През 90-те години на 20-ти век е открит основен ген за предразположение към Алцхаймер, наречен ApoE4. Ако имаме един ApoE4 ген, независимо дали от майка ни или баща ни, както е с 15% от американското население, рискът от това да имаме Алцхаймер е три пъти по-голям, а ако сме като тези 1 на 50 души, които имат ApoE4 гени и от двамата родители, имаме девет пъти по-голям риск.
Най-голямата честота на срещане на ApoE4 в света е в Нигерия, но там също имат и някои от най-ниските проценти Алцхаймер като цяло. За да разберем този парадокс, човек трябва да разбере ролята на ApoE. Какво прави генът ApoE? ApoE е главен преносител на холестерол до мозъка, така че тяхната диета изглежда е активизирала гените им. Ниските им нива на холестерол от ниския им прием на животински мазнини, живеейки предимно на зърнени и зеленчуци.
Висок apoE4, но Алцхаймер е рядкост, благодарение може би на ниските им нива на холестерол, което много от нас могат да постигнат със здравословно хранене също. Тези открития предполагат, че дълготрайните промени в плазмения холестерол могат да доведат до промени в експресията на гена ApoE. Само защото сме получили лоши генетични карти, не означава, че не можем да променим курса си с диета.
Не можем да променим гените си, но можем да намалим или предотвратим високия холестерол. В това проучване с хиляда души за над 20 години, ApoE4 удвоява шансовете за Алцхаймер, но високият холестерол почти утроява опасността, така че рискът от болест на Алцхаймер от лечими фактори – повишен холестерол и кръвно налягане – изглежда е по-голям отколкото този от ужасния ген на предразположение към Алцхаймер. Всъщност, гледайки данните, контролът на факторите на начина на живот могат да намалят риска на един човек за Алцхаймер, дори и ако той има двоен ApoE4 ген и от двамата си родители. От девет или десет пъти по-голяма вероятност до само два пъти.
Хората обикновено има фаталистична представа относно разболяването от Алцхаймер, сякаш ще се случи, ако се случи, но проучвания като това подценяват тази представа. Просто трябва да подчертаем нуждата от предотвратяване и лечение на високото кръвно налягане и холестерол преди всичко, за да намалим риска си от сърдечно заболяване, инсулт и болест на Алцхаймер и като резултат, потенциално да подобрим количеството и качеството си на живот. Също толкова важно е тези данни да успокоят всеки, който се интересува от това да се опита да намали риска си от Алцхаймер сега и в бъдеще.

Източник: https://nutritionfacts.org/video/the-alzheimers-gene-controlling-apoe
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев