Както всяка група с определени интереси, хранителната индустрия мрази регулациите. Изправена пред нарастващия научен консенсус, че солта повишава кръвното налягане, големите производители на храна са приели отчаяни мерки, за да се опитат да спрат правителствата от това да препоръчват намаляването на солта. Вместо да преформулират продуктите си и да спасят животи, производителите имат лобита в правителствата, отказват да помагат, окуражават кампаниите за дезинформация и се опитват да дискредитират доказателствата. В крайна сметка солта е основен източник на вкуса в преработените храни. Разбира се, че могат да подобрят вкуса, като добавят истински съставки, но както правенето на пай с истински ягоди, това ще бъде по-скъпо и ще намали печалбите.
Доказателството, че те се опитват да дискредитират, включва двойно тайни рандомизирани проучвания, които датират от десетилетия. Вземате хора с високо кръвно налягане, поставяте ги на диета с ограничение на солта и тяхното кръвно налягане ще се понижи. После, ако продължат с диета с ниско съдържание на сол и се добави плацебо, нищо няма да се случи. Но ако вместо това им дадете сол под формата на хапче натрий със забавено освобождаване, кръвното им налягане отново се връща. И колкото повече натрий тайно им давате, толкова повече им се покачва кръвното налягане.
Дори само една порция храна може да го направи. Ако вземете хора с нормално кръвно налягане и им дадете купа със супа, която съдържа толкова много сол, колкото една стандартна порция храна, кръвното им налягане ще се покачи в следващите 3 часа, в сравнение със същата супа, но без добавена сол. Защо? Високото кръвно налягане изглежда е начинът, по колкото тялото ни избутва излишната сол от тялото ни.
Направени са десетки такива проучвания, които показват, че ако намалим приема си на сол, намаляваме кръвното си налягване и колкото по-голямо е понижението, толкова по-големи са ползите. Така наречената диета DASH, за която съм говорил и преди, често се използва, за да вземе ползите за кръвното налягане от хората, които се хранят предимно растително, но откъде знаем, че ползите имат нещо общо с приема на по-малко сол, а не са свързани само с приема на повече плодове и зеленчуци, защото е направен тест. Разбира се, че по-здравословното хранене понижава кръвното налягане, без значение колко сол приемаме, но дори и ако се придържаме към една и съща диета, понижаването на приема на сол помага, независимо от други подобрения на храненето.
Можете да направите това на ниво на обществото. Взимате две еднакви селища, които започват по един и същи начин. В контролното селище средно кръвното налягане се повишава или остава същото. Но в селището, в което успяват да намалят приема си на сол, кръвното налягане също се понижава. Докато, ако не намалим солта, хроничният висок прием на сол може да доведе до постепенно увеличаване на кръвното налягане с течение на времето, както е показано в известното проучване Интерсолт.
Участват 52 центъра от 32 държави, със стотици участници от всяка и четири от тези центрове са от групи от населението, които приемат толкова малко сол, че всъщност са в рамките на препоръките на Американската сърдечна асоциация за намаление на приема на сол, нещо, което постигат по-малко от 1% от американците. При една популация, където всеки прави промяната, не само че не е намерен нито един случай на високо кръвно налягане, но и по-възрастните хора имали същото кръвно налягане, както тийнейджърите.
Ето защо е важно включването на такива популации. Ако просто разгледаме 48-те центъра в индустриализирания западен свят, не изглежда да има някаква връзка между повишаването на кръвното налягане с възрастта и това колко точно натрий хората са си набавяли всеки ден. Просто изглежда като случаен асортимент от точки. Сега, индустрията за сол поглежда това и казва, аха, вижте, нали ви казах, няма връзка между солта и повишаването на кръвното налягане, когато остареете. Но може би това е, защото те приемат толкова много сол.
Американската сърдечна асоциация препоръчва всеки да сведе приема си на сол до под това ниво, така че те всички са били доста над това ограничение. Можете да си представите подобрен резултат, ако това беше рак на белите дробове вместо това, сравнен с кутии цигари, изпушвани всяка година. Независимо дали сте пушач, пушил 150 кутии на година или 200 кутии на година, може и да няма съществена разлика. За да видим връзката между пушенето и рака, ще трябва да сравним пушачите с тези, които рядко запалват. И наистина, ако добавите тези популации с нисък прием на сол, които имат много малко или никакво повишение на кръвното налягане, когато остареят, ще се окажете със статистически значима връзка между увеличаването на солта и увеличаването на кръвното налягане, но само ако включите хора, които реално следват препоръките за прием на сол. И както с толкова много интервенции в начина на живот, те работят единствено, ако реално ги приложите.

Източник: https://nutritionfacts.org/video/the-evidence-that-salt-raises-blood-pressure
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев