Дългогодишният редактор на един престижен медицински журнал започва статията си за лекарските конфликти на интереси, описвайки една фантазия, че лекарите лекуват пациентите, използвайки просто най-добрите доказателства и опит, вместо да са повлияни от пари или собствен интерес. Това… е, разбира се, глупост. Има причина фармацевтичните компании да харчат милиарди долари върху влиянието, образованието и забавлението на лекарите по света.
По-голямата част от лекарите в САЩ приемат подаръци от фармацевтичната индустрия, а по ирония на съдбата кардиолозите, чиято практика е центрирана около заболявания, които могат до голяма степен да бъдат предотвратени и лекувани с промени в начина на живот, получават най-големите заплащания. Една минала компилация от запитвания от 80-те и 90-те години открива, че средно лекарите се срещат с представители на фармацевтичната индустрия лице в лице веднъж на седмица. Днес семейният ви лекар може би се среща със служители на фармацевтични компании средно по 16 пъти месечно. Чакайте малко! Има само 20 работни дни в месеца. Това значи почти всеки ден.
Какво мисли обществото за това? Само около половината изглежда дори знаят какво се случва. Значи, ако 83% от лекарите получават подаръци, вероятно значителен процент от пациентите не са наясно, че личният им лекар получава подаръци от индустрията. И тук не говорим само за преспапие марка Виагра или диспенсър за сапун. За маркетинг фармацевтичните компании харчат $15,000 на лекар всяка година, което прави конфликтите на интереси един от най-натежалите проблеми в американското здравеопазване.
Какво мислят лекарите за това? Повечето като цяло одобряват подаръците, обаче, лекарите не искат взаимоотношенията на подаръци да бъдат оповестени гласно. Лекарите не са съгласни, че не е подходящо да се приемат подаръци, но тяхното нежелание да разкрият като връзка на подаръци на обществото предполага, че те трябва да признаят, че обществото няма да приеме практиката. За да анализират как лекарите разрешават това противоречие, изследователите провели серия от лекарски фокусни групи. Оказва се, че лекарите използват разнообразие от отричания и осмисляния; те избягват да мислят за това, отричат отговорността си… Лекарите на готово признават присъщия конфликт на интереси, но това не изглежда да ги спира; всъщност някои се оплакват, че подаръците са ставали по-скромни. Американските лекари обикновено отричат, че ние лично имаме някакви конфликти на интереси, ако една фармацевтична компания ни плати хубава вечеря, например. Ние обикновено настояваме, че това няма да повлияе върху нашата оценка по никакъв начин, сякаш фармацевтичните компании ще пропиляват пари нарочно. Повечето лекари са съгласни, че колегите им са податливи на влиянието на индустрията, но не и те самите.
Въпреки че лекарите не искат тези връзки с подаръци да бъдат обществено достояние, това е просто жалко, защото, благодарение на републиканския сенатор Чък Грасли, Законът за слънчевата светлина беше добавен в Реформата за защита на пациентите на Обама, и така за първи път пациентите ще могат да видят какви финансови връзки има техният лекар. Лекарите не могат вече да се крият. Това ще даде на пациентите информация, когато избират личен лекар и след като базата данни бъде публикувана, агенциите за прилагане на закона могат също да видят кой получава пари от индустрията, за да разследват незаконни случаи на подкупи. Сега може и да е срамно, но това може също да позволи на прокурорите да преследват лекарите, за да видят какви възнаграждения получават за издаване на много рецепти. И базата данни е достъпна вече. Ако посетите openpaymentsdata.cms.gov/search или за по-прегледна версия, страницата Propublica’s Dollars for Docs. Фармацевтичната индустрия харчи милиарди, опитвайки се да окаже влияние върху лекарите и за първи път можете да видите дали лекарят ви или който и да е друг лекар е подкупен или не.
Сенатор Грасли се надява, че това ще помогне за спестяване на парите на нацията ни. Може да намали разходите за здравеопазване, ако пациентите смятат такива лекари за по-малко надеждни или избират лекари, които прекарват по-малко време в леглото с индустрията или може да променят поведението на лекарите, които биха искали да избегнат финансови връзки с компании, за да се предпазят срещу недоверието на пациентите или да станат мишена на разобличаване или разследване. Или може просто да се опитат да го покрият. Това е от Американската академия на семейните лекари, която съветва лекарите как да избягват последствията от Закона на слънчевата светлина. Например, фармацевтичните компании сега трябва да докладват, когато дават на лекарите безплатна храна на стойност над $10. И така, трябва ли семейните лекари просто да спрат да приемат безплатна храна от фармацевтичните компании? Няма начин – просто трябва да дадете на търговските представители правилния брой, така че цената на храната да падне под $10 на човек.
Бившият дългогодишен редактор на журнала по медицина на Нова Англия се изразява най-добре. „Въпреки че целта е разкриване на лекарските финансови взаимоотношения с индустрията, проблемът с конфликтите на интереси е не липсата на разкритие, а наличието на самия конфликт. Вместо само да ги разкриваме, най-добрият подход към финансовите конфликти е да няма такива.“

Източник: https://nutritionfacts.org/video/find-out-if-your-doctor-takes-drug-company-money
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев