Наскоро стана ясно, че нашето ДНК не ни казва цялата история на нашата индивидуалност и други фактори, фактори на околната среда, играят важна роля в човешкото здраве и заболявания, благодарение на две революции в биологията. Първо имаме епигенетика, където диетата и промените в начина на живот е доказано, че пускат и спират гените ни. И вторият – развиващото се разбиране за нашия микробиом, как промените в чревната ни флора изглежда влияят много върху човешката биология.
До относително наскоро дебелото черво беше разглеждано като аквариум за задържане на отпадъци, а усвояването на вода беше неговата голяма биологична функция. Проблемът беше, че е трудно да се стигне дотам и не можехме да отглеждаме повечето буболечки в лаборатория. 99% от всички микроби не успяват да растат в стандартни лабораторни условия и така, как да изучаваме нещо, което не можем да изучаваме? А, но сега имаме модерни генетични технологии.
Отне ни 13 години да засечем ДНК-то на първата някога бактерия. В днешно време същото нещо може да отнеме само два часа. И това, което научихме, е че всеки от нас може да се счита за свръх организъм, един вид човешки микробиомен хибрид. Имаме трилиони бактерии, които живеят вътре в нас. Един коментатор дори каза, че ние сме съставени изцяло от бактерии, провокативен начин за признаване, че има повече клетки на бактерии и гени в нашето тяло, отколкото човешки клетки и гени и повечето от тези бактерии живеят в червата ни.
Всички животни и растения изглежда установяват симбиозна връзка с микроорганизмите и в нас, нашата чревна флора може да се смята за забравен орган. Здравословните ефекти от полезните ни бактерии включват подсилване на имунната ни система, подобряване на храносмилането и усвояването, те правят витамини, възпрепятстват растежа на потенциални патогени и ни предпазват от това да се чувстваме подути, но ако лошите бактерии вземат надмощие, те могат да произведат канцерогени, да изгният протеините в червата ни, да произведат токсини, да объркат нашата чревна функция и да причинят инфекции.
Изследователите все още са в процес на откриване кои бактерии какви са. Има над хиляда различни видове бактерии, които живеят в човешкото дебело черво. Само за да ви дам представа за сложността, нека ви покажа диаграма от едно типично проучване на чревната флора. Това се оказва най-голямото такова проучване, някога направено върху възрастни хора, което показва, че най-немощните възрастни хора обикновено имат сходни бактерии, което предполага, че причината може да е лошата диета в домовете за възрастни хора, която да причинява тази промяна, а това може да играе роля в лошото здраве, докато остаряваме, както можете да видите на фигура 4. Ух. За щастие не всички диаграми на микробиоми са толкова сложни.
Въз основа на изучаването на това, което излиза от близнаци, тези, които имат различни хранителни навици и изпражнения от различни места по света, е ясно, че храненето има доминираща роля за бактериите в нашето дебело черво и че промените, предизвикани от диетата се появяват в рамките на няколко дни до седмици. Ако промените диетата си, променяте и чревната си флора.
Надеждата за повлияване на здравето чрез храната може би е една от най-старите концепции в медицината; едва наскоро обаче е нараснало нашето разбиране за човешката физиология до степента, в която можем да започнем да разбираме как индивидуалните съставки на храната повлияват специфичните заболявания чрез чревните ни бактерии. Мазнините в млякото върху това парче пица, например, може да се смесят с жлъчния сок и да подхранят една бактерия, която произвежда газа на развалените яйца, наречен водороден сулфид и която експериментално се свързва с колит (възпалително чревно заболяване). Фибрите, от друга страна, подхранват нашите полезни бактерии и намаляват възпалението в дебелото черво. Холинът, който се съдържа в яйцата, морската храна и пилешките продукти, както и карнитинът в червеното месо, могат да се превърнат в триметиламин оксид и да допринесат към сърдечно заболяване и вероятно и към омазнен черен дроб, а прекомерното количество желязо може да замърси полезните ни бактерии и да допринесе към възпалението също така.
Добрите новини са, че определени интервенции в храненето предлагат вълнуващ потенциал за нетоксични, физиологични начини за промяна на чревната микробиология и метаболизъм в полза на естественото справяне с много чревни и системни заболявания.

Източник: https://nutritionfacts.org/video/microbiome-the-inside-story
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев