През първите 90% от нашата еволюция ние сме се хранили с храни, съдържащи по-малко от една четвърт чаена лъжица сол на ден, защото през първите 90% от нашата еволюция ние сме се хранили предимно с растения. Карали сме милиони години без солници и така, телата ни са еволюирали в машини за съхранение на сол, което ни е послужило добре докато не сме открили, че солта може да се използва за съхранение на храната. Без хладилници, това било големият бум на човешката цивилизация. Разбира се, това може би е довело до повишаване на кръвното налягане, но кой го е грижа, ако алтернативата е да гладуваме до смърт, след като цялата ви храна ще се развали. Но къде ни оставя това сега, когато вече няма нужда да живеем с кисели краставички и сушено месо? Ние сме генетично програмирани да приемаме десет пъти по-малко сол, отколкото ядем сега. Дори много диети с ниско съдържание на сол могат да се считат за диети с високо съдържание на сол. Ето защо е жизненоважно да разберем каква е идеята за „нормално“, когато става въпрос за сол.
Наличието на „нормален“ прием на сол може да доведе до „нормално“ кръвно налягване, което може да ни помогне да умрем от всички „нормални“ причини, като сърдечни удари и инсулти.
Лекарите преди са били обучавани, че „нормалното“ систолично кръвно налягане е приблизително 100 плюс възрастта. „Систолично“ кръвно налягане означава горната граница и наистина, с това се раждаме. Бебетата започват с кръвно налягане около 95 на 60, но после, докато остаряваме, това 95 може да стигне до 120 на 20-годишна възраст, после 140 на 40-годишна възраст (официалният праг на високо кръвно налягане) и да продължи да се покачва докато остаряваме. Това се е считало за нормално, след като кръвното на всеки се повишава, докато остаряваме. И ако това е нормално, то тогава сърдечните удари и инсултите също са нормални, след като рискът започва да се увеличава, когато започнем да получаваме над 100 докато сме още бебета.
Но ако кръвното налягане над 100 е свързано със заболявания, може би трябва да се смята за извън нормата, може би причинено от ненормално високия ни прием на сол – десет пъти повече отколкото телата ни са създадени да преработват. Може би, ако просто приемаме естествено количество сол, кръвното ни налягане естествено няма да се повиши с възрастта и ще сме защитени. Разбира се, за да тестваме тази теория, трябва да намерим популация в съвременното общество, която не използва сол или не яде преработени храни или не яде навън. За тази цел трябва да влезем навътре в амазонската тропическа гора. Запознайте се с народа Яномамо, култура без сол.
Най-ниският прием на сол, някога докладван, което означава прием на сол, който е нормален за нашия човешки вид. И така, какво се случва с тяхното кръвно налягане? Те започват с кръвно налягане от около 100 на 60 и се оказват накрая отново със 100 на 60. Въпреки че се храненето им се описва като диета с дефицит на сол, това е все едно да се каже, че имат диета с дефицит на сладки Туинкис. Изглежда, че те са тези, които имат нормален прием на сол, което очевидно води до наистина нормално кръвно налягане. Хората на 50 години имат кръвно налягане на 20-годишни. Какъв е процентът на хората, които имали високо кръвно налягане? Нула. Докато навсякъде другаде в Бразилия, над 38% от населението е засегнато. Яномамите вероятно представляват оптималния човешки пример за важността на солта за кръвното налягане.
Но вижте, може да има и други фактори: те не са пиели алкохол, приемали са храни с много фибри, растително хранене, много движение, без затлъстяване. Има голям брой общности с растително хранене и много малко сол, които нямат повишение на кръвното налягане при остаряване, така че откъде знаем, че точно солта е виновна? В идеалния случай трябва да направим интервенционално проучване. Представете си, ако вземете хора, които буквално умират от неконтролируемо високо кръвно налягане, така наречената злокачествена хипертония, при която ослепявате заради кървене в очите, бъбреците спират да работят, сърцето спира, и после спирате лекарствата на тези хора за кръвно налягане, съдбата им е определено смърт, но после ги поставите на нива на прием на сол, както тези на Яномамо племето, нормален прием на сол за човешкия вид, и ако вместо да умрат, те се окажат излекувани от хипертонията си, това малко или много ще се окаже печелившо.
На вашето внимание, д-р Уолтър Кемпнър и неговата диета на ориз и плодове. Пациентите пристигат с кръвно налягане 210 на 140 и го спадат на 80 на 60. Сега, причината, поради която той можел етично да задържи всички съвременни лекарства за кръвно налягане и да лекува само с диета? Лекарствата не са били все още изобретени тогава – това било през 40-те години на 20-ти век. Сега, диетата не била просто изключително бедна на сол, но и стриктно растителна, изключително ниско съдържание на мазнини, протеини и калории. Но няма съмнение, че оризовата диета на д-р Кемпнър постигнала забележителни резултати и Кемпнър сега е известен като човека, който показал отвъд каквато и да е сянка на съмнение, че високото кръвно налягане може често да се понижи чрез диета с достатъчно нисък прием на сол.
Преди 40 години беше признато, че доказателствата са много добри, ако не и заключителни, че достатъчното голямото намаление на приема на сол може да доведе до превенция на обща хипертония – това повишение на кръвното налягане, докато остаряваме – и нейното изчезване като основен проблем на здравеопазването. Изглежда сме знаели как да го спрем преди четири десетилетия. В това време, колко хора са умрели? Днес високото кръвно налягане убива може би 400 000 американци всяка година. 1000 ненужни смъртни случаи всеки ден.

Източник: https://nutritionfacts.org/video/high-blood-pressure-may-be-a-choice/
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев