Припадъкът, известен и като прилошаване, е внезапната кратка загуба на съзнание, причинена от намален кръвопоток към мозъка, който се случва поне веднъж на около един на всеки пет души, а при около единна всеки десет може да се случи отново и отново, отговорен е за милиони посещения на спешния кабинет и хоспитализации. Въпреки че понякога припадъкът може да се причинен от сърдечни проблеми, по-често е предизвикан от стоенето в изправено положение, защото кръвта се налива в краката ни, или от силни емоции и затова се нарича вазовагална реакция. При определени обстоятелства, като даряване на кръв, прилошаването има важно медицинско и социално значение. Над 150 000 души преминават през случаи на припадъци или почти припадъци всяка година, когато даряват кръв и така, би било добре да намерим начин да го избегнем. Но ако си мислите, че това има медицинско или обществено значение, какво да кажем за припадъци докато шофирате? Ясно е, че изгубването на съзнание докато шофирате може да представлява сериозна заплаха за пациента и обществото. От една група хора, които са били изследвани, 9% съобщават, че са губили съзнание, докато шофират.
Когато се случва отново и отново, се използват лекарства и операция, инсталира се пейсмейкър, но такава терапия е скъпа, ефикасността й е спорна и често се срещат странични ефекти. Всъщност, резултатите от повечето проучвания върху лечение с лекарства са разочароващи и стойността на имплантиране на пейсмейкъри постоянно се оспорва, а сега има и доказателства за липсата им на ефективност. И така, какво да правим?
Ами, в Италия очевидно по-старото поколение лекари съветват пациентите, склонни към припадане, да носят дървено яйце (използвано в миналото за кърпене на чорапи) и да добавят мускулна сила, като хванат дървеното яйце принудително, веднага щом усетят, че припадъкът е неизбежен. Тези фолклорни истории вдъхновили един италиански кардиолог да приложи мускулна сила на ръката за справяне с вазовагалните припадъци, но това не е проверено до ден-днешен.
Около една минута преди загуба на съзнание, повечето, които са на път да припаднат, изживяват така наречените продромални симптоми. Чувстват се замаяни, гади им се или се изпотяват, което сигнализира, че са на път да припаднат. Когато това се случва, има голям брой маневри, за които е доказано успешно, че прекъсват този предстоящ епизод. Една от тях се нарича брояч на изометричното налягане на ръката, при което хващате едната ръка с другата и упражнявате налягане, опитвайки се да раздалечите ръцете си и продължавате, докато не изчезнат симптомите ви. Колко успешно е това? Група пациенти се научили да го правят и докладвали, че е успешно в 99% от времето. Безопасно и ефективно, предполага се, че е първата линия на лечение за хората, които са на път да припадат.
Кръстосването на краката и напрягането на мускулите също е доказано, че работи, при което си кръстосвате краката, стискайки ги заедно, докато напрягате мускулите на краката, стомаха и дупето си. Безопасно, евтино, ефективно – съветват пациентите да опитат това, преди да си слагат сърдечен пейсмейкър по оперативен път. Клякането е друга маневра, ако всичко друго е неуспешно.
Има ли нещо, което можем да направим, за да предотвратим симптомите на първо място? Трябва ли да чакаме, докато не започнем да се замайваме, да сме лепкави, потни и да ни се гади? Ами, говорейки за евтини, безопасни и ефективни средства, само пиенето на вода може да предотврати припадъка. Така че, ако знаете, че спринцовките могат да ви накарат да припаднете, пет минути преди да ви прободат, изгълтайте две чаши вода, което драстично ще намали кръвното ви в рамките на минути при хора, които са предразположени към припадъци, и ще има подобен ефект при нормални здрави възрастни. Фактът, че водата има такова голямо влияние, може да бъде използван от програми за даряване на кръв, например, за да попречи на хората да припаднат. Това е също така текущото препоръчано лечение за така наречения страх от кръв или фобия от инжекции, който е всъщност доста често срещан и засяга около 1 на 25 души, 75% от които докладват история на припадъци в отговор. Проблемът не е само, че те няма да даряват кръв. Избягването на всичко, свързано с кръв, наранявания или инжекции може да представлява особено сериозна заплаха, ако хората пренебрегват медицинската грижа, когато е необходимо, но всичко, което човек може би трябва да направи, е просто да се запаси с две чаши вода. Знанието, че такива прости маневри за самопомощ са достъпни и могат да бъдат животоспасяващи, би могло да бъде стойностно и полезно във всекидневния живот.

Източник: https://nutritionfacts.org/video/how-to-prevent-fainting
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев