Имайки предвид 60%-ния скок в нивата на хормона на надбъбречните жлези, норадреналин, само минути след изпиване на две чаши чиста вода, възможно ли е човек да получи ползите на отслабването от лекарствата с норадреналин, като ефедра, но без рисковете? Няма как да знаем, докато не тестваме. Публикувани в Журнала на обществото по ендокринология, резултатите били описани като „уникално невероятни“. Изпиването на две чаши вода увеличава скоростта на метаболизма на мъже и жени с 30%. Увеличението започва след 10 минути и достига максимума си след един час. В 90-те минути след изпиването на една голяма чаша с вода участниците в проучването изгорили допълнително около 25 калории. Ако правите това четири пъти дневно през деня, ще заличите 100 допълнителни калории – повече отколкото с ефедрата! Ще изгорите повече калории, пиейки вода, отколкото, ако приемате дози за отслабване на забраненото вещество, ефедрин – активното вещество на ефедрата – три пъти на ден. И тук говорим за чиста, евтина, безопасна и легална чешмяна вода!
Използвайки на правилото на 10 калории, обясних преди, че, освен ако някак не компенсираме като ядем повече или се движим по-малко, пиенето на толкова много вода може да ни накара да отслабнем с 4,5 кг с времето. „Като цяло“, заключава един екип изследователи, „пиенето на вода осигурява отрицателни калории.“
Подобен ефект е установен при деца с наднормено тегло и затлъстяване. Изпиването на около две чаши вода води до 25% увеличение на скоростта на метаболизма в рамките на 24 минути, което продължава поне 66 минути докато завърши експериментът. И така, само чрез набавянето си на препоръчителния дневен „адекватен прием“ на вода – около 7 чаши на ден за деца на възраст 4 до 8 г. и на възраст 9 до 13 г. – 8 чаши на ден за момичета и 10 чаши на ден за момчета – може да осигури само ползите от хидратацията.
Не всички изследователи успели обаче да установят същите резултати. Други открили само около 10 до 20% увеличение, 5% увеличение или ефективно никакво увеличение, наливайки си студена вода, човек може да каже, върху цялата идея. Това, което ни интересува, обаче, е отслабването. Доказателството е в пудинга. Нека тестваме водите.
Някои изследователи предполагат: „Увеличението на метаболитната скорост с пиене на вода може да се прилага системно за превенция на надебеляването…“ Говорим за безопасен, прост начин без странични ефекти – всъщност свободен във всеки един смисъл. Фармацевтичните компании може и да похарчат милиарди долари, доставяйки ново лекарство на пазара, със сигурност може да се спестят пари, за да се тества нещо, което поне няма да навреди. Това обаче е проблемът. Водата е „безплатна интервенция“.
Има наблюдателни проучвания, които предполагат, че тези, които пият, например, четири или повече чаши вода на ден, изглежда отслабват повече, независимо от съпътстващите фактори, като прием на по-малко газирани напитки или повече движение, но наистина няма как да знаем… докато не направим тест.
И най-накрая, през 2013 г. „Ефектът на термогенезата, предизвикан от водата“ върху телесното тегло, индекса на телесната маса и композицията на тялото на затлъстели хора.“ Петдесет момичета с наднормено тегло (всъщност жени, на възраст 18 до 23 години) били помолени да пият по две чаши вода три пъти на ден половин час преди ядене освен обичайния им прием на вода, без в противен случай да променят диетата или физическата си активност. И те отслабнали средно с по 1,3 кг за осем седмици. Какво стана с тези в контролната група? Не е имало контролна група, фатална грешка на всяко едно проучване върху отслабването поради „ефекта на Холторн“, при който простото знание, че ви наблюдават и ви претеглят, може да промени навиците ви. Разбира се, тук си говорим само за вода; значи, без странични ефекти човек все пак може да опита, но аз бих се чувствал по-уверен, ако имаше някакви рандомизирани контролирани проучвания, които наистина да утвърдят. За щастие има!
О, мразя, когато заглавието разваля изненадата. Затлъстели и с наднормено тегло мъже и жени, рандомизирани на прием на две чаши вода преди всяко хранене, отслабнали с почти 2,2 кг повече телесни мазнини за 12 седмици, отколкото тези в контролната група. И двете групи били поставени на една и съща диета с ограничаване на калориите, но тази с добавената вода отслабнала с 44% по-бързо. Едно подобно рандомизирано контролирано проучване установило, че около 1 на 4 в групата с водата отслабнал повече от 5% от своето телесно тегло, в сравнение само с 1 на 20 в контролната група.
Средната разлика в отслабването била само около 1,3 кг, но тези, които твърдят, че в действително са се придържали към инструкциите по три пъти на ден, отслабнали с около 3,6 повече килограма, в сравнение с тези, които пиели допълнително вода веднъж на ден или по-малко. Това може да се сравни с масовите програми за отслабване като Weight Watchers, а всичко, което направили, било просто да пият малко допълнително вода.

Източник: https://nutritionfacts.org/video/what-is-the-safest-metabolism-booster
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев