидните общи концентрации на нитрозо веществата и ДНК увреждането може да се дължат на много по-ниски нива на нитрозо вещества, открити във фекалната вода, в сравнение със самите фекалии. Искам да кажа, самото разглеждане на фекалната вода, нитрозо веществата са едни и същи сред групите с месо, но истинското ако показва най-добре.
В идеалния случай бихме искали да знаем какво се случва в човешкото дебело черво. Така че, изследователите взели биопсии преди и след една седмица, която включва няколко дневни порции говеждо и телешко месо. Не само че имало над „два пъти увеличение на геннотоксичността на фекалната вода“, която е свързана с канцерогенната експресия на промените в гените при биопсии преди и след, само след една седмица.
Все пак, има само „обстоятелствени доказателства, че N-нитрозо веществата, образувани в дебелото черво след ядене на месо… могат да са важни генотоксини“ до… сега, или поне до това проучване. Значително увеличение на нитрозо веществата, значително свързано със значително увеличение на характерното ДНК увреждане поради N-нитрозо геннотоксичността. Можете да визуализирате ДНК увреждането в ректални биопсии – кафявото петно вдясно – след един месец от по три порции телешко и агнешко месо на ден. Изследователите предполагат, че хемът в храната е разумно обяснение, но най-ниската доза хем, показваща доказателства за пряко ДНК увреждане, в този случай от прясно отрязани тъкани на дебелото черво, била 10 микромола. Аз се свързах с Impossible и те казаха, че това е еквивалента на три пъти концентрацията на хем, която се съдържа в техните бургери. След завършване на това дълбоко гмурване не ми е ясно дали хемът, при обичайните си дози от храната, причинява вреди, и дори още по-неясно дали хемът е виновникът във връзката между месото и рака. Ако не е хемът, обаче, кое е?
Ами, има „причини, поради която подозираме участието на заразни фактори на телешкото в колоректалния рак.“ Има вируси, причиняващи рак, които са устойчиви на топлина, които могат да оцелеят в сготвеното на среден или слаб огън месо. Специфичен клас инфекциозни агенти, които са изолирани както при кравите, така и при тъкани от човешки рак на дебелото черво, да не споменаваме мозъците на жертви на МС. „Какво общо имат рака на гърдата и дебелото черво с множествената склероза?“ Няколко потенциално инфекциозни фактори от кръвта и млякото на добитъка, но това е цяла тема на отделно видео сама по себе си.
По-малко спекулативно, може просто да се дължи на наситените и транс мазнините, или на аминокиселините, съдържащи сяра, концентрирани в месото, взаимодействащи си с чревните ни микроби, което води до оксидативен стрес и възпаление, което подпомага появата на рак. Ако сравните чревните бактерии в изпражненията от пациенти с рак с тези на здрави индивиди, съотношението висока консумация на месо към висока консумация на плодове и зеленчуци „изглежда се свързва с растежа на бактерии, които могат да допринесат към по-враждебна чревна среда.“ Преследването на „глобални микробиомни следи, които са специфични за колоректалния рак“ предполага „метаболитна връзка между чревните микроби, свързани с рака, и диета, богата на мазнини и месо.“
Може би е от месото, което гние в дебелото черво. Гниенето вътре в човешкия стомашно-чревен тракт се отнася към разграждането на несмлените протеини в червата. Някои от продуктите на този процес на гниене, като амоняк, путресцин и уремични токсини, като крезол, индол и фенол, се смята, че участват в развитието на колоректален рак. Но ако намалите месото, нивата на някои от тези вещества може да спаднат наполовина, може би защото те култивират по-малко гниещи бактерии.
Лошите бактерии също така произвеждат вторични жлъчни киселини, които са свързани както с риск от рак, така и с развитието на рака, като потенциални фактори за увеличаването на туморите в дебелото черво, от части чрез увреждане на чревната стена, което причинява и пропускливи черва. Ако поставите хората на диета, пълна с животински храни, ще получите огромно увеличаване на производството на бактерии в рамките на дни; докато, ако намалите месото, може да постигнете обратното. Дори само храненето с повече растителна храна, заменянето на стандартната американска диета с по-здравословна такава, значително намалява вторичните жлъчни киселини със 70% само за две седмици.
Също така може да има „силна връзка между рака на дебелото черво и триметиламин N-оксид (ТМАО), метаболит на чревната микрофлора от месо и мазнини.“ Може би това е връзката между това, което нашите чревни бактерии правят с месото и риска от колоректален рак. Може би заради възпалението, причинено от ТМАО, но също може и да е заради оксидативния стрес, или ДНК увреждането или нарушението на протеина.
Или какво ще кажете за нечовешката сиалична киселина, известна като Neu5Gc, която прониква в тъканите на хората, консумиращи месо, и предизвиква възпалителна имунна реакция? А нивата на антителата срещу това чуждо вещество, съдържащо се в месото, са свързани с риск от рак на дебелото черво. Можем да продължаваме още и още.
Заключението относно здравето е, че въпреки че експертите нутриционисти разбираемо са притеснени относно това, че ще поръчвате този бургер Impossible с пържени картофи и кола, хей, по-добре е така, отколкото пържени картофи и кола с обикновен бургер.

Източник: https://nutritionfacts.org/video/is-heme-iron-the-reason-meat-is-carcinogenic/
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев