Хората с диабет тип 2 имат повишен риск от голям брой сериозни проблеми за здравето, включително сърдечно заболяване, преждевременна смърт, слепота, бъбречна недостатъчност, ампутации, фрактури, слабост, депресия и когнитивни увреждания. И колкото по-висока е кръвната захар на хората, толкова повече сърдечни удари и инсулти имат те, толкова по-кратка е продължителността на живота им и толкова по-висок е рискът им от усложнения, като слепота и бъбречна недостатъчност. Било проведено едно проучване, в което 10 000 диабетици са разделени в група с интензивна интервенция по понижаване на кръвната захар, при която се поставят хората на 1, 2, 3, 4 или 5 различни класове лекарства с или без инсулин, които да доведат кръвната захар в нормалния обхват. Разбира се, тук не лекуваме основната причина, те не лекуват реално заболяването, но чрез понижаване на ефектите от заболяването, тези високи нива на кръвна захар, с каквито и да било средства, надеждата е да се предотвратят някои от разрушителните усложнения. Какво станало?
Интензивното понижаване на кръвната захар с лекарства увеличило смъртността. След преглед на процента смъртност, те заключават, че вредата, свързана с повишения риск от смърт надхвърля всякакви потенциални ползи и така спрели проучването преждевременно от съображения за безопасност. Те успели да свалят кръвната захар на хората, но опитвайки се да свалят гликирания хемоглобин под 6, накрая закопали хората 2 метра под земята – вероятно поради вредните ефекти на самите лекарства, използвани за лечение на заболяването.
Дори и самото инжектиране на инсулин може да доведе до рак, затлъстяване, атеросклероза, да влоши диабетната ретинопатия и да ускори остаряването. Терапията с инсулин може да предизвика възпаление в обвивката на артериите ни, което може да помогне да се обяснят резултатите на това проучване и други като него, които показват същото нещо, никакво намаление на така наречените макросъдови усложнения, сърдечни удари и инсулт, с интензивно понижаване на кръвната захар. Интензивната терапия обаче била свързана с 21% намаление на развитието на микросъдови усложнения, като бъбречна дисфункция.
Но всички такива ползи трябва да бъдат претеглени срещу увеличения риск от смърт, повишеното наддаване на тегло и повишения риск от тежка хипогликемия при пациентите с интензивно лечение. И така, опитът да се нормализира кръвната захар на хората с лекарства може би не е толкова добра идея.
Трябва да се отбележи, обаче, че тези проучвания разчитат на практика изцяло на лекарствата и не включват никакви сериозни усилия към диета и промяна на начина на живот.
Една статия от журнала по медицина на Нова Англия установява, че интензивната интервенция по отношение на начина на живот, фокусирана върху отслабването, не намалява процента сърдечно-съдови проблеми, като сърдечни удари при хората с наднормено тегло и затлъстелите с диабет тип 2. Тя не увеличава риска им от смърт, но не изглежда и да го намалява. Всъщност, проучването било спряно след около 10 години на основата на безполезност – хората отслабнали, но не умирали по-малко. Ето това виждаме в този вид интервенции в начина на живот. Добре е, че интервенциите в храненето не убиват никого, но защо не помагат на хората да живеят по-дълго?
Защото всъщност не ги поставяли на здравословна диета, а просто на по-малко храна, диета с ограничение на калориите, което означава същата боклучава диета, но просто в по-малки порции. Ако се храним по-малко и се движим повече, можем да отслабнем, да влезем във форма, да сме по-слаби и да имаме по-добър контрол на кръвната захар, но ако храната ни продължи да бъде толкова неблагоприятна за сърцето, че „лошият“ LDL холестерол не се подобри, то тогава няма да си отпушим артериите. Докато хората, които се придържат към по-здравословна диета, може да стигнат до подобрено намаление на кръвната захар, телесното тегло и сърдечно-съдовия риск. Да, чрез прием на по-малко количество храна, без да се променя качеството, можем да отслабнем, но целта на интервенцията в начина на живот е не само да вместим хората в по-малък ковчег.

Източник: https://nutritionfacts.org/video/when-drugs-diets-dont-lower-diabetes-deaths
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев