През 2019 г. едно проучване открива „Връзка между висок прием на витамини B6 и B12 от храни и добавки и риск от бедрени фрактури сред жените в менопауза в Харвардското проучване за здравето на медицинските сестри.“ Но забележете, това била само комбинацията на висок прием на витамин B6 и B12. Знаем, че лечението с високи дози витамин B6 само по себе си може да увеличи риска от бедрени фрактури. След около едно десетилетие, тези, които са приемали високи дози добавка B6 имали около 40% по-висок риск от бедрени фрактури, но не и тези, приемали B12.
И това и открива Харвардското проучване, висок прием на витамин B12 само не е свързан с повишен риск. Всъщност, някои наблюдателни проучвания предполагат леко по-нисък риск от фрактури при високи нива на B12 в кръвта. Но това, от което се интересуваме най-много, са интервенционални проучвания, при които хората са разделени и едните приемат B12, за да видим какво се случва. И когато направите това, няма увеличен риск от фрактури няма сред тези, приемали B12. В заключение, въз основа на рандомизирани контролирани проучвания, високи дози витамин B12 не са свързани с риск от фрактури.
Добре, ами това? През 2017 г. едно проучване установило, че мъже, приемащи добавка витамин B12 изглежда има увеличение на риска от рак на белите дробове. Сега, тук не намерили такава връзка при жените, а и проучвали предимно мъже пушачи. Възможно ли е B12 да храни някакви скрити тумори? Искам да кажа, трудно е да си представим един витамин да бъде канцерогенен сам по себе си, а и особено някак само при мъже, но не и при жени. Заключението е, че отразяване на тези открития с допълнителни проучвания е необходимо, и наистина, когато поставите всички наблюдателни проучвания заедно, се оказва, че няма значителна връзка между нивата на B12 в кръвта и рака на белите дробове, независимо дали пушите или не. Повечето проучвания изглежда са насочени повече към това, че по-високите нива на B12 имат защитна роля.
Но тогава, през 2018 г. едно ново проучване открива връзка между цялостния риск от рак на белите дробове и по-високите нива на B12, циркулиращи в кръвта, отново изглежда, че е повече свързано с пушенето. Сега, това е друго наблюдателно проучване. Тези с високи нива на B12, се наблюдавало, че имат по-висок процент рак; и така, тези от вас, които следят работата ми, знаят какво следва. Има два потенциални въпроса, които възникват в наблюдателните проучвания, които пречат на приписването на причинно-следствена връзка: прилежащи фактори, известни като „дебнещи променливи“ и обратна причинно-следствена връзка.
Какво би могло да бъде дебнеща променлива в този случай, трети фактор, свързан както с високи нива на B12, така и с рак, което може и да е истинската причина? Кой има високи нива на B12 в кръвта си? Тези, които се хранят с много месо и млечни, всъщност може би най-важните фактори. И тези, които ядат повече месо, наистина имат повече рак на белите дробове, около 35% по-голям риск за всеки бургер, който приемат ежедневно и 20% увеличение на риска за всяка наденица за закуска. Така че, нищо чудно, че тези с по-високи нива на B12 в кръвта могат да имат повече рак на белите дробове. B12 може просто да бъде показател за прием на месо.
И ако си спомняте, обратната причинно-следствена връзка е когато вместо X да води до Y, може би Y води до X. Така че, вместо високите нива на B12 в кръвта да водят до рак, може би ракът води до високи нива в кръвта. И наистина, почти три четвърти от пациентите с рак имат повишени нива на B12. Така че, повишените нива на B12 могат просто да бъдат показател за рак. Има всякакви видове неща, отвъд само приема на допълнително B12, които могат да повишат нивата ви: проблеми с черния дроб, проблеми с бъбреците, проблеми с костния мозък и рак. И така, високите нива може просто да са показател за приближаващ, но не още диагностициран рак.
Да, ами наблюдателните проучвания, които специфично свързват употребата на добавка с рак на белите дробове? И това може да бъде обратна причинно-следствена връзка, при която рискът от рак, с други думи, тютюнопушенето, ви прави по-склонни да приемате витамини, за да се опитате да намалите риска си. На практика, всяко поведение, свързано с пушенето, може индиректно да е свързано с рака на белите дробове, но самото пушене, разбира се, е истинският риск от рак на белите дробове. Така, че ни остава тази дилема за кое е първо, кокошката или яйцето, ето защо в идеалния случай ни трябват рандомизирани контролирани проучвания, за да видим дали има някаква причинно-следствена връзка. Това стана дори още по-спешно на фона на генетичните доказателства, които предполагат, че тези, които са родени с по-високи нива до живот могат да имат повишен риск. За щастие, имаме рандомизирани контролирани проучвания – над десет рандомизирани контролирани проучвания, при които дават на хиляди хора до 2 000 микрограма B12 всеки ден в продължение на години и… добавката с витамин B няма никакъв ефект върху появата на рак, смърт от рак или смърт като цяло, а това включва и специфично рака на белите дробове. Всъщност, ако има нещо, то е, че добавките с витамин B могат всъщност да понижат риска от най-опасната форма на рак на кожата.

Източник: https://nutritionfacts.org/video/do-vitamin-b12-supplements-cause-bone-fractures-and-lung-cancer/
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев