Има знак на надежда, когато цели броеве на журнали по кардиология са посветени не само на храненето, но специално на растителното хранене. Д-р Уилямс, бивш президент на Американския колеж по кардиология, започва с един цитат, приписван на Шопенхауер. „Всички истини преминават през три етапа. Първо хората се присмиват на тях. Второ, настървено се противопоставят. Трето, приемат се като…“, хм. И истината за ползите от растителните диети, растителното хранене, продължават да се увеличават. Доказателствата ги имаме; проблемът е инерцията, културата, навика и широко разпространения маркетинг на нездравословни храни. „Целта ни трябва да бъде да извлечен данните към медицинската общност и публиката, там където те могат да спасят животи…“ Това е личната мисия на живота ми в четири думи: разпространи данните на хората. Въз основа на това, което вече знаем в съществуващата медицинска литература, растителното хранене ясно представлява единствената най-важна, но все пак неизползвана възможност да се разреши проблема с епидемията на затлъстяването и диабета, заболяванията и смъртността.
Изданието включва типичните случаи на лечение на сърдечно заболяване: 77-годишна жена със сърдечно заболяване, толкова тежко, че не можела да върви повече от две улици или да се изкачи по стълби, сериозни блокажи във всички от трите главни артерии и била изпратена за отворена сърдечна операция с байпас. Вместо това тя обаче избрала да следва пълноценно растително хранене с цели храни, включващо зеленчуци, плодове, пълнозърнести храни, картофи, боб, леща и ядки. Въпреки че казва, че се опитва да се храни достатъчно здравословно преди, само за един месец след като преминала на растително хранене, симптомите й почти изчезнали. И забравете за блокажите, тя можела да се качи на бягаща пътека и да върви над 50 минути без дискомфорт в гърдите или без да се задъхва. Холестеролът й паднал с около сто единици, от около 220 до 120, а LDL-ът й бил под 60. Но после, след няколко месеца вероятно й залипсвали пилешкото, рибата и нискомасленото мляко и тя се върнала към старите си навици. И в рамките на няколко седмици, без промяна в лекарствата или нещо друго, болката в гърдите й се върнала и тя се подложила на операция все пак. После продължила същото хранене, което допринесло към причината на заболяването й и продължила да се влошава.
Този случай обаче имал по-щастлив край. Започнал по същия начин: 60-годишен мъж, тежки болки в гърдите след изминаване на две улици разстояние. Решава да поеме контрол над съдбата на здравето си и преминал към растително хранене с цели храни от своята „здравословна“ диета с пилешко месо без кожата, риба, нискомаслени млечни продукти, които задръстват сърцето му. И в рамките на няколко седмици същата невероятна трансформация. От невъзможност да се движи изобщо, до изминаване на 1,6 км, после бягане над 6 км, напълно без симптоми, без никакви лекарства, без операция, живял щастливо до края на дните си.
Сега, разбира се, докладваните случаи са просто единични случаи. Това, което ни трябва, е рандомизирано контролирано проучване, което да докаже, че сърдечното заболяване може да бъде излекувано само с промени в начина на живот. И познайте какво? Има едно такова, публикувано преди буквално 30 години, доказващо ангиографски излекуване на сърдечното заболяване при 82% от пациентите, разширявайки артериите без лекарства, без операция. Така че, тези докладвани случаи са тук, за да ни напомнят, че стотици хиляди американци продължават да умират ненужно всяка година от това, за което е доказано, че е лечимо състояние още преди десетилетия.
Конвенционалната употреба на докладвани случаи, обаче, има за цел да представи някои нови резултати с надеждата да вдъхнови предприемането на проучвания. Например, един случай на растително хранене при застойна сърдечна недостатъчност. Значи не само коронарно артериално заболяване, но и самият сърдечен мускул е толкова отслабен, че не може ефективно да изпомпва кръв, а само да излива около 35% от кръвта в главната сърдечна камера на всяко туптене, докато обикновено сърцето може да изпомпва поне половината; което е това, което неговото сърце правело само шест седмици след преминаване към пълноценно растително хранене с цели храни, вместо да избере да му бъде направена сърдечна операция. Първият доклад за подобрение на сърдечната недостатъчност след преминаване към растителна диета, но не и последният.
Една 54-годишна жена, затлъстяла, с диабет тип 2, подути глезени поради сърдечната недостатъчност. Тя преминава от пилешко и риба на цели растителни храни. Започнала да се храни по-здравословно и отслабнала с 22,6 кг., оправила диабета – което означава нормална кръвна захар с нормална диета без употреба на лекарства за диабет – и сърдечната и функция се нормализирала, от пропастна фракция на изтласкване от само 25% до нормалните граници. Сега, след като това не е рандомизирано контролирано проучване, всичко, което можем да кажем, е че нейните подобрения съвпадат с приемането на пълноценна растителна диета с цели храни. Но имайки предвид тежестта на сърдечната недостатъчност като водещата причина за смърт, как обикновено заболяването прогресивно се влошава, и цялостните доказателства до днешна дата, растителното хранене трябва да се счита като част от лечението при сърдечна недостатъчност. И вижте, ние вече знаем, че това може да излекува заболяването на коронарната й артерия, така че всякакви други ползи при сърдечната недостатъчност ще са в бонус.
Сега просто ни трябват добри стратегии за лекарите да подкрепят пациентите си в растителното хранене. Ето някои отлични предложения за размишление. Например, лекарите могат да използват проекта Плантришън и неговите бележки с предписания, за да препоръчат един или два добри интернет сайта.
Въпреки че определено е истина, че много хора ще се съпротивляват на големи промени в храненето си, вижте, също е вярно, че милиони интелигентни хора, мотивирани да поддържат здравето си, в момента предприемат незначителни мерки, които могат да донесат само незначителни ползи – избиране на по-крехко месо, използване на млечни продукти с ниско съдържание на мазнини. Повечето от тези хора нямат нито времето, нито знанието реално да видят какво показва науката. Не заслужават ли честен, директен съвет, когато става въпрос за собствения им живот? Тези, които искат да игнорират този съвет или да го изпълнят само частично, определено са свободни да го направят. Искам да кажа, искате да пушите цигари, да скачате с бънджи? Това си е вашето тяло и вашия избор. Ние самите вземаме решения за себе си относно това с какво да се храним и как да живеем. Но трябва да правим тези избори съзнателно, да образоваме себе си относно предвидимите последици на нашите действия.

Източник: https://nutritionfacts.org/video/how-to-reverse-heart-failure-with-diet/
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев