Световното производство на месо се е увеличило главоломно през последния половин век, като свинското и пилешкото месо сега надвишават 100 мегатона на година, сто милиона тона и това нарастващо търсене е неустойчиво. Намаляването на животински продукти е безспорно един от най-добрите начини, по който отделните потребители могат да променят храненето си, за да повлияят позитивно върху индивидуалното и социалното благополучие. И определено има нарастващ интерес към растителното хранене и намаляването на месото. Но дори нещо като понеделник без месо изисква промяна в храненето, а за съжаление нито устойчивостта, нито здравето са работещи подходи при тези, които си обичат месото. Но заместването му с растителна алтернатива може да помогне за смъкване на негативността относно намаляването на месото, но за редовните консуматори на месо трябва да има същия вкус и да изглежда като месо.
Интересно е: колкото повече хората консумират заместители на месо, толкова по-малко вероятно е да ги интересува дали има подобен вкус, текстура, външен вид или миризма на месо. Но за да се хареса на тези, които наистина се нуждаят от тях, колкото повече месо има, толкова по-добре. Това определено се постига с пороя нови продукти на пазара, с всички проучвания, които са съгласни, че те са по-полезни за планетата, но дали са по-полезни за нас?
Сравнявайки етикетите на бургерите и гледайки четирите най-лоши компонента на храните – транс мазнини, наситени мазнини, натрий и холестерол – растителните бургери печелят, когато става въпрос за транс мазнини и холестерол. Всички знаем, че транс мазнините са сериозен потенциален рисков фактор за сърдечно-съдови заболявания, рак и диабет, но също така са свързани със симптоми на депресия, по-нисък тестостерон при мъжете – дори само при 1% от калориите – и деменция. По-високите нива на транс мазнини в кръвта са свързани с до 50% по-висок риск от развитие на деменция, включително и Алцхаймер.
Сега, тези частично хидрогенизирани олиа постепенно се забраняват от хранителната верига, единственият основен източник на транс мазнини, които са останали, ще са от животински продукти.
Кое е поносимото най-високо ниво на прием на транс мазнини? Горна граница няма за транс мазнини, заложена от Института по медицина, защото всяко постепенно увеличаване на приема на транс мазнини увеличава риска от сърдечно заболяване, убиец номер 1 на мъже и жени – както е и при всеки прием над нула. Понеже транс мастните киселини са неизбежни в диети, които съдържат месо или млечни, консумирането на нула транс мазнини ще изисква значителни промени в начина на хранене. Един от авторите на доклада от департамента по хранене на Харвард предлага запомнящо се обяснение защо панела на Института по медицина не ги закри при нула. „Не можем да кажем на хората да спрат да ядат изцяло месо и млечни продукти“, казва той. „Ами, можем да кажем на хората да станат вегетарианци“, добавя той. „Ако наистина основаваме това само върху науката, ще трябва да станем, но е малко екстремно.“
Нали бихме искали учените да основават всички на науката, или? Не.
Но както и да е, това е голямо предимство, и разбира се, никакви хормони, никакви антибиотици, няма предназначение за вероятно причиняващо рак от Световната здравна организация, и така нататък.
Сега, не съм доволен от добавената сол, която е около една четвърт от горната граница за натрий от 1500 мг на Американската сърдечна асоциация, или от наситените мазнини, благодарение на добавеното кокосово масло, но това изглежда са основните точки. Най-голямото проучване върху хранителната стойност на растителните меса до днешна дата, нивата на наситени мазнини на подобни продукти са само около 2 грама на порция, много по-добре от животинския еквивалент. Натрият си остава проблем за целия сектор, обаче, както почти всяка една преработена храна.
Колко преработени са тези храни? Ами, ако погледнете съдържанието на фибри, например, да, ако видите каквито и фибри в един бургер, това е добър знак, но го сравнете с някоя цяла храна. Ако изядете същото количество протеини от жълт грах, например, основният растителен протеин в Beyond Burgers, няма да има почти никакви наситени мазнини и натрий, а ще има цели 20 грама фибри. Така че, да, преработените растения в една фабрика за преработване могат да елиминират 90% от фибрите, но преработените растения чрез животните елиминират 100% от фибрите.
Така че, разбира се, както казва председателят на департамента по хранене на Харвард, „Политиките по хранене и насоките трябва да продължат да подчертават важността на диета, богата на цели растителни храни, като ядки, семена и бобови, които са богати на протеини и много други хранителни вещества, но изискват малка индустриална преработка.“ Но не трябва да оставяме съвършенството да бъде враг на полезното. Не всеки може да мине на кейл и киноа за един ден. Изборът от менюто на Бъргър Кинг не е между това и това, а между това и това, а в този случай няма какво да се мисли.

Източник: https://nutritionfacts.org/video/are-beyond-meat-and-the-impossible-burger-healthy/
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев