90% от жените съобщават, че имат болезнени менструални болки поне понякога. Около Средиземноморието семената от копър традиционно се използват за облекчаване на болезнената менструация. Наричат ги семена, но те всъщност са цели малки плодчета. Трудно е да се създадат плацебо семена, обаче, ето защо използвали екстракт от семе на копър, за да направят изследване. Жените започнали с болка 6 от 10, но тя намаляла до 4 от 6 в рамките на един час, всички били по-добре, в сравнение с тези с плацебото. 52% от жените оценили лечението със семена от копър като отлично, в сравнение само с 8% от жените в плацебо групата, които без да знаят, получавали само капсули, съдържащи брашно. Но жените не приемат брашно при болки; те приемат лекарства, като ибупрофен. Мефенаминовата киселина е същият клас противовъзпалителни NSAID лекарства и може би всъщност действа по-добре отколкото ибупрофена, но не се продава без рецепта. Как се справила срещу екстракта от семена на копър? Повечето жени започнали с голяма болка, но накрая болката изчезнала след лечението. И копърът подействал също толкова добре, колкото и класа лекарства, считани за избраното лечение, без страничните ефекти от лекарството, които включват диария, обрив, автоимунна анемия и бъбречна токсичност.
А лекарството не помага с други симптоми на тежка менструация. На жените може и да им се гади, не само да изпитват болка: неразположени, слаби, болезнени и с диария. Но семената от копър изглежда помагат, въпреки че контролната група не получила плацебо, така че няма как да знаем колко от това е плацебо ефект.
Един недостатък е, че с копъра жените кървят с около 10% повече. Вижте, менструалните болки се причиняват от контрахирането на матката, което е толкова силно, че нейното собствено кръвоснабдяване е компрометирано. И начинът, по който смятаме, че работи копърът, е чрез отпускане на мускулите, защото той също така помага и за колики при бебетата, които се смята, че се дължат на спазми на червата.
Предимството на копъра тук също е липсата на странични ефекти, за разлика от лекарството, което се използва и което, както те подчертават, за съжаление може да работи прекалено добре, за да накара бебето ви да спре да плаче чрез развиване на странични ефекти, като смърт.
Джинджифилът, от друга страна, е ефективен при болки и намалява кървенето, когато се приема една осма чаена лъжичка джинджифил на прах три пъти на ден по време на менструацията – една осма чаена лъжичка. Това е важно, тъй като над 18 милиона млади жени в САЩ имат дефицит на желязо и анемия поради тежко менструално кървене. Количеството кръвозагуба се изчислява с помощта на система за оценка, която дава точки за нивото на натрупване и размера на съсиреците. А с приема на джинджифил те минали от половин чаша на една менструация към четвърт чаша. Джинджифилът изглежда, че е високо ефективно лечение за намаляване на кръвозагубата при менструация. Евтин е – около 12 стотинки на месец, лесен за употреба и може да има по-малко странични ефекти от други лекарства с химикали и инвазивни процедури – дори понякога по-малко от плацебото. Използвали тук лактоза, млечна захар за плацебо хапчетата, които е възможно да са причинили подуването.
Джинджифилът може също така да помага при предменструален синдром. Една осма чаена лъжичка два пъти на ден джинджифил на прах за една седмица преди идването на менструацията води до значително намаляване на симптомите на ПМС, физически и поведенчески, докато копърът може да помогне с тревожността и депресията при ПМС, но не и емоционалните и физически симптоми. Има и други интервенции относно храненето, които могат да помогнат, като намаляване на солта и консумацията на животински мазнини, нещо, за което и преди съм говорил. Каквото и да работи, го правете, защото понякога очевидно ПМС симптомите могат да доведат до убийство. И наистина, има случаи като Кристин Инглиш, която по това време от месеца застреляла мъжа си. Приемайки ПМС като самозащита, съдът я освободил с една година изпитателен срок.

Източник: https://nutritionfacts.org/video/fennel-seeds-for-menstrual-cramps-and-pms
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев