По време на Първата световна война е открито, че много от химикалите за новите експлозиви, върху които са работели, имали токсични или дори смъртоносни последствия за работниците във фабриките за муниции, химикали като ди-нитро-фенол или ДНФ. Той ускорява метаболизма толкова много, че работниците били открити някъде по пътя след работа, покрити в пот, с температура от 41 градуса Целзий или дори 43 градуса преди да умрат, и след смъртта си тяхната температура е продължила да се покачва до напълно разтапяне на тялото. Но при средни дози работниците твърдят, че са станали значително по-слаби след няколко месеца работа с химикала.
Това развълнува някои фармацевти от Станфорд за „обещаващото метаболитно приложение“ на ДНФ. Една доза и скоростта на метаболизма ни в покой скача с 30%, истинско лекарство за изгаряне на мазнини. Хората започнали да отслабват без никакви странични ефекти като резултат от тяхното лечение за намаляване на теглото. Точно обратното, те се почувствали страхотно – докато хиляди хора не започнали да ослепяват и потребителите умирали от хиперпирексия, смъртоносна треска от горещината от изгарящите мазнини. Разбира се, лекарството продължило да се продава. „Ето най-накрая лекарство, намаляващо теглото, което ще ви донесе тяло, която мъжете ще обожават, а жените ще ви завиждат, без опасност за здравето или промяна в стандартния ви начин на живот. Без диета, без спорт!“ Наистина подействало, но терапевтичният индекс бил остър като бръснач, остра разлика между ефективната доза и смъртоносната доза. Чак след като хиляди хора страдали от необратими увреждания, то било изтеглено от пазара. Докато, разбира се, не било върнато в Интернет за хората, които умирали да бъдат слаби.
Има един начин, по който тялото ни естествено изгаря мазнина, за да произведе топлина. Когато се раждаме, ние преминаваме от приятните тропични 37 градуса в утробата на майката директно до стайна температура и сме мокри и хлъзгави. Това е предизвикателство за терморегулацията, за поддържането на топлата ни телесна температура. Като адаптивен механизъм, появата на един уникален орган преди около 150 милиона години позволила на бозайниците да поддържат високата си телесна температура.
Този уникален орган се нарича кафява мастна тъкан, чиято роля е да консумира калориите от мазнини като генерира топлина в отговор на излагането на студ. Бялата мазнина в корема ни съхранява мазнините, а кафявата мазнина между раменните ни лопатки изгаря мазнината.
Важно е за термогенезата, създаването на топлина при новородените, но се счита за ненужно при възрастните, считало се е за ненужно, които имат бърз метаболизъм и повишена мускулна маса, за да може треперенето да ни стопли, ако някога ни стане студено.
И така, преди си мислехме, че тази мазнина се е стопила, докато сме растели, но ако е била там, то тогава тя може потенциално да внесе промяна относно това колко калории изгаряме всеки ден, но вероятно сме го израснали.
Но когато беше изобретен PET скенерът за засичане на метаболитно активни тъкани като рак, онколозите продължили да откриват горещи петна в областта на врата и раменете, които на томографията се оказали, че не са рак, а просто мазнина. След това някои наблюдателни радиолози забелязали, че те се появяват при пациенти най-вече през студените зимни месеци. И когато погледахме по-отблизо в пробите на тъкани, взети от хора, които са преминали през операция на врата, я открихме: кафява мазнина при възрастните.
Общото послание от тези проучвания е, че кафявата мазнина е налична и активна при възрастните и колкото повече имаме от нея и колкото по-активна е тя, толкова по-слаби сме ние. И можем бързо да активираме изгарящата мазнини кафява мазнина като се излагане на студена температура. Например, ако стоите в студена стая два часа по гащи и си сложите краката на блокче лед за четири минути на всеки пет минути, можете да предизвикате значително увеличаване на изразходването на енергия, благодарение на активирането на кафявата мазнина. И така, тези проучвания посочват потенциална „естествена“ интервенция за стимулиране на изразходването на енергия: намаляване на горещината и изгаряне на калориите (и намаляване и на въглеродния отпечатък междувременно!)
Но за щастие, за тези от нас, които биха предпочели да не подлагат голи крака на блокчета лед, кафявите мазнини могат също и да се активират от някои хранителни съставки – като тези, които ще покрием в следващото видео.

Източник: https://nutritionfacts.org/video/brown-fat-losing-weight-through-thermogenesis/
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев