Промените в храненето изглежда се променят универсално към диета, доминирана от по-висок прием на храни, наситени с калории, царевичен сироп и захар, животински продукти и олио, благодарение на световните земеделски политики, които са изградили дългосрочен фокус върху създаване на неща като евтина царевица. Консумацията на тези храни с високо съдържание на наситени и транс мазнини, сол и захар, е причина за поне 14 милиона смъртни случаи всяка година – 14 милиона мъртви. Това не е неуспех на индивидуалната воля, казва главният директор на Световната здравна организация.
Това е неуспех на политическата воля да поеме големия бизнес, който е в сериозна опозиция. Правителствата не приоритизират здравето пред големия бизнес. Както научихме от опита си с тютюневата индустрия, една силна корпорация може да продаде на хората почти всичко.
Това е труден терен за много учени на общественото здравеопазване. Отнема пет десетилетия след първоначалните проучвания, свързващи цигарите и рака, за да влязат в сила ефективни политики по здравеопазването, с огромна цена за човешкото здраве. Трябва ли да чакаме още пет десетилетия, за да реагираме на епидемията със заболявания, свързани с начина ни на хранене?
Те имат пари на тяхна страна. Химичната, тютюневата и хранителната индустрии имат лукса да споделят сходни тактики с фармацевтичните компании, защото те имат ресурсите за това. За разлика от тях, силните и евтини активности, подкрепящи здравето, като здравословното хранене, са твърде евтини и не могат да се патентоват.
Предотвратяването на сърдечно-съдовите заболявания не е лесна задача, защото това означава участие в битка срещу силни индустриални сектори, но е възможно с достатъчен политически кураж. И е правено преди. Има страхотен пример за действие в здравословното хранене на хората, което успява: промяната към кърменето. Майчината кърма не печели никакви пари, ето защо компании като Нестле бутат адаптирани млека за бебета и милиони бебета може да са умрели като резултат на това.
И така, надигна се глобално движение и то доведе до приемане на код, който регулира продажбата на заместители на майчината кърма. Както казва Генералният директор на Световната здравна организация, „Без тяхното постоянно лобиране, което ни напомня за нашето задължение като държавни здравни служители, те просто нямаше да имат куража да го направят.“ Какво общо има това с храненето и политиката по храните? Всичко, ако искаме да подобрим общественото здраве. Трябва да търсим хранителни еквиваленти на Грийнпийс. Трябва да сме подготвени да се изправим и се изкажем, дори и ако това поставя професиите и кариерите ни в риск.
За да направим това, движението за здравословна храна трябва да остане обединено. Филип Морис все още се бори през 21-ви век. Вижте последната му кампания, озаглавена „Проект изгрев на слънцето“, с който се надяват, че ще доведе до „зората на новия ден“ за компанията: изрична стратегия на разделяй и владей срещу движението на контрола на тютюнопушенето. Това е от реалните вътрешни документи за планиране.
Те сметнали, че #1 уязвимостта на движението против тютюнопушене е, че техният успех може да заслепи организациите към внимателно оркестрирани усилия от тютюневата индустрия и нейните съюзници да ускорят войните за територия и да изострят философския разкол.
Тяхната обща цел е да атакуват достоверността на движението против тютюнопушене чрез създаване на разкол, за да ги принудят да се бият помежду си. Замислете се за това колко от тези неща вече правим в движението за здравословна храна, но то ни отвлича от по-голямата картина. Тъй като единството се определя като източник на сила за движението против тютюна, движението против цигарите, една от техните основни стратегии е да направи разрез между различните групи против пушенето. Друга стратегия е да отслаби достоверността на движението за обществено здраве.
Един начин за отслабване на достоверността на групите против тютюна е да се развият комуникационни стратегии, за да се демонстрира екстремизма на движението за превенция на здравето. Първо тютюнопушенето, после алкохола, после месото, после кой знае какво още? Не само че адвокатите по тютюна са малко предизвикани относно правописа, но и групите по обществено здраве са част от движението за промотиране на здравето. Превенцията на здравето е по-скоро в компетентността на селското стопанство.

Източник: https://nutritionfacts.org/video/the-healthy-food-movement-strength-in-unity
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев