Защо кучетата ближат раните си? Всъщност, те дори ближат нашите рани, което води до въпроса, зададен преди почти половин век в медицинската литература, Може ли да има някакъв вид лечебни свойства в кучешката слюнка? Ами, изглежда, че има голям брой механизми за защита на имунната система в слюнката, един от които включва азотния оксид. Близането на човешката кожа води до производството на азотен оксид от нитрита в слюнката, който убива кожните патогени и произлиза от нитратите, които приемаме с храната.
Откъде знаем, че можем да си набавим азотен оксид от облизаната човешка кожа? Накарали група доброволци да си оближат ръцете, отпред и отзад. Днес имаме по-добър начин за почистване на рани, наречен сапун и вода. И никога не трябва реално да позволяваме на домашните си любимци да си почистват отворените рани, тъй като има докладвани случаи на сериозни инфекции.
Причината, поради която повдигам този въпрос, е защото тази трансформация на нитрати от храната ни в нитрити в устата има важни последствия за здравето ни. Недостатъчното производство на азотен оксид се признава като най-ранното събитие за началото и развитието на голям брой хронични заболявания, включително високо кръвно налягане и периферно артериално заболяване, както и голям брой възпалителни състояния. Ако си спомняте, нитратите произлизат от зеленчуците в диетата ни, червеното цвекло и зеленолистните зеленчуци. Полезните бактерии на езика ни превръщат нитратите в нитрити, които могат след това да циркулират в тялото и да създадат азотен оксид. И всички нитрати, които бактериите от езика ни са пропуснали първия път, се изтеглят от тялото ни обратно в слюнката, за да дадат втори шанс на бактериите. И така, един начин, по който можем да получим дефицит на производство на азотен оксид, е като не ядем достатъчно зеленчуци, така че това би трябвало да бъде първата стъпка. Но ако бактериите на езика ни умрат, цикълът се разваля, без значение колко много зеленчуци ядем.
Ето защо не трябва да използваме антисептична вода за уста. Ако си спомняте, че говорех за това важно проучване, може би най-голямата инициатива на общественото здравеопазване в Западния свят, тя се фокусира върху подобрението на диетата, особено при хората с висок риск от сърдечно-съдови заболявания, убиец номер едно. Най-предпазващата храна за сърцето ни може би са зеленолистните зеленчуци, защото, както червеното цвекло, те съдържат много нитрати. И така, ако приемате сок от червено цвекло, ще получите забележителен спад на кръвното налягане само в рамките на часове, но само ако го гълтате.
Пътят на азотния оксид може да се прекъсне, ако използвате антибактериална вода за уста или ако го изплювате, а не го гълтате, поради важното действие на бактериите от езика ни върху нитратите от слюнката ни. И така, трябва да ядем зеленчуци и да поддържаме бактериите на езика си щастливи, така че без антибактериални води за уста, но какво ще кажете за антибактериална паста за зъби?
Има една паста за зъби на пазара, която съдържа антибактериален химикал, наречен триклозан. Има притеснение относно антибактериалните води за уста. Но какво ще кажете за пастите за зъби? Не знаехме до това проучване. Ето го азотният оксид, нивата на нитритите и на нитратите след измиване с обикновена паста за зъби. А ето след измиване с паста за зъби с триклозан. Няма разлика. Вижте, нашите полезни бактерии на езика живеят в дупките на повърхността на езика и ако просто си миете зъбите, а не езика, химикалът не изглежда да попада там. Но безопасна ли е пастата за зъби с триклозан?
Ами, това няма да накара сърцето ви да пропусне някое червено цвекло или сок от червено цвекло. Употребата на паста за зъби с триклозан може и да не е свързана с някакво увеличение на сериозни неблагоприятни сърдечни проблеми. И въпреки че проучванията върху плъхове предполагат, че химикалът може да повлияе върху функцията на щитовидната жлеза, употребата на паста за зъби с триклозан не изглежда да повлиява функцията на щитовидната жлеза. Едно проучване, финансирано от Колгейт – няма конфликт на интереси тук – заключава, че триклозанът е безопасен и ефективен и произвежда значително намаление на гингивита, плаката и кървенето. Въпреки че едно независимо проучване от групата на Кохрейн предполага, че намаляването може би е статистически значимо, но може да бъде достатъчно полезно, за да има клинична значимост. И по отношение на безопасността, причината, поради която държавите започват да забраняват това нещо, е поради данни като тези. Въпреки липсата на ефикасност, това нещо е толкова вездесъщо, че по-голямата част от американското население е изложено. Понеже бързото увеличаване на затлъстяването в САЩ се случва едновременно с въвеждането на химикала и понеже има два потенциални механизми, чрез които той може да промени теглото на човека – чрез разбъркване на чревната флора или на хормоните – изследователите в Станфорд решават да оценят връзката между нивата на триклозан, които протичат в телата на хората и колко са тежки самите те и наистина намерили връзка между нивата на триклозан и увеличаването на индекса на телесната маса. Те предлагат, че има нужда от по-нататъшни проучвания за това как този химикал може да промени растежа на хората и тяхното здраве.

Източник: https://nutritionfacts.org/video/antibacterial-toothpaste-harmful-helpful-or-harmless
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев