Китай изгаря около половината от световните въглища, бълвайки тежки метали, като живак и олово в атмосферата и засяга развитието на съседските деца. Ами ако не живеете в Китай или не ядете нещо, произведено в Китай? Ами, все пак може да сте изложени на живак, който отива в океаните, ако консумирате риба и морски дарове, но някои хора пият нещо от Китай: чай. Китай е един от най-големите износители, но тяхната бърза индустриализация е повдигнала въпроса за замърсяването с олово. Оловото е токсин, който може да засегне почти всеки орган в тялото. И колкото повече олово има в почвата, толкова повече има в листенцата чай и колкото по-близо расте чая до магистралата, толкова по-високи са нивата, което предполага, че оловния газ – който е забранен в Китай едва от 2000 г. – може също да играе роля.
И също както по-големите и по-дълго живеещи риби натрупват повече живак, по-дълго живеещите листа натрупват повече олово. Младите чаени листа изглежда имат два до шест пъти по-малко олово отколкото старите чаени листа. Не само че младите листа, които се използват за направа на зелен и бял чай, имат значително по-малко олово отколкото по-старите листа, използвани за направа на черен чай и чай оолонг, но и оловото в черния чай и чая оолонг изглежда се освобождава много по-бързо в чаената вода, когато се прави чай. И така, рискът за здравето от оловото може да бъде 100 пъти по-нисък за зеления чай, в сравнение с черния или оолонг чая.
Тъй като определени гъбички може да съдържат нечистотии от тежки метали, човек би предположил, че органичният чай ще бъде по-малко замърсен, но в едно проучване с 30 често срещани видове чай по магазините в Северна Америка, се оказва, че няма по-малко замърсяване с токсични елементи отколкото стандартния чай, въпреки че се предполага, че органичният чай ще има много по-малко замърсяване с пестициди. По отношение на оловото, източникът на чая, страната на произход, изглежда най-важният елемент. И така, изводът, колко чай е безопасно да пием? Въз основа на най-строгите граници на безопасност в света – като параметрите на Калифорния Проп 65 – и най-големите проучвания върху замърсяването с олово на чая по света, ето какво успях да намеря.
Ако не сте бременна и просто пиете зелен чай, няма значение откъде си набавяте чая, можете да пиете толкова, колкото искате. Можете да пиете по една чаша чай на ден или можете да изпивате по 15 чаши на ден, но имайки предвид средните нива на олово в проби от китайски черен чай, над три чаши на ден ще превиши дневния лимит на безопасност за олово или поне би могъл да го превиши.
Сега, това е, ако пиете чай, хвърляте листата чай или пакетчето чай. Ако изяждате листата, както когато пиете чай матча, който е зелен чай на прах, или хвърляте листа чай в смутито си, както аз обичам да правя, аз не бих добавял повече от две или три чаени лъжички с връх, освен ако не използвате японски зелен чай, който е с толкова ниско съдържание на олово, че можете безопасно да изядете по 15 супени лъжици на ден. Единствената причина, поради която бих внимавал при повече от осем, е, че това би превишило дневния препоръчителен лимит за кофеин при възрастните.
Ами децата? Ако сте 30-килограмово 10-годишно дете, оловото все пак няма е проблем при пиенето на зелен чай, но безопасният прием на кофеин за деца е вероятно около 3 мг на кг, което би ви ограничило на около четири чаши на ден, въпреки че аз не бих добавил повече от две супени лъжици японски зелен чай към смутито на едно дете заради кофеина и повече от една супена лъжица китайски зелен чай заради оловото. По подобен начин аз не бих искал да видя деца, които да пият повече от една чаша черен чай на ден и не бих искал да ядат листата изобщо. Ами бременните жени?
Бременните жени би трябвало да могат да пият по една чаша зелен чай на ден през бременността си, независимо от източника, въз основа на средните нива на олово в чая, а ограничението за японския чай е наистина само ограничението на кофеина над четири чаши на ден. Не бих препоръчал да се пие черен чай по време на бременността, обаче, или яденето на каквито и да е чаени листа, освен ако не знаете, че си ги набавяте от източник с ниско съдържание на олово.

Източник: https://nutritionfacts.org/video/lead-contamination-of-tea
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев