В мускулното месо има един хем протеин, който допринася за месния вкус на месото. Ами, има хем протеин и в корените на соевите растения, също, който може да се използва за осигуряване на подобен вкус и аромат в растителното месо и който се използва за направата на Impossible Burger. Въпросът е: има някакви странични ефекти?
Когато Европейските власти по безопасност на храните обмисляха безопасността на добавяне на хем желязо към храните, основното им притеснение беше потенциално увеличен риск от рак на дебелото черво. Знаем, че месото причинява рак. Преработеното месо – бекон, шунка, хотдог, деликатеси и наденици – се смята за канцерогени група 1, което означава, че знаем, че това причинява рак при хората със същото ниво на сигурност, с което знаем, че пушенето причинява рак. Докато, нещо като един бургер, просто може би причинява рак в хората, подобно както ДДТ. Но каква е ролята на хем желязото?
Искам да кажа, има всякакви видове потенциални механизми, които да обяснят риска от рак. Месото има възпалителната дълговерижна омега-6 арахидонова киселина, повече от свързания с остаряването и рака метионин, транс мазнини, ендогенни хормони, като IGF-1, да не споменаваме тези, които се имплантират в животните, като хормони, подпомагащи растежа. После имаме всички тези токсични замърсители, които се натрупват по хранителната верига, като пестицидите – дори не знаех за формалдехида.
Според престижната МАИР, Международната агенция за изследвания върху рака, има доказателства, че хетероцикличните ароматни амини допринасят към механизма за причиняване на рак. Тези увреждащи ДНК-то вещества се образуват, когато мускулните тъкани са изложени на висока, суха топлина – гриловане, запичане, варене, на практика всичко, освен готвене на пара или задушаване. Има също доказателства, че образуването на така наречените N-нитрозо вещества подпомага механизма, причиняващ рак. Има канцерогени, които могат да се образуват вътре в червата, когато ядем месото. Но има също така силни доказателства, според МАИР, че хем желязото допринася към механизма, причиняващ рак. Обикновено бих спрял дотук, но други властимащи органи, които уважавам, като Американския институт по изследвания върху рака и Световния фонд за изследвания върху рака, са по-внимателни. Въпреки че те са съгласни, че има някакви доказателства, че консумацията на храни, съдържащи хем, може да увеличи риска от рак на дебелото черво, те смятат доказателствата, които предполагат такава връзка, за ограничени.
Много от наличните доказателства са основани на лабораторни животни, като това: при което хемът в храната се оказва, че нарушава чревната флора, допринася за възпалението и има потенциал да развие тумори в червата на мишки. Но е жизненоважно да се отбележи, че във всички лабораторни животински модели, които са се използвали, гризачите са приемали месо или еквивалент на хем, равен на 18 143 кг месо, което човек да изяде за 1 ден. Дори и най-малката доза ще се равнява на около 12 бургери марка Impossible Burgers на ден.
Лесно е да видим как редовните читатели ще се объркат, обаче. В това проучване, приписването на централна роля на хем желязото в развитието на рака на дебелото черво, свързано с месото, авторите твърдят, че се стремят да определят хранителните дози, което е и главният фактор, който участва в появата на рака. И така, дозите на хем били избрани така, че да наподобяват консумацията на червено месо и… Бум! Значително увеличение на туморния товар. Изследователите стигат до заключението, че техните открития силно „предполагат, че при концентрации, които са в съответствие с консумацията на месо при хората, хем желязото е свързано с подпомагане на развитието на рак на дебелото черво.“ Но ако погледнете реално диетата, която да им направили и сметнете, ще видите, че това е 500 пъти повече от нивата на хем, съдържащи се в диетата на хората, в излишък с около 32 кг месо на ден. Разбира се, дори и ако те наистина използвали правилните дози, все пак ще се окажат с данни за погрешния вид, което ни води до клиничните проучвания, които ще разгледаме в следващото видео.

Източник: https://nutritionfacts.org/video/does-heme-iron-cause-cancer/
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев