Какви диетични стратегии има за превенция и лечение на затлъстяването? Големите порции храна често се засягат, както и ограничението на размера на порциите е важен елемент на много диетични програми, но е трудно да накараме хората да приемат по-малко храна. Един по-ефективен подход би бил да се смени целта от количеството приемана храна към качеството на приеманата храна. Чрез избора на храни с ниска калорийна плътност, ние можем да изяждаме едно и също количество храна или дори повече храна, докато отслабваме.
Има ли храни с отрицателни калории, храни, които имат нужда от повече енергия за храносмилане, отколкото те самите доставят? Дали яденето на селъри, например, води до отрицателен енергиен баланс? Селърито е достъпна цяла храна, която има способността да добавя обем и вкус на ястието, без да добавя излишни калории. Това също е и предмет на един известен мит за здравето, че когато се консумира селъри, има „отрицателен“ прием на калории и затова енергията, която се изисква за храносмилането му, усвояването и съхранението на хранителни вещества, се предполага, че е повече, отколкото самата енергия, която то съдържа. И така, направили проучване. Една чаша селъри – около два стръка – имат 16 калории. За да се приеме толкова много селъри, отнема около 14 калории. Така че, не, консумацията на селъри не предизвиква отрицателен енергиен баланс, но ви остават само две калории. Този факт, в комбинация с високото съдържание на фибри и вода на селърито, наистина го прави добра храна за включване в диета за отслабване или поддържане на теглото.
Може би храните с отрицателни калории не са мит, все пак. Изследователите в Пен Стейт предложили на група хора паста, от която те можели да ядат толкова, колкото поискат. Ето колко калории от пастата изяли. Ако в допълнение към пастата, от която да ядат колкото поискат, те бяха дали на хората и малка салата, какво мислите, че ще стане? Дали тези допълнителни 50 калории салата просто останали върху калориите от пастата? Не, хората се оказва, че изяли по-малко паста като цяло, и не само 50 калории по-малко паста, а 65 калории по-малко, и чрез добавяне на по-голяма салата накрая изяли със 100 калории по-малко. Така че, ефективно салатата осигурява „отрицателни калории“. Те яли салата, освен всичко останало, което са приемали. Изяждали повече храна и в крайна сметка се оказали с по-малко калории в организма, защото храната запълнила стомаха им толкова много.
Разбира се, зависи каква салата се приема. Тук не говорят за типичните комерсиално налични салата с бял сос и сирене. Ако добавите такива салати, накрая ще изяждате по-малко паста, но ще има толкова много калории в конвенционалните салати, че ще се окажете по-зле по отношение на калориите накрая. Но здравословните салати действат.
Заключението: „яжте по-малко“ невинаги е най-добрият съвет за храните, които са с много ниска енергийна плътност, като например зеленчуците с високо съдържание на вода – като в салатата. По-големите порции увеличават ситостта, чувството на заситеност, и намаляват приема на калории от храната.

Източник: https://nutritionfacts.org/video/are-there-foods-with-negative-calories
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев