Ако изпивате по две чаши вода, ще получите скок в хормона на надбъбречната жлеза, норадреналин, в кръвта, също както, ако изпушите няколко цигари или ударите няколко чаши кафе, което ускорява метаболизма ви с до 30% за един час, което, при тестване в рандомизирани контролирани проучвания, изглежда ускорява отслабването с 44%, което определено го прави най-безопасния, прост и евтин начин за ускорение на метаболизма.
Сега, ако приемате бета блокер, цялата тази стратегия може да се провали. Бета блокерите обикновено се предписват за сърдечни състояния или високо кръвно налягане и обикновено завършват с буквите „лол“, като атенолол, надолол, пропранолол, който се продава като Тенормин, Коргард или Индерал съответно. Така че, например, ако давате на хора бета блокер метопролол, който се продава като Лопресор, преди да изпият своите две чаши вода, ускорението на метаболизма ефективно е предотвратено. Това е логично, тъй като „бета“, това, което се блокира в бета блокерите, са бета рецепторите, предизвикани от норадреналина. В противен случай, обаче, водата би трябвало да работи. Но коя е най-добрата доза, вид, температура и време?
Само една чаша може да е достатъчна за съживяване на нервите на норадреналина, но допълнителни ползи се наблюдават с две или повече чаши. Внимание: човек никога не трябва да пие повече от три чаши за един час, обаче, защото това започва да превишава количеството течности, с което бъбреците ви могат да се справят. Ако имате сърдечна или бъбречна недостатъчност, лекарят ви може и да не иска да пиете изобщо допълнително вода, но дори и със здрави бъбреци, повече от три чаши вода за един час може да започнат критично да разреждат електролитите в мозъка ви с потенциално критични последствия. В „Как да не спазваме диети“ говоря за първия пациент, който някога убих в болницата като стажант. Беше един човек, който беше препил до смърт с вода. Той страдаше от неврологично заболяване, което причинява патологична жажда. Знаех достатъчно, за да поръчам да му се ограничат течностите и да му се спре мивката, но не мислех да спра водата на тоалетната.
Както и да е, трябва ли да е чиста обикновена вода? Не изглежда да е от значение, нали? Водата си е вода, независимо дали е с вкус или подсладена в някоя диетична напитка. Но има значение. Когато се опитваме да предотвратим припадък преди даряване на кръв, сокът не действа толкова добре, колкото чистата вода. Когато се опитваме да пазим хората от това да се замайват, когато стават, водата действа, но същото количество вода с добавена сол не. Какво става?
Преди си мислехме, че причината е стомашно разтягане. Когато се храним, тялото ни премества кръвопотока си към храносмилателния тракт, от части като освобождава норадреналин, за да изтегли кръв от крайниците ни. Това се нарича стомашно-съдов рефлекс. Така че, пиенето на вода се смята, че е просто начин с нула калории да разтеглим стомаха си. Но вместо това, ако изпиете две чаши салин – на практика солена вода – ускорението на метаболизма изчезва. Така че, разширението на стомаха не може да обясни ефекта на водата.
Сега осъзнаваме, че тялото ни изглежда засича осмоларност, концентрацията на различни неща в една течност. Прикрито пъхнете течности с различна концентрация в стомаха на хората с хранителна тръбичка и можете да демонстрирате това чрез наблюдение на производството на пот, която е един вид посредник за освобождаването на норадреналин. Това може и да е спинален рефлекс, тъй като е запазен при квадриплегиците или избиран от черния дроб, както можем да видим, по-малко освобождение на норадреналин в трансплантациите на черен дроб, чиито нерви на черния дроб са прекъснати. Който и път да се избере, тялото ни може да разпознае. Мислехте си, че имаме само пет сетива? Сегашният брой е над 33. Така че, може би филмът с Брус Уилис трябва да се казва 34 чувство?
В препоръките ми за ежедневен прием на храни и напитки, аз класифицирах, различни чайове сред най-здравословните напитки. В крайна сметка те са вода с вода с антиоксиданти като бонус. Но от гледна точка на отслабването, чистата вода може да има предимство. Това може да обясни проучванията, които показват, че хората с наднормено тегло и затлъстяване, които заменят диетичните си напитки с вода, отслабват значително повече. Това е причината да се отърват от всички тези изкуствени подсладители, но може би вместо това диетичните напитки били твърде концентрирани, за да предложат същото ускорение на метаболизма, както това на водата. Диетичната сода, както чая, има около 10 пъти по-голяма концентрация на разредени вещества, в сравнение с чешмяната вода. Така че, чиста вода на празен стомах може би е най-доброто решение.
От значение ли е температурата на водата? В един журнал, публикуван от Американското общество на машинните инженери, един професор по инженерство предложил, че тайната на диетата със сурова храна за отслабване била температурата, при която храната се сервира. За да доведе две чаши на вода със стайна температура към телесната температура, той изчислил, че тялото ще трябва да вземе от мазнините си и да използва до 6000 калории. Просто сметнете. Той казва, че една калория се определя като количеството енергия, необходимо за повишаване на един грам вода с един градус по Целзий. Тъй като две чаши вода са около 500 г, а разликата между стайната температура и телесната температура е около 12 градуса Целзий. 500 x 12 = 6000 плюс необходими калории.
Някой вижда ли грешката? В храненето една калория всъщност е кило калория, хиляда пъти по-голяма от същата дума, използвана в останалите науки. Объркващо е, нали? И все пак, аз съм в шок, че проучването изобщо е публикувано.
Така че, пиенето на две чаши вода на стайна температура всъщност отнема само 6 калории, за да се стопли, не 6000. Сега, ако сте колибри, което пие четири пъти по-голямо количество от телесното си тегло нектар, можете да изгаряте до 2% от енергийните си запаси, затопляйки водата, но това не е от такова значение за нас.
Ами наистина студената вода? Едно писмо, озаглавено „Ледената диета“, публикувано в Аналите на вътрешната медицина, изчислило, че изяждането на 1 л лед – това е наистина наистина голяма ледена висулка без сироп – ще ни отнеме повече от 150 калории от тялото, същото количество енергия, както изразходването на калориите от тичане половин километър. Не е като директно да изгаряме мазнини, за да стоплим водата, обаче. Това, което прави тялото ни, е просто да събира повече остатъчна енергия, отколкото обикновено ще отдаде чрез събиране на кръвта към кожата. Как прави това? Норадреналин!
Ако сравните пиенето на вода с телесна температура, вода със стайна температура и студена вода, има само значително свиване на кръвопотока към кожата след водата на стайна температура и студената вода. И нито топлата, нито хладката вода могат да ускорят метаболизма толкова, колкото студената вода от хладилника. И така, все пак тялото ви изгаря недиректно повече калории, когато пиете водата си студена.
Така че две чаши студена вода на празен стомах няколко пъти на ден. Има ли значение кога? Да. Гледайте лекцията ми за отслабването според научните доказателства, за да разберете как може да добавите ползите от зареждането с негативни калории като пиете тази вода директно преди хранене.

Източник: https://nutritionfacts.org/video/optimizing-water-intake-to-lose-weight
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев