Поставени в ясни термини, сърдечно-съдовите заболявания отнемат по един живот в Америка на всеки 39 секунди, а за повечето смъртни случаи от сърдечен удар, човек просто се преобръща. Внезапната сърдечна смърт е първото проявление на коронарната болест на сърцето за повечето хора, особено сред жените. Така че, за много от тези жертви от внезапна смърт, първата индикация за наличие на сърдечно заболяване е тяхната смърт. Те дори не са знаели, че имат сърдечно заболяване! Ето защо един грам превенция си струва много повече отколкото килограм лекарство, защото няма лекарство за смърт.
Но ето защо превенцията от внезапна сърдечна смърт остава такова голямо предизвикателство за общественото здраве, защото повечето хора дори не знаят, че имат риск. Но ние знаем от над половин век, когато за първи път започнахме да правим аутопсии на млади войници, които починали в Корейската война, че заболяванията на коронарната артерия започват в младостта, дори и сред малки деца. Така че, работата като цяло е просто да не се поддаваме на подобренията, необходими за радикално подобрение на сърдечно-съдовото здраве на Съединените щати.
Но добрата новина е, че нискорисковият начин на живот – непушене, редовни упражнения, наличие на пълноценна диета и поддържане на здравословно тегло – могат да заличат голяма част от риска от внезапна сърдечна смърт. И така, времето отдавна е минало за започване на агресивни програми за превенция на сърдечно-съдовите заболявания в училищата, домовете, работните ни места. Какво ще кажете да започнем от болниците?
Значителен процент от болниците, запитани, имат ресторанти за бързо хранене вътре, като Krispy Kreme оглавява списъка. Брилянтен маркетинг, имайки предвид, че за попитаните семейства в болници с Макдоналдс в сградата е два пъти по-вероятно да мислят, че Макдоналдс е здравословен, в крайна сметка, са го пуснали в болницата. Ами храната, сервирана в самите болнични кафенета? Те много по-добре ли са? 384 предястия били анализирани в 14 детски болници в Калифорния и само 7% могат да се класифицират като здравословни. И само в случай че някой случай избере рядко здравословната опция, 81% от заведенията за хранене в детските болници подсигуряват импулсивни покупки като сладолед, бисквити и сладко до касата. А 38% имат знаци, които изрично окуражават нездравословното хранене. Защо ще правят това?
Ако попитате мениджърите на болничните кафенета същия този въпрос, защо те обикновено не следват стандарти за хранене, защо храненето не е топ приоритет, дават същия отговор на въпроса защо нездравословната храна се продава навсякъде другаде: натискът за трупане на печалба. Повишеният акцент се поставя върху управление на отдела за болнична храна като център за правене на печалби, все повече и повече печалби. Това е такава метафора за нашата система на здравеопазване като цяло, където подходите за лечение на първопричината са замъглени от хапчета и процедури, които носят пари.
Ами, какво очаквате от частния сектор? Но държавните болници не изглежда да са много по-добре. Един анализ от болница на ветераните от 2019 г. открива, че всички ветерански болници съдържат вендинг машини, които осигуряват големи количества сода, сладки и бързи храни, които пряко противоречат на избора на здравословни храни на правителството и препоръки по такъв начин, че по ирония на съдбата приемът в болница може на теория да доведе до влошаване на здравето. Това повдига въпроса защо автоматите за сода или сладки са достъпни в болниците за ветерани? Ние търгуваме здравето на нашите ветерани за печалба?
Може би е време да забраним вредните бързи храни в болниците. На всекидневните визити е ужасяващо да се видят пациенти, които гълтат чипсове, бонбони и сода – именно храните, които може да са допринесли за тяхното приемане в болницата. Гнусно е да се видят вериги за бързи храни на място, които узаконяват достъпността и консумацията на такива храни в ежедневното хранене. Епидемията със затлъстяването представлява криза за общественото здраве, но това е скандал за общественото здраве, че чрез узаконяване на вредните храни, самите болници са се превърнали в рисков фактор за заболявания, свързани с храненето. Може би е време да спрем да продаваме заболявания в болницата. Какво послание получават участниците, когато им дават пица и сода на главни обсъждания относно затлъстяването? Трябва ми система на здравеопазването с повече Хипократ и по-малко лицемерие.

Източник: https://nutritionfacts.org/video/hospitals-profit-on-junk-food/
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев