Лютивата мента е описана официално от бял човек чак през 1696 г., но вероятно сме я използвали в продължение на поне няколко хиляди години. Ментата след вечеря се използва, за да намали гастроколичния рефлекс, подтикът за изхождане след хранене. Опъването на нервите в стомаха предизвиква спазми в дебелото черво, което е логично, нашето тяло прави път за повече храна, която слиза по тръбата. Това, което прави ментата, е да отпусне мускулите на дебелото черво.
Ако вземете кръгли ленти от човешкото дебело черво, премахнати по време на операция, и просто ги положите върху една маса, те спонтанно ще контрахират от само себе си около три пъти в минута. Не е ли това странно? Но ако накапете все повече и повече ментол от лютива мента върху тях, контракциите все още ще се случват, но няма да са толкова силни. Ами, ако ментата може да отпуска дебелото черво и да намалява спазмите, може ли да е полезна и по време на колоноскопия, както е предположено за първи път преди около 30 години. Вижте, спазмите на дебелото черво могат да попречат на прогреса на тръбичката и да причиняват дискомфорт при пациента. И така, опитали се да напръскат малко масло от лютива мента на върха и във всеки един случай спазмите се успокоили в рамките на 30 секунди. 30 секунди е дълго време, обаче, когато имате това усещане вътре в себе си. И така, следващата иновация би била просто да се използва ръчна помпа, която да наводни цялото дебело черво с разтвор с масло от лютива мента преди колоноскопия. Една проста, безопасна и удобна алтернатива пред инжектирането на лекарство против спазми, което може да има голям набор странични ефекти. Докато поставянето на ментов разтвор – оцветено в синьо на тази картина – в рамките на 20 секунди спазмите на дебелото черво се успокоили.
Подобни резултати били получени с горна ендоскопия, действа по-добре, по-бързо и по-безопасно от лекарството, а също и при смесване с клизми с барий. Но не е ли по-лесно просто да приемаме малко масло от лютива мента през устата вместо да го мажем до ректума? Предварителен прием на медикамент с масло от лютива мента в колоноскопия. Само приемането на няколко капсули с масло от лютива мента четири часа преди процедурата ускорили целия процес и увеличили удовлетворението както на лекаря, така и на пациента, защото намаляването на спазмите намалява и болката и дискомфорта и прави мащаба по-лесен за вкарване и изкарване.
Болката и дискомфортът не са единствените пречки, обаче, за подлагане на колоноскопия от хората. Дори и ако маслото от лютива мента прави нещата толкова лесни, все още я има ужасната процедура за подготовка на червата, при която трябва да изпиете литри от мощен течен лаксатив преди процедурата, за да се изчистите напълно. И освен болката, има и често страх от усложнения и усещане на срам и уязвимост.
Сериозните усложнения се появяват при около 1 на всяка 350 колоноскопии, включително перфорации и кървене до смърт. Перфорациите се появяват, когато върхът на тръбичката прободе стената на дебелото черво или защото дебелото черво е било прекалено много надуто – трябва да напомпат въздух, така че да разглеждат наоколо – или когато се опитват да спрат някакво кървене, причинено примерно от биопсия, което, в много редки случаи, може да предизвика някакъв остатъчен газ и да доведе то експлодиране на дебелото черво на хирургичната маса.
Смърт от колоноскопия е рядко срещана, само при около 1 на всеки хиляда процедури, но с около 15 милиона колоноскопии годишно в САЩ, колоноскопиите убиват хиляди американци всяка година, което повдига въпроса: дали ползите надхвърлят рисковете? Ще разгледаме това в следващото видео.

Източник: https://nutritionfacts.org/video/what-to-take-before-a-colonoscopy
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев