Проучването, което и преди сме разглеждали, за това как слушането на Моцарт може да намали алергичните реакции, ми напомня за едно подобно проучване върху хумора. Ако вземете група хора с алергия към прахови акари, половината гледащи Чарли Чаплин; половината гледащи прогнозата за времето. После им инжектирате изпражнения на акари, алергичната реакция се оказва значително намалена, след като са гледали хумористично видео за няколко часа, което предполага, че предизвикването на смеха може да играе някаква роля в облекчаването на алергичните заболявания. Но може ли да потисне имунната ни система твърде много?
Не, накарайте хората да гледат комедийно шоу за един час и активността на естествените им клетки убийци се покачва, в сравнение с това, ако не гледат нищо. Също се покачват и белите им кръвни клетки, броят на имунните клетки в кръвта, нивата на подсилващия имунитета интерферон се покачват и остават високи на следващия ден, същото е и с производството на антитела. Изпомпване на повече антитела, защото вчера сте видели някакво видео. И така, хуморът изглежда осигурява най-доброто и от двата свята за предотвратяване на прекомерната алергична реакция, докато междувременно подсилва имунната защита.
Но трябва всъщност да се смеете. Колкото повече се смеете, толкова по-добра става активността на естествените клетки убийци, но излагането на само на една хумористично видео не повлиява значително имунната функция. Тези, които не се смеели – може би защото е било видео на Бил Козби, нямали полза, което предполага, че не смешното видео подобрява имунната ни функция, а нашият смях в отговор на него. Поради ролята на естествените клетки убийци във вирусните заболявания и различните видове рак, способността за значително увеличение на нашата активност в кратък период от време, използвайки неинвазивни методи, може да бъде от клинично значение следващия път, в който имате настинка или рак.
Смехът, както музиката или здравословната храна, предлагат потенциални ползи без никакви рискове… или почти никакви рискове. Чували ли сте за гръмогласен раздиращ смях? Една 67-годишна жена, която посещавала сесии по смехотерапия, очевидно екстазът довел до разкъсване. За щастие не можете да си откъснете главата от смях, но можете да се смеете, докато не се подмокрите, което се нарича невъзможност за сдържане поради смях в медицинската литература – всъщност е доста често срещано при жените и смехът е от значение.
Така че следващият път, в който отидете на кино, ще изберете ли комедия пред сълзлив филм, имайки предвид ползите от смеха? Не непременно. Ако вземем хора с алергия към латекс и ги накараме да гледат видео за времето, в сравнение с просълзяваща драма, гледането на информация за времето няма да причини емоция със сълзи, (или поне се надявам така) и не успява да промени алергичните реакции. Драмата, обаче, успешно намалила алергичните реакции, но само при тези, чиито сълзи били реално заради филма.
И така, за подобрение на алергиите, смехът работи, плачът също работи. Смеех се, плачех; по-добре е от котките – особено ако имате алергия към котки. Има ли още нещо, което може да се направи? Целуване! Има всъщност цяла наука върху целувките, което звучи достатъчно приятна за изучаване специалност в колежа, докато не разберете, че става въпрос за всички заболявания, които може да си докарате. Но ако вземете хора със сезонни алергии към полените или алергии към праховите акари и ги накарате да целуват някого в стая в продължение на 30 минути, те ще имат значително намаление на алергичните си реакции както при полени, така и при акарите, докато, ако просто ги накарате да се прегръщат за половин час, няма да има полза. Изводът е, че целуването значително намалява алергичните реакции при пациенти както с алергичен ринит, течащ нос, така и при сърбеж на очите или алергичен дерматит, като обрив. Колективно тези открития посочват, че директното действие на любов може да е от полза, въпреки че очевидно гушкането не е достатъчно директно.
С всички тези странични ефекти на антихистаминовите лекарства срещу алергии, човек би си помислил, че ще е по-лесно да се накарат хората да се запишат за проучването, но това е направено в Япония, където, очевидно, хората нямат навик да се целуват. Последващото проучване, което открива подобни ползи при действието на любов, дори още по-директно, е проведено от изследователи, за които английският май не е основен език, както се вижда от спекулациите им за жените, които имат повече „организми“…

Източник: https://nutritionfacts.org/video/laughter-as-medicine
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев