В кратките 12 години, властите са преминали от мнението, че широката употреба на добавки с калций може би е необходима за защита на костите ни до „Не приемайте добавка.“ Какво се случи? Всичко започва с едно проучване от 2008 г. в Нова Зеландия. Краткосрочните проучвания показват, че приемът на калций като добавка може да понижи кръвното налягане с около една единица, въпреки че ефектът изглежда преходен и изчезва след няколко месеца, но е по-добре от нищо. А излишното количество калций в червата може да причини неусвояване на мазнините чрез образуване на сапунена мазнина, което намалява усвояването на наситените мазнини и увеличава съдържанието на наситени мазнини в изпражненията. И наистина, ако изядете няколко бонбонки Tums заедно с половин кофа пиле от KFC, над два пъти повече мазнина ще има в изпражненията ви. А с усвояването на по-малко наситени мазнини в тялото, холестеролът ви може да намалее. Така че, изследователите в Нова Зеландия очаквали да понижат процента сърдечни удари като дават на жените калций под формата на добавка. И за тяхна изненада изглежда имало повече сърдечни удари в групата с добавка калций.
Дали това е само фалшива новина? Всички очи се обърнали към Инициатива за здравето на жените, най-голямото и най-дълго рандомизирано контролирано проучване за калций под формата на добавка. Името може да ви звучи познати. Това е проучването, което откри колко опасна е терапията за заместване на хормони. Дали ще направи същото и с добавките с калций? Инициатива за здравето на жените не съобщава за никакви странични ефекти. По-голямата част от участниците обаче вече са приемали добавки с калций преди да започне проучването, така че ефективно то сравнявало само високи дози към ниски дози добавка на калций, не добавки на калций към никакви добавки на калций. Ами ако се върнем назад и просто видим какво се случва с жените, които започнали без калций и после били поставени в групата с добавка? Тези, които започнали да приемат добавка калций, имали значително повече сърдечни удари или инсулти. Така, високи или ниски дози, всяка добавка на калций изглежда увеличава риска от сърдечно-съдово заболяване.
И така, изследователите отново започнали да ровят в други данни от проучвания върху процента сърдечни удари и инсулти при жени, приемащи добавка калций, с или без добавен витамин D, и потвърдили опасността. И повечето от проучванията върху населението са съгласни: потребителите на добавки с калций обикновено имат по-високи нива на сърдечно заболяване, инсулт и смърт.
Индустрията за добавки не била щастлива, обвинявайки изследователите, че разчитат отчасти на лично докладвани данни – те просто попитали дали хората имат сърдечни удари или не, вместо да го верифицират. И наистина, дългосрочният прием на калций причинява всякакви видове стомашно-чревни състояния, включително два пъти по-голям риск от прием в болница с остри симптоми, които могат да бъдат объркани със сърдечен удар. Но не, повишеният риск се забелязва постоянно при различни проучвания, независимо дали сърдечните удари са проверени или не.
Добре, но защо добавките на калций увеличават риска от сърдечен удар, но не и калцият, който се набавя от храната? Може би защото, когато приемате хапчета с калций, получавате скок на калция в кръвта, който няма как да получите, когато приемате храни, богати на калций. В рамките на няколко часа след прием на калций, нивата на калций в кръвта се изстрелват и могат да останат високи до осем часа. Това очевидно произвежда така нареченото хиперкоагулируема състояние – кръвта ви се сгъстява по-лесно – което може да увеличи риска от съсиреци в сърцето и мозъка. И наистина, по-високите нива на калций в кръвта са свързани с по-висок процент сърдечни удари и инсулти. Така че механизмът може да бъде, че добавките с калций водят до неестествено големи, бързи и продължителни нива в кръвта, което може да има разнообразие от потенциално проблематични ефекти.
Добавките с калций са широко приемани въз основа на това, че те са естествен и затова безопасен начин за предотвратяване на остеопорозни фрактури. Но едва сега става ясно, че приемът на калций в една или две ежедневни дози не е естествено, защото не произвежда същите метаболитни ефекти, както калция в храната – така, както природата го е създала. Освен това има все повече и по-убедителни доказателства, че добавката с калций може и да не е безопасна. Ето защо повечето организации, които дават съвети относно здравето на костите, сега препоръчват хората да приемат необходимото количество калций за предпочитане от храната си, а не от добавки. Но ако не можем да го достигнем само от храната, дали ползите за костите надхвърлят рисковете за сърцето? Ще разберем в следващото видео.

Източник: https://nutritionfacts.org/video/are-calcium-supplements-safe
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев