2013 г. беше лоша година за рибеното масло. Твърденията бяха опровергани, че дълговерижните омега 3 в рибеното масло, EPA и DHA ще спрат развитието на сърдечното заболяване. И после DHA беше свързан с повишения риск от рак на простатата и паметно се провали в лечението на макулната дегенерация. Тази преувеличена реторика звучи малко подозрителна и наистина статията била върната, защото авторът продава някаква конкурентна добавка, която не успява да разкрие, но има логика в думите му.
И преди съм говорил за неуспеха на рибеното масло за сърдечно заболяване. Ами повишеният риск от рак? Хората с най-високо циркулиращи нива в кръвта си на дълговерижни омега-3 DHA мазнини се оказват с по-висок риск от рак на простатата, въпреки че една последваща компилация от всички такива проучвания предполага, че EPA, другата основна дълговерижна омега-3 мастна киселина в рибата и рибеното масло може да бъде по-тясно свързана с повишен риск от рак.
Така или иначе, тези дълговерижни омега 3 се промотират за превенция на сърдечното заболяване и рака, но сега, след като знаем, че не само изглежда няма никаква полза при смърт, сърдечен удар или инсулт, но и че може да има повишение в риска от рак, основната препоръка за увеличение на приема на тези мазнини трябва да вземе предвид и своите потенциални рискове.
Как може яденето на повече риба или рибено масло да увеличи риска от рак? Ами, има някои индустриални замърсители, като ПХБ, свързани с повишен риск от рак на простатата, а основният източник на излагане като цяло при населението се вярва, че е храната, от рибата, месото и млечните продукти. Ако направите запитване в супермаркета, ПХБ, показани тук в бяло, са най-високи в сладководната риба и са най-ниски при веганите – канибалите да го имат предвид. Не, така просто изглежда етикетът на кошницата за растителни храни, въпреки че веганите са изследвани и се оказва, че са значително по-малко замърсени, включително и с ПХБ, които специфично са свързани с рак на простатата.
Но това проучване тук е направено в Северна Америка, където хората не консумират много риба, и наистина, дори групата с най-високи нива на DHA нямала чак толкова високи нива. И така, може би объркващият фактор е консумацията на месо като цяло, не само риба и тази ниска консумация на месо може да бъде причина за по-ниския процент рак на простатата в групата с по-ниски нива на DHA, тъй като консумацията на добре приготвено месо е свързана с повишен риск от рак на простатата и приемът трябва да се ограничи.
Също така преди мислехме, че омега-3 може да ни предпази от аритмия – необичаен сърдечен ритъм, както е при предсърдното мъждеене. Милиони страдат от това състояние, което причинява неритмичен сърдечен ритъм и по-висок риск от инсулт и смърт, но консумацията на риба и рибено масло не изглеждат ефективни средства за предотвратяването или лечението му.
Други видове аритмии могат да бъдат животозастрашаващи и да причинят внезапна смърт. Въпреки първоначалните окуражаващи резултати, по-скорошните проучвания не само не успяват да намалят внезапната сърдечна смърт с омега-3, но всъщност и са увеличили смъртността при пациенти със сърдечни проблеми. Например, мъжете със сърдечно заболяване, посъветвани да приемат повече мазна риба или приемащи капсули с рибено масло, се оказва, че имат по-висок риск от сърдечна смърт, може би поради замърсителите в рибата, като например живак?
Във всеки случай, имайки предвид непостоянните ползи и потенциалните странични ефекти, омега-3 трябва да се предписва с внимание, а общите препоръки за увеличаване на приема на риба или капсули рибено масло, трябва да се преосмислят.

Източник: https://nutritionfacts.org/video/omega-3s-prostate-cancer-and-atrial-fibrillation
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев