Защо има съпротива да се дават на хората препоръки, които ще ги спасят от сърдечно заболяване или неговата прогресия? Позицията на Националния съвет по изследванията е, че препоръки за прием на мазнини, по-нисък от 30%, ще бъдат твърде обезсърчаващи за тези, които се опитват да постигнат значително намаление. Въпреки че не е ясно до каква степен хората ще приемат съвета, независимо от това е научно и етически задължително да се информират хората за това от какво се състои една оптимална диета. Трябва да кажем на хората истината за това какво е най-добро за здравето им и да ги оставим да решат сами своята степен на придържане.
Когато един панел експерти бил предизвикан да отговори на въпроса „Какво казвате на пациента, който казва: „Ще направя всичко, за да не се сдобия със сърдечно заболяване“ или: „Вече съм имал сърдечен удар и не искам никога да се повтаря!“ Точка.“ Отговорите варират от „Нека да ядат боб, боб и пак боб,“ до „Време е хората да започнат да следват диета на растителна основа.“
Това не е вегетарианство. Вегетарианците често консумират всякакви боклуци. Веганите също. Тази нова система е изцяло растително хранене. Цели растителни храни. Защо изцяло? Защото, както в докладвано в Корнел китайското проучване, не изглежда да има праг, отвъд който не се натрупват по-нататъшни ползи при увеличаване на пропорцията на растителни храни в диетата. Изглежда, че колкото повече растителни храни се консумират и колкото по-малко животински, толкова по-добре.
Сега, Еселстин е наясно с порицанието, което придружава препоръките за растителна диета – а именно че препоръките ще бъдат посрещнати със скептицизъм и враждебност от страна на населението, въпреки че ще е по-малко в днешно време, след като милиони скачат на влака на растителното хранене. Но тази враждебност е специфична, защото много култури се издържат с такъв начин на хранене, наслаждавайки се на вкуса, текстурата и разнообразието, както и на здравословните ползи. Хранителните предпочитания обаче са лични и човек лесно може да се обиди. Независимо от всичко, хората имат право да знаят истината, както се разбира от експерти в биологията на храненето за това от какво се състои най-безопасната и най-здравословна диета. Някои хора критикуват изцяло растителната диета като екстремна или драконова. Речникът на Уебстър определя драконов като „нечовешки жесток“, като един по-близък поглед разкрива, че „екстремен“ или „нечовешки жесток“ описва не растителното хранене, а последствията от сегашната ни Западна диета. Наличието на гръдна кост, зашита наполовина за байпас или инсулт, който оставя човек инвалид с невъзможност да говори, може да се счита за екстремно, а премахването на гърда, простата, черво или ректум за лечение на рак, може да изглежда нечовешки жестоко. Това е екстремно. Яденето на бурито с боб е лесно.

Източник: https://nutritionfacts.org/video/optimal-diet-just-give-it-to-me-straight-doc
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев