Чисто новият международен журнал за лечение и превенция на заболяванията има своя дял в типично растителните чудотворни лечения на заболяванията. След наличието не на един, а на два сърдечни удара в рамките на два месеца, пълноценна растителна диета с цели храни и никаква болка в гърдите повече, контрол на холестерола, кръвното налягане и кръвната захар, докато отслабва с 22 кг като чист малък страничен бонус. И все пак, числата не улавят трансформацията, възкръсването от чувството на „жив труп“ до връщането на живота си обратно.
Вече съм дискутирал случаите на лечение на автоимунни възпалителни заболявания, псориазис, лупус, нефрит (бъбречно възпаление); и говорейки за автоимунни заболявания, които не сме мислели, че можем да излекуваме, диабет тип 1. За разлика от диабет тип 2, което е заболяване на начина на живот, което може да бъде предотвратено и излекувано с достатъчно здравословна диета и начин на живот, диабет тип 1 е автоимунно заболяване, при което тялото ви атакува вашия собствен панкреас, убивайки клетките, произвеждащи инсулин, обричайки ви на цял живот с инжекции инсулин – освен ако, може би, не се хване достатъчно рано. Може би, ако можем да накараме хората да преминат достатъчно рано на достатъчно здравословна диета, можем да спрем развитието чрез заличаване на автоимунното възпаление.
Сега, знаем, че пациенти с диабет тип 1 може и да могат да намалят нуждите си от инсулин и да постигнат по-добър контрол на кръвната захар с по-здравословна диета. Например, ако рандомизираме деца и тийнейджъри на хранителна интервенция, при която те увеличават приема си на цели растителни храни в диетата си, което означава повече зърнени, цели плодове, зеленчуци, бобови (които включват боб, грах, нахут и леща), ядки и семена. И колкото повече цели растителни храни приемат, толкова по-добър е контролът на кръвната захар.
Фактът, че повече цели плодове са свързани с по-добър контрол на кръвната захар има важни клинични приложения за образоване по отношение на храненето при хората, борещи се с тип 1. Ние трябва да ги образоваме относно ползите от приема на плодове и да потушаваме „погрешните притеснения, че плодовете могат да повлияят неблагоприятно кръвната захар.“ Но тази поредица случаи отива отвъд простото предлагане на по-добър контрол на симптомите на диабета – висока кръвна захар – но и по-добър контрол на самото заболяване, което предполага, че противовъзпалителните ефекти на целите здравословни растителни храни могат да забавят или предотвратят по-нататъшно разрушение на произвеждащите инсулин клетки на панкреаса, ако се започне с хранителна интервенция достатъчно рано. Откъде са взели това? Вижте.
Един пациент, който започнал диета, богата на зеленчуци, на 3-годишна възраст веднага, след като бил диагностициран с диабет тип 1, но три години по-късно все още му била нужна терапия с инсулин, докато преминава през сериозен упадък на нивата на автоантитела, показатели на разрушение на инсулиновите клетки. Друго дете, което не започнало да се храни по-здравословно до няколко месеца след диагнозата, поддържа ниска доза инсулин с добър контрол. И дори и ако инсулин произвеждащите клетки са тотално разрушени, хората с диабет тип 1 все още могат да се радват на драстично понижени нужди от инсулин и намалено възпаление и намален сърдечно-съдов риск, което е причина номер 1 за смърт за болните от диабет тип 1 над 30-годишна възраст. Хората с диабет тип 1 имат 11 до 14 пъти по-голям риск от смърт от сърдечно-съдово заболяване, в сравнение с общото население и това вече е убиец номер 1 сред обществото, така че 11 до 14 пъти по-важно за диабетиците тип 1 да са на единствената програма за хранене и начин на живот, за която някога е доказано, че лекува сърдечно-съдовото заболяване при повечето пациенти – диета, центрирана около цели растителни храни. И фактът, че това също може да помогне за контрол самото заболяване, е просто черешката на тортата без захар.
Всички тези вълнуващи нови изследвания са само от първия брой на журнала! Като бонус, има допълнителна публикация, наречена Справочник за лечение и превенция, допълнителна публикация към Международния журнал за лечение и превенция на заболяванията за общата публика с вярата, която аз споделям с цялото си сърце, че всеки има правото да разбира науката, която може да повлияе на собственото му здраве. И така, можете да влезете зад кулисите и да чуете директно от автора на поредиците за лупус, с бонус интервюта от светила като Дийн Орниш, практически съвети от диетолози за това как да направите промяната към по-здравословен начин на хранене, заедно и с рецепти.
Вторият брой продължава да съдържа практични съвети, като това как да се храним с растителна храна за по-малко пари, това, което д-р Клапър прави, за да образова студентите по медицина, това, което Обри Санчез от Balanced прави, за да помогне да се промени обядът в училище и ако си мислите, че това е трудно, д-р Остфелд успял да накара болниците да сервират здравословни храни! Каква идея само! И никое списание не е завършено без статия за подобряване на сексуалния живот. Сега, въпреки че самият журнал е безплатен, може да се свали на IJDRP.org, допълващото издание, налично на diseasereversaldigest.com, има абонаментна такса, а аз съм горд абонат.

Източник: https://nutritionfacts.org/video/type-1-diabetes-treatment-a-plant-based-diet
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев