Едно изключително проучване е публикувано в журнала на Американската асоциация по диабет. Екстрактът от куркумин за превенция на диабет тип 2. Едно рандомизирано, двойно тайно проучване с плацебо контролна група на хора, диагностицирани с преддиабетно състояние. Половината получават добавка куркумин, жълтият пигмент в подправката куркума и в кърито на прах, а другата половина получават подобно изглеждащо плацебо, и ги проследили за девет месеца, за да видят кой ще се окаже с диабет и кой не.
След девет месеца лечение 16% от участниците в плацебо групата получили диабет с всичка сила. Колко били в групата с куркумата? Нито един. Групата с куркумата имала значително подобрение в нивата си на кръвна захар на гладно, поносимостта на глюкоза, хемоглобин A1C, инсулиновата чувствителност, функцията на бета клетките в панкреаса, произвеждащи инсулин (измерени по два различни начина) и инсулиновата чувствителност.
Ами ако вече имате диабет? Същите благоприятни ефекти и то с една малка част от дозата. Проучването с преддиабета използвало еквивалента на около четвърт чаша куркума на ден, докато това проучване използвало само около една чаена лъжичка, което е осъществимо чрез храната по-скоро, а не чрез добавки. И това, което е интересно тук, е предполагаемият механизъм. Мазнините в кръвта играят важна роля в развитието на инсулиновата резистентност и в крайна сметка диабет тип 2. Мазнините се натрупват в мускулните клетки и задръства работата им, цялото това възпаление пречи на сигнализирането на инсулина. И вижте какво успява да направи куркуминът с нивата на мазнините в кръвта. Първото проучване, което показва, че съставките подправката куркума могат да имат противодиабетен ефект като намаляват мазнините в кръвта.
Така че, ако сте в преддиабетно състояние, може би е добра идея да добавите куркума към диетата си, но е важно да се разбере, че преддиабетното състояние е заболяване само по себе си, което увеличава риска от смърт, рак, сърдечно заболяване и загуба на зрението. Така че, не е достатъчно само да се предотврати развитието на пълен диабет, преддиабетното състояние може да бъде излекувано напълно със здравословно растително хранене, както съм казвал и преди.
Помните ли това проучване на урината на пушачите? Ами да, хората, които злоупотребяват с тялото си с нездравословно хранене, могат да понижат риска си като се хранят с растения, но по-добре да се намалят боклуците като цяло.

Източник: https://nutritionfacts.org/video/turmeric-curcumin-for-prediabetes
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев