Какво е оптималното време и доза за зеленчуците, съдържащи нитрати? По отношение на времето за подобряване на спортното представяне, при всеки е различно, основно 2 до 3 часа преди състезание е възможно най-специфично.
Колко супа борш трябва да приемаме за закуска? До днешна дата повечето проучвания са използвали тесен обхват от дози, така че не е ясно дали е въпрос на „колкото повече, толкова по-добре,“ или има праг или определено максимално количество. И така, направили проучване. Поставили група хора на тренировъчно колело и ги накарали яростно да въртят педалите, докато не колабират. Правили го за около 8 минути, след като изпили някакво плацебо и след един шот на сок от червено цвекло, около 1/4 чаша, те може и да са успели да си докарат няколко секунди повече, но изпиването на половин чаша им дало около една допълнителна минута, но изпиването дори на още повече не изглежда да предлага допълнителни ползи.
Тази половин чаша сок от червено цвекло отговаря на 8 единици от нитрати, така че 4 не подействали значително, а 16 не се справили по-добре от 8, така че 8 изглежда е най-подходящо за подобряване на спортното представяне. Ами за понижаване на кръвното налягане? Същото нещо. 4 единици – триъгълниците – може и да са помогнали малко, но 8 подействали по-добре и еднакво добре, колкото 16. Понижение на кръвното налягане с 10 единици може и да не звучи много, но може да означава понижаване на риска от сърдечен удар с 25% и риска от инсулт с 35%.
Но сокът от червено цвекло бързо се разваля и трудно се намира. Ами сок V8, който има както сок от червено цвекло, така и от спанак? Не би трябвало да съдържа много, след като ще трябва да изпиваме по 18 литра на ден, за да стигнете до желаното количество.
Чистият сок от червено цвекло е пълен с нитрати, но това е преработена храна. Колко реално червено цвекло и зеленолистни зеленчуци ще трябва човек да изяде, за да достигне целта от 8 единици? Британската сърдечна фондация състави тази наистина полезна таблица, която взема предвид както концентрацията на нитрати, така и размера на порциите. И така, порция на каквото и да е във високата група е равно на 2 единици, порция в средната група зеленчуци е на около половината, а зеленчуците с ниски нитрати – около една десета. Сега, това са доста малки порции, по-малко от 85 грама, (помнете, че се опитваме да стигнем до 8 на ден). Така че, 425 г консерва от червено цвекло ще закове целта от 8 единици за деня, както и една много голяма салата със зеленолистни. Повечето хора си набавят само по една единица на ден, но дори вегетарианците трябва да удвоят приема си на зеленчуци, а тези, които се хранят само с биопродукти, може би трябва да приемат дори още повече.
Био плодовете и зеленчуците може и да имат повече витамин C, желязо, магнезий и фосфор, но обикновено имат по-малко нитрати, тъй като по закон синтетичните азотни торове са забранени от селското стопанство. Сега приемът на 15% повече биозеленчуци, за да се набави същият прием на нитрати, е лесно, но за червеното цвекло разпространението може да бъде още по-голямо. От друга страна, био червеното цвекло може да съдържа повече различни фитонутриенти, като червения пигмент, което може да обясни защо екстрактите от био червено цвекло имат значително по-високи противоракови ефекти инвитро, в сравнение с конвенционалното червено цвекло.

Източник: https://nutritionfacts.org/video/veg-table-dietary-nitrate-scoring-method
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев