Сърцето на традиционната средиземноморска диета е основно вегетарианско, много по-ниско съдържание на месо и млечни и използва плодове за десерт. Така че не е изненада, че хората, които се хранят по този начин, имат ниски нива на сърдечни заболявания, в сравнение с тези, хранещи се със стандартна Западна диета. Това забележително проучване, обаче, се цитира, според което, че всички видове мазнина, животинска и растителна, са свързани с появата на нови атеросклеротични лезии в коронарните ни артерии, свързани със сърцето.
Около сто мъже получават ангиограма първоначално и след това две години по-късно, като се търси развитието на лезии като тази преди и след, докато се наблюдава диетата им всяка година. Само около 1 на всеки 20 с по-ниско мазнинна диета имали нови лезии, в сравнение с около 8 на 20 при по-стандартния за Америка начин на хранене – около 33% или повече мазнина. Когато проникнали навътре, обаче, само три вида мазнина изглежда значително увеличава вероятността от поява на нови лезии: лауриновата, олеиновата и линоловата. Лауриновата киселина е наситената мазнина от кокосовото масло и палмовото масло, които се съдържат в бързата храна – сметана, шоколади и бонбони. Олеиновата киселина, от латинската дума олеум, зехтин, но не оттам тези мъже са си набавяли своята олеинова киселина. Основните източници за американците са основно торти, пилешко и свинско месо. А линоловата киселина произхожда най-вече от пилешко. И така, проучването наистина показва, че хората, които се хранят с много боклуци, пиле и свинско, обикновено имат запушени коронарни артерии. За да разберем дали основни източници на растителни мазнини, като зехтин или ядки, помагат или вредят, в идеалния случай бихме направили многогодишно рандомизирано проучване, при което се взимат хиляди хора и една трета от тях приемат ядки, една трета повече зехтин, а последната една трета – не правят нищо, за да се види кой ще се справи по-добре.
И именно това е направено. Проучването PREDIMED взима хиляди хора с висок риск от сърдечно заболяване в Испания, които вече се хранят с нещо като средиземноморска диета и ги разделя на три групи за няколко години: едната с добавен зехтин екстра върджин, другата с добавени ядки, а на третата група й било казано да намали мазнините, но те не го направили, така че в крайна сметка се оказала контролна група без промени в храненето. Както се случило с количеството плака в артериите с времето?
Докато имало значително влошаване на удебеляването на каротидната артерия и плаки в контролната група без промени в храненето, хората в групата с ядките показали значително намаляване на удебеляването и спиране на развитието на плаките. Нямало никакви значителни промени в групата с добавяне на зехтина.
Богатството на растителната средиземноморска диета в потенциално полезните храни, като плодове, зеленчуци, бобови, ядки, пълнозърнести и зехтин, се вярва, че обяснява нейните защитни ефекти за сърцето, въпреки че тези резултати предполагат, че ядките наистина са предпочитан източник на мазнини пред зехтина и могат да забавят развитието на атеросклерозата, предвестника на бъдещи сърдечно-съдови събития, като инсулт. Добавянето на ядки изглежда намалява риска от инсулт наполовина.
Забележете, обаче, че те продължавали да имат инсулти. Наполовина по-малко инсулти, така че изглежда, че ядките помагат, но хората продължили с начин на хранене, който е благоприятен за инсулти и сърдечни удари. Всички три групи на практика имали един и същ процент сърдечни удари, същата обща смъртност. Това отбелязва и д-р Орниш, когато пише: без значително намаление на процента сърдечни удари, смърт от сърдечно-съдови причини или смърт от каквито и да са причини, само тези ползи за инсулта. Но хей, и това е нещо. Средиземноморската диета е определено по-добра от това, което повечето хора консумират, но дори и по-добра може да бъде диета, основана на цели растителни храни, за които е доказано, че лекуват сърдечното заболяване, а не допринасят към него. Авторите на проучване отговарят, че не желаят да се отклоняват от работата на Орниш, отбелязвайки, че средиземноморската и растителната диета всъщност споделят голям брой общи храни. Да, диетата на Орниш може да излекува сърдечното заболяване, но поддръжниците на средиземноморската диета твърдят, че основният проблем с диетата на Орниш е, че не е вкусна, така че едва ли някой ще се придържа към нея.

Източник: https://nutritionfacts.org/video/mediterranean-diet-and-atherosclerosis
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев