Дали влошеното от канабис шофиране представлява опасност за общественото здраве и безопасност? Ами, броят на талоните се е увеличил за нарушения на правилата от прием на канабис в щата Вашингтон след легализацията му, а процентът шофьори в катастрофи с фатален край, които са с положителна проба в Колорадо, се покачва. Но и в двата случая това може просто да отразява общото увеличение на употребата на марихуана като цяло. Това не означава, че канабисът причинява катастрофите.
Да, има много доказателства, свързващи употребата на марихуана с автомобилните катастрофи. Но трябва да се запитате кой употребява марихуана? Най-вече младите хора и мъжете. И познайте кой има най-голям риск от катастрофи, независимо какво пушат? Младите хора и мъжете. Но вземайки това предвид, наистина изглежда, че грубо около 20 до 30% от катастрофите, които включват употреба на канабис, се случват именно поради употребата на канабис. За да поставим това в перспектива, обаче, този процент е по-скоро 85%, когато става въпрос за алкохол.
Да, но дали катастрофите с употреба на канабис не са просто заради неравности, ниска скорост и огъване на калника заради някой напушен шофьор, който кара с 8 км в час? След един системен преглед на литературата, тази компилация проучвания, която разглежда тежката консумация на канабис и катастрофите на превозни средства „установява почти двоен риск за един шофьор да бъде замесен в катастрофа с моторно превозно средство, която да доведе до сериозно увреждане или смърт.“ Така че това е доста сериозно; въпреки че отново, алкохолът е още по-лош. Да, канабисът може да удвои или утрои риска от катастрофи, но алкохолът може да умножи този риск от 6 до 15 пъти. Комбинацията от двете може да се окаже още по-лоша, обаче; 25 пъти по-голяма вероятност от катастрофа с фатален край, включват положителна проба и за двете.
Последствията за безопасността от интоксикиране с канабис при шофиране се смятат за основен проблем за легализиране на канабиса. Добре, какво се случи в щатите, в които марихуаната беше легализирана? С колко се повишиха фаталните случаи от катастрофи? Не са. Всъщност намаляха. Какво? Защо легализирането на марихуаната намалява катастрофите с фатален край? Поради намалената консумация на алкохол. Установено е, че легализацията на тревата е свързана с намалена консумация на алкохол; така че да, повече шофиране с наркотици, но по-малко шофиране с пиене – а това е много по-лошо, като цяло катастрофите с фатален край намалели.
Така че, може би ще имаме по-малко чернодробни заболявания, по-малко мозъчни увреждания, предизвикани от употребата на алкохол, след като марихуаната замества част от употребата на алкохола. Канабисът е малко вероятно да произведе толкова вреди, колкото употребата на алкохол, защото, за разлика от алкохола, канабисът не причинява чернодробни или стомашно-чревни заболявания, не е смъртоносен при високи дози и не изглежда да е толкова невротоксичен, колкото алкохола, както и не е толкова важна причина за автомобилни катастрофи, както алкохола.
Здравословните проблеми, свързани със зависимостта от канабис, като бронхит и влошена памет, са много по-малко сериозни средно, от тези, страдащи от алкохолна зависимост. Но това не означава, че зависимостта от канабис е маловажен проблем, но властите на общественото здравеопазване могат да бъдат критикувани, че изкарват това на дневен ред. Както през 40-те и 50-те години, след отмяната на забраната, все още трябва да бъдат предупреждавани хората за проблемите на редовното пиене, цироза на черния дроб, алкохолизъм, но ще бъдете игнорирани като пропагандист на сдържаността. И сега сме свидетели на подобно нещо, при което лекарската професия иска да образова хората относно страничните ефекти за здравето на канабиса, но се игнорира като реферска истерия на лудостта.
И все пак, важно е да поставим в перспектива тези неблагоприятни странични ефекти. Как стои безопасността на канабиса до алкохола и цигарите? Според Центъра за контрол на заболяванията, алкохолът се свързва с приблизително 88 000 смъртни случаи на година, докато смъртните случаи от канабис са от неща като автомобилни катастрофи и те намаляват, когато повече хора пушат марихуана, защото алкохолът е много по-лош. С яснота можем да видим огромните проблеми, които са били причинени от законните наркотици – цигарите и алкохола. Ако ме питате да решим днес кои психоактивни вещества трябва да са легални, канабисът може да излезе много по-напред в списъка.

Източник: https://nutritionfacts.org/video/the-effects-of-marijuana-on-car-accidents/
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев