Ако човек потърси в интернет за интервенции против стареене, излизат голям набор от техники, от гладуване до добавки. Всички са на промоция, но нито една досега не се е доказала, въпреки непосилните си твърдения на много уеб сайтове. Ресвератролът е нещо, на което вероятно ще се натъкнете, съставка в червеното вино, която събира популярност като вероятно обяснение на така наречения френски парадокс, който се оказва, че все пак не е парадоксален.
Оказва се, че страните с най-голяма консумация на вино съвпадат със страните, при които консумацията на наситени мазнини преди е била ниска, но се е увеличила в последни години, така че ниската смъртност от исхемично сърдечно заболяване може само да рефлектира по-рано ниските нива на консумация на наситени мазнини – виното може просто да бъде объркващ фактор. Но това помогнало за увеличаване на интереса към ресвератрола, предполагаемата активна съставка в червеното вино, върху която се публикуват научни статии всеки ден.
Над сто от тези статии са поставени под въпрос, обаче, след като един от водещите изследователите в областта е обвинен, че е вземал милиони от данъчни пари, само за да изфабрикува и фалшифицира данните си.
Стотици проучвания остават, обаче, така че могат ли сега хапчетата да заменят здравословната диета? Дори една група учени върху ресвератрола не смятат, че си заслужава да се дава като добавка. За разлика от липсващите данни върху ресвератрола при хората, те казват, че данните върху животните са обещаващи и посочват нуждата от по-нататъшни клинични проучвания върху хората. При гризачите добавката ресвератрол намалява сърдечно-съдовите рискови фактори, подобрява сърдечно-съдовата функция и физическия капацитет и намалява възпалението, което води до подобряване на сърдечната функция. И така, той бил подложен на тест при хора и се установило точно обратното.
По-специално, приемът на ресвератрол при спортисти премахва понижението на кръвното налягане, холестерола и триглицеридите, има по-скоро ефект на стесняване на артериите, а не на разширение и води до значително по-ниско увеличение на максималния прием на кислород при тренировка.
Гризачите на ресвератрол получават подобрение на представянето при тренировки, но при хората, в сравнение с тези, които приемат захарно хапче, ресвератролът предизвиква 45% по-ниско увеличение на максималния аеробен капацитет. Тук хората тренират като луди, а ресвератролът намалява усилията им.
Това повдига по-големия въпрос, обаче. Моделите мишки са крайъгълният камък на съвременните биомедицински изследвания, но все пак систематичните проучвания относно тяхната полезност рядко се правят. Това било проведено върху възпалението. След почти 150 човешки клинични проучвания, изследващи лекарства, които изглеждат обещаващи, при мишките се провалят без изключение. Резултатът е обещават, почти шокиращ: връзката е не само бедна, но е и на практика отсъстваща за главните области на проучването: изгаряния, травма и ендотоксемия. Оказва се, например че мишките могат да бъдат над един милион пъти по-малко чувствителни към възпалителни токсини.
Но както и да е, негативните ефекти, които те открили, допълват нарастващите доказателства, които повдигат въпроса за положителните ефекти от ресвератрола при хората.
Може би това е проблемът, обаче, ресвератролът като добавка, даването на капсули на хората, съдържащи 50 пъти повече ресвератрол, отколкото те биха си набавили чрез прием на грозде, горски плодове, фъстъци или шоколад. Може би просто е прекалено много…? За да видим дали количеството, което човек си набавя, пиейки червено вино, ще е от полза, можем да разгледаме региона на Чианти, Тоскана, за да определим дали нивата на ресвератрол, свързани с диетата, помагат за защита срещу възпаление, рак, сърдечно-съдови заболявания и смърт. И отговорът е… НИТО ЕДНО ОТ ПОСОЧЕНИТЕ. Въпреки че годишните продажби на добавки ресвератрол са достигнали $30 милиона в САЩ само, има ограничени и противоречиви данни при хората, които показват някакви ползи за хората и няма никакви данни, които засягат дълготрайната му безопасност.
Проучването върху спортуването било подкрепено от части от един производител на добавки с ресвератрол, и все пак, за тяхна полза, изследователите отговорили по този начин на едно писмо на недоволство от консултант на една компания за добавки: „нашето мнение е, че ние като учени, имаме отговорността да съобщаваме за това, което откриваме, а не извъртаме откритията си, за да са в тон с търговските интереси.“

Източник: https://nutritionfacts.org/video/resveratrol-impairs-exercise-benefits
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев