Защо вегетарианските диети са толкова ефективни в предотвратяването и лечението на диабет? Може би заради отслабването. Хората, които се хранят предимно с растителна храна, обикновено са значително по-слаби и не само въз основа на разглеждане на част от населението, можете да проведете интервенционални проучвания и да тествате: рандомизирано контролирано проучване на население с пълноценно растително хранене.
Основната разлика между растителното хранене и други подходи към отслабването е, че участниците били инструктирани да приемат пълноценна растителна храна ad libitum, което означава толкова, колкото поискат, без броене на калории, без контрол на порциите. Просто да ядат. Става въпрос за подобряване на качеството на храната, а не ограничаването на количеството храна. И в това проучване накарали хората просто да се фокусират върху диетата, а не да увеличават тренировките, просто защото искали да изолират ефекта от здравословното хранене.
И така, какво се случило? Никакви ограничения в порциите, ядене на всички здравословни храни, които поискат. Ето откъде започнали: средно затлъстели при почти 95 кг; средната височина е около 165 см. След три месеца свалили около 8 кг; след 6 месеца, още около 11 кг. Но нали знаете какво се случва при тези проучвания с отслабване. Това не е институционално проучване, при което заключват хората и ги хранят; храната не им е била осигурена. Те просто информирали хората за ползите от растителното хранене и ги окуражили да го направят самите те и техните семейства, дом и общество. Така че, да, обикновено това, което виждаме в тези така наречени „свободно живеещи“ проучвания, е отслабване след шест месеца, но после, след една година килограмите се връщат или се увеличават. Но в това проучване те успели да задържат това отслабване цяла година.
И разбира се, холестеролът им се подобрил също, но необичайното е, че постигнали по-голямо отслабване след 6 и 12 месеца отколкото при което и да било друго проучване, което не ограничава приема на калории или не изисква редовни тренировки. Струва си да се повтори. Пълноценна растителна диета, която постига най-голямото отслабване, някога записано след 6 и 12 месеца, в сравнение с която и да е друга интервенция, публикувана в медицинската литература. Сега, очевидно, с много ниско калорични диети с гладуване можете да свалите теглото на хората както си пожелаете. Тези течни диети с медицински контрол, обаче, са очевидно просто краткотрайни решения, свързани с високи разходи, висока степен на изхабяване и висока вероятност за връщане на голяма част от килограмите, докато целият смисъл на пълноценното растително хранене е да максимизира дълготрайното здраве и дълголетие. Искам да кажа, дори ако, например, ниско въглехидратните ефекти бяха толкова ефективни, смисълът на отслабването не е да ви вкара в по-малък ковчег. Проучвания върху ефектите на ниско въглехидратните диети показват висок процент смъртност по всички причини – което означава по-кратка продължителност на живота – намалена артериална функция, влошаване на коронарната артериална болест и увеличаване на процента запек, главоболие, лош дъх, мускулни крампи, цялостно усещане за слабост и обриви. И все пак, не е толкова ефективна, колкото диетата, която всъщност има само добри странични ефекти, като понижаване на риска от диабет отвъд само отслабването.
Да, по-ниският риск от диабет тип 2 сред вегетарианците може да се обясни от части с подобреното тегло. По-ниският риск обаче може също да се обясни и с по-големи количества несмлени фибри в храната и растителни протеини, липсата на протеини и желязо с произход от месо и яйца и по-нисък прием на наситени мазнини. Повечето проучвания докладват най-ниския риск от диабет тип 2 сред хората, които се придържат към стриктно растителни диети. Това може да се обясни от факта, че веганите, за разлика от вегетарианците, не ядат яйца, които изглежда са свързани с по-висок риск от диабет.
Може би причината е по-ограниченото хранене от хранителната верига, така че избягвате най-високите нива на постоянни органични замърсители, като диоксини, полихлориран бифенил, ДДТ в животинските продукти, които се свързват с рисков фактор за диабет. Може би има общо с чревния микробиом. С всичките тези фибри, не е изненада, че ще има по-малко бактерии, причиняващи заболявания и по-защитена чревна флора, което може да доведе до по-малко възпаление в тялото, това може да бъде ключова черта, свързваща по-здравата чревна флора с полезните за здравето ефекти – включително метаболитната дисфункция, която се вижда при диабет тип 2. И именно това разнообразие от ползи може да помогне за придържането и за приемствеността от семейството. Докато едно домакинство, което включва хора, които нямат диабет, е малко вероятно ентусиазирано да следва „диета за диабет“, една здравословна диета не е специфична за някое заболяване и може да подобри също и други хронични състояния. Така че, докато пациентите с диабет вероятно ще видят подобрение в контрола на кръвната си захар, съпругът или съпругата, които страдат от запек или високо кръвно налягане, могат да видят подобрения, както и децата с наднормено тегло, ако превърнете здравословното хранене в семейна черта.

Източник: https://nutritionfacts.org/video/the-best-diet-for-weight-loss-and-disease-prevention
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев