Феноменът на ангината след хранене бил описан още преди над 200 години: болка в гърдите, която се появява след хранене, дори и ако просто си седите и си почивате. Въпросът е защо? Може интуитивно да бъде приписвана на преразпределението на кръвопотока от сърцето към червата по време на храносмилане, такъв механизъм обаче не може да се демонстрира експериментално. Сега знаем, че проблемът изглежда се намира в самите коронарни артерии.
Доказателството дойде през 1955 г., когато изследователи открили, че могат да предизвикат ангина при хората със сърдечно заболяване, само като ги накарат да пият мазнини. Ето какво се случва в кръвта им 6 часа след хранене. Това е графика на така наречената лактация, което означава млечност. Кръвта им става подобна на мляко с мазнини през следващите пет часа. И всяка от тези десет атаки на ангината се оказва, че се появява около четири и половина до пет часа след мазната храна, точно след като млечността на кръвта е близо до най-високата си точка. Ето я кривата след хранене без мазнини. Същото количество и калории, но с нишесте, захар и протеини. Никаква ангинна болка не е имало при нито един от пациентите, които изследвали след прием на храна без мазнини.
Как е възможно само наличието на мазнина в кръвта да засегне кръвопотока до сърцето? За да разберем това, трябва да разберем и какво е ендотелът, вътрешната обвивка на всички наши кръвоносни съдове. Артериите ни не са само просто твърди тръбички. Те са живи дишащи органи, които активно се разширяват или се свиват, в зависимост от това, което е нужно. Те разреждат или сгъстяват кръвта, освобождават хормони. И всичко се контролира от един-единствен вътрешен слой, ендотела, което го прави най-големия ендокринен орган, най-големия орган, произвеждащ хормони, който тежи общо 1,3 кг с обща повърхност от 585 кв.м.
Преди мислехме, че ендотелът е просто вътрешен слой на сърдечно-съдовото дърво, но сега знаем повече. Ендотелът директно участва в периферното сърдечно заболяване, инсулта, сърдечно-съдовите заболявания, диабета, инсулиновата резистентност, хроничната бъбречна недостатъчност, растежа на тумори, метастази, венозни тромбози (кръвни съсиреци) и остри вирусни инфекциозни заболявания. Дисфункцията на съдовия ендотел е отличителен белег на човешки заболявания.
Изследователите установили, че нискомазнинните храни обикновено подобряват ендотелната функция, а високомазнинните храни обикновено влошават ендотелната функция. И това важи за животинските мазнини, както и за изолираните растителни мазнини, слънчогледовото олио в този случай.
Но може би причината е по-скоро храносмилането на мазнините, а не самите мазнини? Тялото ни може да засече наличието на мазнини в храносмилателния тракт и да освободи специална група хормони и ензими, които да се занимаят с това. И така, изследователите се опитали да дават на хората фалшива мазнина. Истинската мазнина лишила сърцето от кръв; не и фалшивата мазнина. Но може би тялото ни е достатъчно умно, за да знае разликата?
Това е проучването, което наистина уцели десетката. Опитали да вливат мазнина директно в кръвта чрез абокат, така че мозъкът да не разбира дали се храните с мазнина или не. И наистина, в рамките на часове артериите се втвърдили, което значително влошава тяхната способност да се отпускат и да се разширяват нормално. Това намаление на способността на коронарните артерии да се разширяват след мазна храна, точно когато ви трябва, може да обясни феномена на ангината след хранене при пациенти с известно коронарно артериално заболяване.

Източник: https://nutritionfacts.org/video/fatty-meals-may-impair-artery-function/
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев