Изпийте няколко чаши вода и в рамките на три минути нивото на хормона на надбъбречните жлези, норадреналин, в кръвта може да се покачи с до 60%. Ако накарате група хора да изпият две чаши вода с електроди, забодени в краката им, в рамките на 20 минути можете да документирате около 40% увеличение на нервната активност бори се или бягай. Ако изпиете наведнъж две или три чаши вода, кръвта ви ще отиде в прасците и в ръцете, разделяйки се почти наполовина, докато артериите до крайниците и кожата ви се свиват, за да отклонят кръвта до центъра на тялото ви. Ето защо, например, пиенето на вода може да бъде толкова безопасен, просто, ефективен начин за предотвратяване на припадъци – известни под медицинския термин синкоп.
Припадъците са внезапна, краткотрайна загуба на съзнание, причинена от намален кръвопоток към мозъка ви. Около 1 на всеки 5 души преживяват това поне веднъж, а около 1 на 10 може да имат повтарящи се епизоди, което води до милиони посещения на спешния кабинет и хоспитализиране всяка година. Въпреки че припадъците могат да бъдат причинени от сърдечни проблеми, най-често са предизвикани от продължително стоене – защото кръвта се налива в краката ви – или силни емоции, което може да накара кръвното ви налягване да намалее драстично.
Около 1 на всеки 25 души имат така наречената фобия от кръв и инжекции, при която вземането на кръв с игла, например, може да ги накара да припаднат. Над 150 000 души преживяват припадъци или полуприпадъци всяка година, когато даряват кръв. Всичко, което трябва да направите, за да предотвратите замайването си, обаче, е просто да изпиете две чаши вода 5 минути преди да ви сполети. Тайната не е подсилване на цялостния обем кръв. Искам да кажа, че пиенето на 2 чаши вода – дори половин литър – не променя обема на кръвта ви с повече от 1 или 2%. По-скоро се дължи на промяната в разпространението на кръвта по-скоро към центъра на тялото ви, причинена от свиването на периферните артерии, предизвикано от норадреналина.
Пиенето на вода стимулира толкова голямо освобождаване на норадреналин, колкото изпиването на няколко чаши кафе или изпушването на няколко цигари без филтър. Ако простият акт на пиене на вода води до такава голяма реакция на бори-се-или-бягай, защо тогава не води до сърцебиене и повишение на кръвното налягане до небето? Също както рефлекса на гмуркането, за който говорих в последното си видео. Когато пием вода, тялото ни едновременно с това изпраща сигнали към сърцето да се забави, да намали пулса си. Можете да опитате вкъщи. Измерете пулса си преди и след като изпиете две чаши вода. В рамките на 10 минути сърцето ви трябва да се забави с около 4 удара в минута, а след 15 минути трябва да сте вече с 6 или 7 удара надолу.
Един от начините, по които учените разбрали това, е чрез изучаването на пациенти с трансплантация на сърце. Когато преместите едно сърце от един човек на друг, трябва да разделите всички прикрепени нерви. Невероятното е, че някои от нервите израстват отново. Но все пак, ако дадете на излекувани пациенти със сърдечна трансплантация две чаши вода, кръвното им налягане ще се покачи с цели 29 единици. Тялото е неспособно да потисне достатъчно добре ефекта на това увеличение на норадреналина. Някои хора имат състояние, наречено автономна недостатъчност, при която нервите, регулиращи кръвното налягане, не работят правилно и кръвното им може да се покачи драстично над 100 единици след изпиване на две чаши вида. Ето колко силен ефект има простото действие на изпиването на чаша вода. И единствената причина, поради която това не се случва на всички ни, е, че ние имаме по-силна контра реакция, за да поддържаме сърцето си във форма. Напомня ми на бедната жена, която получила удар, след като направила предизвикателството с кофата с лед, поради недостатъчен рефлекс на гмурване, който да контрира целия този допълнителен норадреналин.
Забележителният ефект на водата може да е полезен за хора, страдащи от по-леки форми на автономна недостатъчност, като ортостатична хипотония, което е когато хората се замайват внезапно, докато стоят прави. Пиенето на малко вода преди ставане от леглото сутрин може да помогне много. Но какво ще кажете за това метаболитно ускорение? С толкова много норадреналин, който се освобождава, ако хормоните на надбъбречните жлези са хиперактивни, може ли изпиването на няколко чаши вода да доведе до изгарянето на повече мазнини? Може ли водата от чешмата да е безопасната форма на ефедра: отслабване с хубаво забавяне на сърдечния ритъм? Изследователите решили да го подложат на тест, който ще разгледаме в следващото видео.

Източник: https://nutritionfacts.org/video/the-effect-of-drinking-water-on-adrenal-hormones
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев