Термогенетичните лекарства, като DNP, могат да накарат хората да се претоплят от смърт; те могат да увеличат метаболитната скорост в покой с 300% или повече. Едно по-физиологично разпространение би варирало с около 10 пъти по-малко, от 30% по-висок метаболизъм при хората с хипоактивна щитовидна жлеза до 30% по-висок метаболизъм, когато частта от нашата нервна система, която контролира реакцията ни на бий-се-или-бягай, се активира. Като отговор на страх или остър стрес, специални нерви освобождават химикал, наречен норадреналин, който да ни подготви за конфронтация. Преживели сте това, когато кожата ви е ставала по-бледа, студена и лепкава, след като кръвта се насочва към по-важните ви органи. Устата ви може да пресъхне, докато храносмилателната ви система спира. Сърцето ви бие по-бързо. Това, което не чувствате, е че допълнителните ви мазнини изгарят, за да освободят енергия за боя. Ето защо хората са започнали да приемат ефедра за отслабване.
Ефедрата е вечнозелен храст, използван от хиляди години в Китай, който лекува астма, защото причинява същото това освобождаване на норадреналин, който облекчава астматиците, като разширява дихателните им пътища. В САЩ беше подходящо да се използва като метаболитен стимулант, който води до около 1 кг отслабване на месец в 19 проучвания с плацебо контрола. В края на 90-те милиони американци го приемали. Проблемът е, че има също и всякакви други ефекти на норадреналина, като увеличаване на пулса и кръвното налягане; така че, хроничната му употреба води до инсулти, аритмия и смърт. Агенцията за храните и лекарствата предупреди хората за рисковете през 1994 г, но лекарството беше забранено чак едно десетилетие по-късно, след като питчър на Голямата лига падна на земята мъртъв.
В сегашния Див Запад на препоръки за хранителни добавки, една добавка може да се предлага без никакви данни за безопасност и производителят не е задължен да разкрива страничните ефекти, които могат да възникнат. Нищо чудно, след като онлайн търговците уверяват за безопасността: „Никакви негативни странични ефекти“, „100% безопасна за дълготрайна употреба.“ Президентът на Метаболайф Интернешънъл, водещ продавач на ефедра, уверява Агенцията за храните и лекарствата, че компанията не е получила нито едно „писмо от клиент за някакви сериозни странични ефекти за здравето, които да са се появили…“ В действителност те са получили 13 000 здравословни оплаквания, включително доклади за сериозни увреждания, хоспитализация и смърт.
Само да имаше начин да се получат ползите от ефедрата без рисковете. Има, но за да ги разберем, първо трябва да схванем един забележителен биологичен феномен, известен като рефлекса на гмуркането.
Представете си да вървите по замръзнало езеро и внезапно да паднете през леда, гмуркайки се в ледените дълбини. Трудно е да се измисли по-голям пример за шок от вида на бий се или бягай от този. Наистина, норадреналинът ще се освободи, причинявайки на кръвоносните съдове в ръцете и краката да върнат кръвта обратно в тялото ви. Можете да си представите колко бързо сърцето ви започва да бие, но това всъщност ще бъде контрапродуктивно, защото ще сте използвали кислорода си по-бързо. Забележително, това, което се случва вместо това е, че сърцето ви всъщност се забавя. Това е рефлексът на гмуркането, който за първи път е описан около 1700 г. Животните, които дишат въздух, са родени автоматично с тази черта на безопасност, за да ги предпазва от удавяне.
В медицината можем да разгледаме тази физиологична странност с така наречения „тест на студеното лице“. За да видим дали пациент в кома има непокътнати нервни пътища, можете да поставите студени компреси на лицето му, за да видите дали сърцето му веднага ще започне да намалява ритъма си. Или по-драстично, може да се използва, за да се лекуват хора, които имат необичайно бърз сърдечен ритъм. Помните ли този епизод от Спешно отделение, в който Картър пъхва лицето на един човек в купа с леденостудена вода? „Даваха го по телевизията, когато учех медицина и се събирахме в група и брояхме колко пъти те нарушават „универсални мерки за сигурност.)“
Добре, но какво общо има това с отслабването? Проблемът с лекарства като ефедрата, която освобождава норадреналин, е придружаващото ускорение на сърдечния ритъм и кръвното налягане. Но това, което рефлексът за гмуркане показва, е, че е възможно да преживеят селективни ефекти на норадреналин, което увеличава възможността да има начин да се получи това метаболитно ускорение, без риск от удар. Не е за вярване, че този сложен физиологичен подвиг може да бъде извършен чрез най-прости действия – вместо да се удавяме във вода, просто да я изпием. Чакайте, какво? Можете да ускорите метаболизма си само като пиете вода? Закопчайте коланите; ще бъде лудо возене, което ще продължим в следващото видео.

Източник: https://nutritionfacts.org/video/how-to-get-the-weight-loss-benefits-of-ephedra-without-the-risks
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев