Стратегията за предотвратяване на риска от сърдечно-съдово заболяване в детството се описва като радикална, но дали идеята е наистина толкова радикална? Това, което би било радикално, е реално да се приеме тази идея и реално да се направи нещо за нея. Алтернативата е да се продължи безкрай да се разчита на закъснелите, напълно неефективни, скъпи стратегии за лечение на вече съществуващи рискови фактори, като високи нива на холестерол, които могат да причиняват развитие на заболяването през целия им живот. Неуспех да се диагностицират и лекуват рисковите фактори в младостта може да пропусне възможността да се предотвратят дълготрайните последствия на сърдечно-съдовото заболяване, водещата причина за увреждания и смърт в САЩ, както за мъжете, така и за жените.
Можем да предотвратим 90% от сърдечните удари. Такова твърдение би изглеждало невероятно преди 50 години, но сега знаем, че спирането на тази епидемия е постижимо. Има два начина, по които можем да го направим. Първият е подходът на клиничната медицина, при който лекарите идентифицират децата с риск и енергично промотират промени в начина им на живот или им дават лекарства. Но този модел може най-добре да се приложи само на много малко хора. Имаме 15-минутни визити при лекаря, превантивната грижа не се заплаща, а интервенции, насочени към хората, често са неефективни, защото не са подкрепени от обкръжаващата култура. За да се спре процесът на заболяването напълно, човек може да се наложи да премине към почти изцяло растителна диета, нещо, което официално не се препоръчва от страх за „обезкуражаване“ на масата хора. Но нашата работа като лекари е да кажем истината и да позволим на хората да решат.
Ето защо имаме нужда от големи социални и културни промени, които да подтикнат цялото население на света да предотврати атеросклерозата. Доказателствата оправдават възпламеняването на истински социално движение, което най-накрая ще бъде официално подкрепено от властите.
Целта за елиминиране на 90% от коронарното сърдечно заболяване е осъществима, но културните и социалните промени, необходими, за да се постигне тази цел, няма да бъдат лесни и няма да се случат скоро, но е време да се започне.
Така че може би най-новите одобрени насоки от Академията на педиатрите за скрийнинг за холестерол на всички деца, започвайки от 9-годишна възраст, могат всъщност да бъдат твърде консервативни. Какво ще кажете да се започва от 2-годишна възраст? Това е периодът, когато родителите са основно ангажирани и бдителни относно прегледите на децата си и когато има допълнително възможности за образование на родителите относно важността на храненето, движението и здравословния начин на живот, не само за децата им, но и за тях самите, понеже атеросклерозата започва дори преди раждането и зависи от това, с което майките се хранят.
Образуването на мазни ивици се появява и в бебешките артерии на фетуса и се влошава в зависимост от това колко е висок холестеролът на бременната майка. Артериите са получени от спонтанни аборти и преждевременно родени бебета, които са умрели в рамките на 12 часа след раждането, точно около края на втория триместър. Учените разглеждали артериите на плода от майки с нормални нива на холестерол и от бременни майки с висок холестерол и се оказва, че артериите на плода от майки с висок холестерол съдържат значително по-големи лезии.
Това предполага не само, че сърдечното заболяване може да започне много по-рано, отколкото преди се е смятало, но и че това зависи от нивата на холестерол на майката. Така че атеросклерозата може да започне не само като заболяване, свързано с храненето в детството, но и като заболяване, свързано с храненето по време на бременността.

Източник: https://nutritionfacts.org/video/heart-disease-may-start-in-the-womb
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев