Въпреки че колоноскопиите могат да причинят сериозни вреди при около 1 на всеки 350 случаи, сигмоидоскопиите, които са с по-къси и по-малки тръбички, имат десет пъти по-малко усложнения. Но дали сигмоидоскопиите са по-ефективни? Дали общото съотношение риск-полза е по-добро? Не знаем, тъй като нямаме никакви рандомизирани контролирани проучвания с колоноскопии и няма да имаме поне до средата на 20-те години на 21 век. И така, какво трябва да направим междувременно?
Работната група за превантивни услуги на САЩ, официалният орган за насоки за превенция, счита колоноскопиите просто за една от трите приемливи стратегии за скрининг на рак. Започвайки на 50-годишна възраст, ние трябва или да си изследваме изпражненията за скрита кръв всяка година, без тръбички; или да правим сигмоидоскопия на всеки 5 години, заедно с изследване на изпражнения на всеки 3; или колоноскопия на всеки 10 години. А по отношение на виртуалните колоноскопии или новото изследване на ДНК от изпражненията, няма достатъчно доказателства, които да препоръчват което и да е от тези.
Въпреки че се препоръчва рутинен скрининг на 75-годишна възраст, ако приемем, че сте имали отрицателен тест за 25 години след навършване на 50-годишна възраст. Ако сте на 75 и никога не сте си правили скрининг, вероятно е добра идея поне един да направите на 80 години.
Ако има три приемливи стратегии за скрининг, какво може човек да реши какво да прави? Препоръчват пациентите да работят с лекаря си при избора на метод, след като са се запознали с рисковете и ползите на всеки от тях. За да могат пациентите да участват в процеса на вземане на решения, обаче, те трябва да получат информацията. Степента, до която здравните служители дават необходимата информация, не беше известна до публикуването на това проучване. Записали посещения в клиниката, търсейки деветте елемента на информирано вземане на решение: дискутиране на ролята на пациента във вземането на решения, какъв вид решения трябва да се вземат, какви са алтернативите, какви са ползите и недостатъците на всяка опция, несигурностите, уверяване, че пациентът разбира своите опции и най-накрая да го попитаме какво предпочита? Това е ролята на добрия лекар. Това е вашето тяло; това е вашето информирано решение.
Колко от тези 9 важни елемента на информирано вземане на решенията са комуникирани на пациентите, когато станало въпрос за скрининг за рак на дебелото черво? Осмелявате ли се да познаете? При повечето пациенти: нула. Средният брой, за който става въпрос? Един от всеки девет. Както пише в една статия от журнала на Американската медицинска асоциация: „Има твърде много вероятности и несигурности, които трябва да обмислят пациентите и твърде малко време за лекарите да дискутират с пациентите си.“ И така, лекарите накрая просто решават вместо пациентите и какво избират? Най-често, както е в това запитване с хиляда лекари, те препоръчват колоноскопия. Защо? Други развити страни най-често използват тестовете на фекалии, FOBT, като само някои препоръчват колоноскопии или сигмоидоскопии. Това може би е, защото повечето лекари в света не получават пари на процедура. Както казва един американски гастроентеролог, „Колоноскопията е гъската, която снася златното яйце.“
Една разобличаваща статия в Ню Йорк Таймс заключава, че причината лекарите да трупат толкова много пари, е не толкова първокласното обслужване на пациенти, а по-скоро бизнес плановете, максимизиране на печалбите и лобирането, маркетинга и борбата за влияние. Кой определя цените за процедурите? Американската медицинска асоциация, главното лоби на лекарите. Те определят цените. Нищо чудно, че гастроентеролозите печелят по почти половин милион долара годишно.
А Американската асоциация на гастроентеролозите иска да продължава така. По отношение на тези разкрития, президентът на Асоциацията предупреждава, че гастроентерологията е под нападение. Скринингът за рак на дебелото черво и превенцията може да се намали като обем и да се спре. Но те имат съвети за това как да успеете в наближаващия кошмарен свят на счетоводство и прозрачност.
Защо обаче личните лекари също препоръчват колоноскопии? Защото много лекари получават така наречените финансови рушвети за препоръка на процедура. Изучавайте поведението на лекарите преди и след като започнали да печелят от своите препоръки, е изчислено, че лекарите правят почти един милион повече препоръки всяка година, отколкото биха правили, ако нямаха лична печалба за това.

Източник: https://nutritionfacts.org/video/should-we-all-get-colonoscopies-starting-at-age-50
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев