Над един милион нови случаи на рак на кожата се диагностицират всяка година и засягат около 1 на 3 американци за целия им живот. Главните рискови фактори са излагането на UV лъчи от слънцето, но също и консумацията на алкохол може да играе роля. Повечето видове рак, свързани с употребата на алкохол, са в храносмилателния тракт, обаче, от рак на устата, рак на гърлото, рак на стомаха до рак на черния дроб и дебелото черво; тъкани, с които алкохолът влиза в по-директен контакт. Защо рак на кожата?
Ами едно проучване от 300 000 американци установило, че прекомерното пиене на алкохол е свързано с по-високи нива на слънчеви изгаряния. Може би тежкото и редовно пиене са показатели за скрито желание да се пренебрегнат рисковете за здравето и да се ходи на плаж, но може би причината е, че разграждането на алкохолните продукти в тялото създава такъв огромен брой свободни радикали, че те изяждат антиоксидантите, които защитават кожата ни от слънцето. Растенията използват собствената си вградена защита срещу оксидативното увреждане на слънцето и ние можем да изолираме тези вградени защити като консумираме тези растения, които да функционират като защита на клетката в нашето собствено тяло. Човек би казал, че плодовете и зеленчуците осигуряват най-добрата многостранна аптека, най-добрият магазин за лекарства срещу развитието на рак.
Приемът на растителни храни увеличава антиоксидантния потенциал на кръвта ни, който след това се натрупва в тъканите ни и ни предпазва срещу увреждащите ефекти на лъчите на слънцето, но едва наскоро е направено проучване за това.
Ако вземете 20 жени и им изгорите дупето с UV лампа преди и след като половината от тях са изяли по три супени лъжици доматена паста всеки ден в продължение на три месеца, (половината са яли, половината не), имало значително по-малко ДНК увреждане в задните части на тези, които са яли доматите. И така, три месеца преди сезона на бикините или дори само десет седмици, ако приемаме много храни, богати на антиоксиданти – богати храни като доматен сос, можем да намалим червенината на кожното изгаряне с 40%. Също както да имате вграден слънцезащитен крем в кожата си. Сега, това не е толкова добро, колкото крем със слънцезащитен фактор, но голяма част от излагането на UV лъчите с времето се случва, когато кожата не е предпазена; така, употребата на храни със слънцезащитни фактори може да има значителен благоприятен ефект.
Но това действа и в двете посоки. Консумацията на алкохол намалява защитата вътре в кожата ни. Ако накарате хората да изпият около три шота с водка в рамките на 8 минути – не 10 седмици – 8 минути, нивото на каротеноидни антиоксиданти в кожата им намалява значително. Ако, обаче, ако изпиете същото количество водка в портокалов сок, все още има намаление на антиоксидантите в кожата, в сравнение с първоначалната стойност, но пиенето на коктейл отвертка не е толкова лошо, колкото пиенето на чиста водка. Разликата достатъчна ли е, за да има разлика и под слънцето, обаче?
След питиетата учените изложили доброволците на UV лампа и изчакали, за да видят колко дълго ще им отнеме да изгорят. Времето докато те станали червени било значително по-кратко след консумацията на алкохол в сравнение с експериментите, при които или не се е консумирал никакъв алкохол или алкохолът се е консумирал в комбинация с портокаловия сок. Това е като един допълнителен час на слънцето, въз основа единствено на това, което слагате в устата си, преди да се отправите към плажа.
А портокалите са доста блудкави. Не са като бананите, но горските плодове са най-полезни.
Изследователите стигат до заключението, че хората трябва да са наясно с факта, че консумацията на алкохол, в комбинация с излагането на слънце или ходенето на солариум, увеличава риска от слънчево изгаряне и също и риска от развитие на преждевременно остаряване на кожата и дори рак на кожата. Ако консумацията на алкохол не може да се избегне, както ако някой човек ви възпрепятства или нещо такова, то тогава трябва да си осигурите слънцезащитен крем или поне да пиете дайкири с ягода или нещо такова, за да намалите оксидативното увреждане.

Източник: https://nutritionfacts.org/video/preventing-skin-cancer-from-the-inside-out
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев