Защо консумацията на месо е рисков фактор за диабет? Защо изглежда има постепенно намаление на честотата на диабета при намаление на консумацията на месо? Вместо нещо, което да избягват в месото, може би е нещо, което си набавят от растенията. Свободните радикали могат да предизвикат инсулинова резистентност, така че антиоксидантите в растителните храни могат да помогнат. Ако поставим хора на растително хранене, антиоксидантните им ензими се увеличават, така че не само, че растенията осигуряват антиоксиданти, но и подпомагат нашите собствени ендогенни антиоксидантни защити, докато на конвенционална диета при диабет те се влошават.
Има фитонутриенти в растителните храни, които могат да помогнат за понижаване на разпространението на хроничните заболявания, действайки като антиоксиданти, противоракови средства и понижават холестерола и кръвната захар. На теория някои могат да бъдат липотропи, което означава, че те имат капацитета да подобрят премахването на мазнини от органи като черния дроб, като по този начин противодействат на възпалителната каскада, за която се смята, че директно се инициира от храните с наситени мазнини. Мазнините в кръвта заради мазнините, които носим или мазнините, които ядем, не само причиняват инсулинова резистентност, но и произвеждат нискостепенно възпаление, което може да допринесе към сърдечно заболяване и омазняване на черния дроб, което няма общо с алкохола.
Фибрите също могат да намалят инсулиновата резистентност. Един от начините, по който могат да направят това, е като помагат на тялото да се отърве от излишния естроген.
Има сериозни доказателства за директната роля на естрогените в появата на диабета и е демонстрирано, че определени чревни бактерии могат да произвеждат естроген в дебелото черво. Диетите с високо съдържание на мазнини и ниско съдържание на фибри изглежда стимулират метаболитната активност на чревните бактерии, произвеждащи естроген. Това е проблем и за мъжете. Затлъстяването е свързано с ниски нива на тестостерон, ясно повишение на естрогена, което се произвежда не само от мазните клетки, но и от някои от бактериите в червата ни. Чревните ни бактерии могат да произведат тези така наречени диабетогени, вещества, причиняващи диабет, от мазнините, с които се храним. Чрез прием на много фибри, обаче, можем да изтеглим това излишен естроген от тялото си.
Жените вегетарианки например изхвърлят два до три пъти повече естроген с изпражненията си, отколкото жените, които ядат месо, което може би обяснява защо жените, които ядат месо, имат 50% по-високи нива на естроген в кръвта си. Тази разлика е метаболизма на естрогена може да помогне с обяснението на по-ниската честота на диабет при тези, които консумират повече растителна храна, както и по-ниската честота на рак на гърдата при жените вегетарианки, които се освобождават от два пъти повече естроген, защото освобождават два пъти по-голяма маса изпражнения ежедневно като цяло.
Както и да е, консумацията на месо е строго свързана с риск от диабет. Ежедневните навици се променят… НО… хората и лекарите предприемат промените в храненето само ако са наясно относно потенциалните ползи. Откритието, че консумацията на месо е рисков фактор за диабет дава полезни насоки, които могат да подготвят сцената за полезни промени в поведението. Консумацията на месо е нещо, за което лекарите могат лесно да попитат. Веднъж, след като е открито, рисковите пациенти могат да се окуражат да се запознаят с безмесни опции.

Източник: https://nutritionfacts.org/video/how-may-plants-protect-against-diabetes/
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев