Преди един век постенето – гладуването като терапевтично средство – беше описано като идеалното средство при затлъстяване. Както можете да видите, подиграването при наличие на мазнини не е ново изобретение в медицинската литература. Подробно съм покрил идеята за гладуването за отслабване в поредица от девет видеа, започвайки с това, но какво ще кажете за всички други предполагаеми ползи? Имам поредица видеа за гладуването при хипертония, ами псориазис, екзема, диабет тип 2, лупус, метаболитен дисбаланс, ревматоиден артрит и други автоимунни заболявания, депресия, тревожност? Защо не е било тествано преди?
Една трудност с изследванията върху гладуването, е това, което се има предвид под гладуване. Когато мисля за гладуване, си представям гладуване само на вода, но в Европа обикновено практикуват така нареченото модифицирано гладуване или гладуването Бухингер, което е по-скоро нискокалорично гладуване на сокове с малко зеленчуков бульон. Някои форми на гладуване могат дори и да не ограничават калориите изобщо. Гладуването на Рамадан е когато отдадените мюсюлмани се въздържат от вода и храна от изгрев до залез-слънце, но интересното е, че в крайна сметка изяждат същото количество, ако не и повече храна като цяло.
Най-голямото проучване върху гладуването до ден-днешен е публикувано през 2019 г. Над хиляда участници били поставени на модифицирано гладуване, намалявайки приема си на около 10 чаши вода, една чаша плодов сок и една чаша зеленчукова супа на ден. Съобщили за много малко странични ефекти, което се различава от най-новите данни върху гладуването на вода, които включват наполовина участници, но съобщават за почти 6000 странични ефекти. Сега, проучването върху модифицираното гладуване изглежда се опитало да пренебрегне страничните ефекти, изброявайки само съобщените симптоми, ако те са били повторени три пъти, но все пак съобщава само единични случаи на неща като гадене, умора, разстроен стомах, повръщане или палпитации, докато проучването върху гладуването на вода съобщава за сто до двеста всяко. Ами ползите?
В проучването за модифицирано гладуване, участниците съобщили за подобрения във физическото и емоционалното си здраве, заедно с изненадваща липса на глад. И голяма част от тези, които имали проблеми със здравето преди това, съобщили, че се чувстват по-добре, като по-малко от 10% съобщили, че тяхното състояние се е влошило или се е запазило непроменено. Те обаче не са гладували, а са се ангажирали в програма за начин на живот, която включва поставянето им на растителна диета преди и след. Твърде жалко, че е нямало хора, които да се подлагат на здравословната диета, без гладуването, за да се изолират ефектите от гладуването. О, но не е така! Около хиляда участници гладували за седмица на същия режим със сок и зеленчукова супа и били сравнени с хора на нормокалориен, което означава нормален прием на калории, вегетариански режим през цялото време.
И двете групи имали значително подобрение както на физическото, така и на психическото качество на живот и интересното е, че нямало никаква значителна разлика между групите. По отношение на основните здравословни оплаквания – ревматоиден артрит, хронични болестни симптоми, като остеоартрит, фибромиалгия и болки в гърба, възпалителни и раздразнителни чревни заболявания, хронични пулмонарни заболявания, мигрена и хронично главоболие – групата с гладуването изглежда имала предимство, но и двете групи се справили добре, с около 80%, които съобщили подобрения в състоянието си, а само 4% се чувствали по-зле.
Сега, това е рандомизирано проучване; хората избрали кое лечение искат. Така че, може би, например, тези, които избрали гладуването, били по-болни или нещо подобно. Подобренията в качеството на живот и статусът на заболяването също са субективни, което си е основа за плацебо ефект, контролната група с нищо правенето и процента отговори към проследяването на качеството на живот били само 60 или 70%, което може също да се е дължало на резултатите. Но продължителните ползи определено са възможно, имайки предвид, че хората си подобрили храненето. Повече плодове и зеленчуци, по-малко месо и сладко, и тук може би лежи тайната. Принципно гладуването може да подкрепи мотивацията за промяна в начина на живот. Повечето гладували хора преминават през изчистване на ума и чувства на разделяне с минали действия и преживявания и това може да развие един по-позитивен подход към бъдещето. Както заключава един панел по консенсуса около гладуването: хранителната терапия е жизненоважен и незаменим компонент от всяко гладуване. След терапията по гладуването и периода на захранването, храненето трябва да следва препоръките на пълноценното растително хранене с цели храни.

Източник: https://nutritionfacts.org/video/the-worlds-largest-fasting-study
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев