Дясната страна на сърцето, която тук е изобразена в синьо, изпомпва деоксигенираната кръв от тялото към белите дробове, където може да се напълни с кислород, а лявата страна на сърцето, изобразена тук в червено, изпомпва кръвта, богата на кислород, от белите дробове до останалата част от тялото. Така че, кръвта пътува от тялото до дясната част на сърцето, към белите дробове, към лявата страна на сърцето и после обратно в тялото. Ами ако все още се намирате в утробата? Когато сте плод в утробата, белите ви дробове не работят, защото са пълни с течност. Как тогава сърцето преминава през белите дробове и разпространява богатата на кислород кръв, която идва през пъпната връв към останалата част от тялото? Преди да се родим, ние имам един допълнителен кръвоносен съд, наречен ductus arteriosus, който директно свързва дясната част на сърцето с лявата част, подминавайки белите дробове, които са пълни с течност, докато не се родим, после поемаме първия си дъх и този кръвоносен съд се затваря. Но при около 1 на всеки 10 000 раждания този кръвоносен съд се затваря преждевременно, докато бебето все още е вътре, което изисква спешно секцио.
Повечето случаи, за които има известна причина, се смята, че са свързани с прием на противовъзпалителни лекарства, като аспирин или ибупрофен. Това е, защото начинът, по който тялото поддържа този кръвоносен съд отворен, е с един вид възпалителни съединения, наречени простагландини. Ако приемате противовъзпалително лекарство, можете да потиснете способността на тялото си да го поддържа отворен и така може да се затвори преждевременно. Ето защо повечето авторитети препоръчват тези противовъзпалителни лекарства да се избягват през третия триместър. Вероятността нещо лошо да се случи е много малко, но по-добре да внимавате, отколкото да съжалявате после.
Понякога това преждевременно прекъсване се случва, дори когато жените не приемат лекарства, обаче, в така наречените „идиопатични“ случаи, което е лекарският термин за „нямаме никаква идея каква е причината“. Ако противовъзпалителните лекарства могат да го причиняват, обаче, какво да кажем за противовъзпалителните храни? Преди няколко години разгледах два случая, причинени очевидно от това, че бременни жени са пиели чай от лайка, а при една съдът се оправил отново. Кръвоносният съд се отворил, след като тя спряла чая, но другото бебе трябвало да излезе веднага. От тогава има други съобщени случаи, например една жена, която е пиела няколко грама акай бери в напитка всеки ден или друга жена, която пиела сок от сини сливи, както и един лилав зеленчуков сок, съдържащ микс от плодове и зеленчуци. Ето защо бременните жени трябва да внимават, когато консумират много от тези силни противовъзпалителни нутриенти от плодовете.
Ами самите плодове, зеления чай и всички други страхотни противовъзпалителни храни и напитки? Тази група изследователи в Бразилия сравнява ултразвук от сърцата на бебета в трети триместър на бременността на майки, които са приемали много такива противовъзпалителни храни, в сравнение с жени, приемали по-малко и наистина имало разлика. Скоростта на кръвта през вената при майките с противовъзпалителното хранене била по-висока, което предполага, че и е по-тясна, също както когато стиснете отвора на един маркуч, водата ще започне да тече по-бързо. Също и дясната страна на сърцето на бебетата в групата на майките с противовъзпалителна диета, била по-голяма от лявата им страна, което предполага, че има повече натрупване на кръв, отново знак за по-тясна вена. Според изследователите промените в храненето по време на напреднала бременност са оправдани, но критиците отговарят, че разликите, които те отбелязват, може и да нямат никакво клинично значение, което означава, е че може да няма значение дали кръвоносният съд е малко по-отворен или затворен. И вижте, не искаме да плашим жените, тъй като много от тези противовъзпалителни храни могат да са полезни, както например червените боровинки, които помагат за предотвратяване на инфекции на пикочните пътища, рисков фактор за преждевременно раждане. Така че, червените боровинки са привлекателни от гледна точка на общественото здраве и цените, ако могат да предотвратят някои от тези новородени да се родят твърде рано.
Така че, преди намаляването на полезни храни, като червените боровинки, бихме искали силни доказателства, че те са потенциално опасни. Ами придружаващите фактори, например може би жените, които са консумирали много противовъзпалителни храни, са имали други характеристики, които могат да повлияят върху кръвопотока на бебето. Това, от което се нуждаем, е интервенционално проучване, при което взимаме бременни жени, променяме храненето им и наблюдаваме какво се случва, но не сме имали такива проучвания… досега. И няколко седмици през третия триместър с намаляване на противовъзпалителни храни, като чай, кафе, черен шоколад, грозде и цитруси, наистина изглежда отворили вената. Това е по време на нормална бременност. При жените, чиито бебета имали необичайно свити съдове, няколкото седмици с премахване на храни, богати на полифеноли, довели до отваряне на свитите кръвоносни съдове при 96% от случаите. Сега, важното е, че те не проследили тези бебета след раждането, за да видят дали имало някаква разлика. Това пълно затваряне се случва само при 1 на 10 000 раждания; не сме сигурни какво влияние имат само относителните нива на затваряне, така че е много рано да се издава забрана върху черния шоколад при бременни жени.
На този етап ни остава само да имаме едно наум. Така че, по време на остатъка от живота ви аз препоръчвам да ядете големи количества от тези здравословни храни, като горски плодове и какао, но от около 28 седмици до раждането бременните жени е добре да ги намалят, докато не узнаем повече.

Източник: https://nutritionfacts.org/video/caution-anti-inflammatory-foods-in-the-third-trimester/
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев