Почти навсякъде откритията от изследванията показват недостиг на витамин B12 сред вегетарианците, защото те не приемат добавка витамин B12, както по принцип трябва да правят. А това води до повишение на нивата на хомоцистеина, което може да обясни защо за вегетарианците наскоро се оказа, че имат по-висок процент инсулти.
Разбира се, растителното хранене е просто един от многото начини да получим дефицит на B12. Искам да кажа, дори райският газ може да го направи, само за два дни, благодарение на употребата на газ в бутилките бита сметана. Това е нещо ново, което научих днес.
Както и да е, ако се храните с растителна храна, приемът от вегетарианци и вегани на 50 микрограма веднъж дневно цианкобаламин, препоръчителната, най-стабилна форма на добавка витамин B12, нивата им на хомоцистеин отначало са превишени и в рамките на 1 до 2 месеца хомоцистеинът им се нормализира точно в зоната на безопасност под 10. Или само 2000 микрограма цианкобаламин веднъж седмично и може да получите същите страхотни резултати, но невинаги. В това проучване дори 500 микрограма на ден, или подезично за смучене, или за преглъщане на обикновена добавка витамин B12, не нормализирали хомоцистеина за един месец. Сега, вероятно, ако го бяха задържали, нивата им щяха да продължат да падат, както в другото проучване. Но ако сте на растително хранене и приемате витамин B12 и нивата на хомоцистеин все още са твърде високи, което означава над 10, има ли нещо, което може да се направи?
Сега, недостатъчният прием на фолат може също да повиши хомоцистеина, но фолатът произлиза от същото семейство като зеленината. Съдържа се в листата, концентриран е в зеленолистните, както и в бобовите. Но ако приемате бобови и зеленолистни, приемате витамин B12 и нивата ви на хомоцистеин все още са твърде високи, то тогава ви предлагам да опитате, като експеримент, да приемате по един грам креатин на ден и да изследвате повторно нивата на хомоцистеин след един месец, за да видите дали е помогнало.
Креатиът е съставка, която се образува естествено в човешкото тяло и която е основно включена в производството на енергия в мускулите и мозъка ни. Също така естествено се образува в тялото на много животни, които ядем, И така, когато ядем техните мускули, също можем да приемаме малко креатин с храната си. Имаме нужда от около два грама на ден, така че хората, които ядат месо, могат да приемат около 1 грам от храната си, а тялото им ще произведе останалото. Има редки вродени дефекти, при което човек се ражда без способността да го произвежда, в който случай трябва да го приемате от храната си, но в противен случай тялото ни произвежда толкова, колкото имаме нужда, за да поддържа нормални концентрации в мускулите ни.
Когато спрете месото, количеството креатин в кръвта намалява, но количеството в мозъка остава същото, което показва, че креатинът от храната не повлиява върху нивата на креатина в мозъка, защото мозъкът ни произвежда всичкия креатин, от който се нуждаете. Нивата в мускулите на вегетарианците са по-ниски, но това не изглежда да повлиява представянето, тъй като както вегетарианците, така и всеядните реагират на добавки с креатин със сходно увеличение на мускулната сила. И ако креатинът в мускулите на вегетарианците беше недостатъчен, то тогава вероятно те щяха да имат още по-голямо увеличение. И така, вероятно, всичко, което се случва, когато ядете месо, е че тялото ви просто не му се налага да произвежда толкова много. Какво общо има всичко това с хомоцистеина?
Добре, в процеса на правене на креатин, тялото ви произвежда хомоцистеин като страничен продукт. Сега, обикновено това не е проблем, защото тялото ви има два начина да го детоксикира, използвайки витамин B6 или използвайки комбинация от витамин B12 и фолат. Сега, B6 се съдържа както в растителните, така и в животинските храни; рядко е в дефицит. Но B12 се съдържа основно в животинските храни, и затова може да бъде твърде малко при хората на растително хранене, които не приемат добавка или храни, обогатени с B12. А фолатът е концентриран в растителните храни, ето защо може да е недостатъчен при хората, които не приемат редовно зеленолистни, бобови или зърнени храни, обогатени с фолиева киселина, а без тази аварийна клапа, нивата на хомоцистеин могат да станат прекалено високи. Ако, обаче, сте на пълноценно здравословно растително хранене и приемате B12 под формата на добавка, нивата ни на хомоцистеин би трябвало да са нормални, ами ако не са? Човек би предвидил, че ако започне да приема добавка креатин, нивата на хомоцистеин ще намалеят, след като няма да произвеждате толкова много самите вие, а ще произвеждате хомоцистеин като страничен продукт. Но няма как да знаем, докато не тестваме, което ще разгледаме в следващото видео.

Източник: https://nutritionfacts.org/video/should-vegetarians-take-creatine-to-normalize-homocysteine
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев