Знае се, че дефицитите на определени витамини и минерали могат да доведат до значително влошаване на имунната функция и увеличена податливост към инфекции, което може да се оправи чрез добавки при хората с дефицити. Не е ясно обаче до каква степен добавките могат да помогнат в поддържането на оптимален баланс на имунната система при хората с адекватен прием, затова изследователите в Нова Зеландия се опитали да дават добавка под формата на киви. В съд на Петри пюрето от жълто киви изглежда усилва активността на естествените клетки убийци в човешката кръв и подсилва реакцията към ваксината тетанус, но дали това, което се случва в съд на Петри, се случва и при хората?
Има едно проучване, при което активността на два комплекта имунно свързани гени се оказва, че се подсилва чрез прием на три кивита на ден. Но означава ли това реално помощ за борба срещу инфекции? Не знаехме… до това проучване!
Изследователи в Нова Зеландия открили, че консумацията на жълто киви намалява сериозността и продължителността на определени симптоми на инфекции на горните дихателни пътища. Защо да проучват плода жълто киви? Защото проучването било финансирано от компанията, която притежава патента на плода златно киви. Няколко десетки възрастни хора били разделени на две групи, едните приемали по две банана на ден, а другите – по четири кивита на ден в продължение на един месец и после се сменили. На следващия месец групата с бананите яла киви, а групата с кивито – банани.
Смисълът да се дават банани като плацебо е да се осигури алтернативен плод, който има относително подобни калории, но по-ниска хранителна стойност.
Целта на проучването била да се определи дали редовната консумация на жълто киви намалява случаите, продължителността и сериозността на симптомите на инфекции на горните дихателни пътища, като настинка, в сравнение с бананите. Установили, че няма намаление в случаите като цяло, но хората, които наистина се разболели по време на фазата с кивито, имали значително по-леко протичане и продължителност на запушване на дихателните пътища, както и по-малка продължителност на възпаленото гърло.
И не с малко. Хората с бананите страдали в продължение на пет дни с възпалено гърло и запушване, в сравнение с групата с кивито, които се почувствали по-добре само след един или два дни. Това е много важно!
Причината да изучават по-възрастни хора, е, че те обикновено са по-податливи към инфекции на дихателните пътища. Малките деца са друга рискова група, средно с два пъти повече инфекции на горните дихателни пътища, в сравнение с възрастните, четири до шест на година. И така, 66 деца в предучилищна възраст били разделени в същите две групи, киви срещу банани, а не само че отново имали значително подобрение на симптомите на тези, които се разболели с кивито, но и по-малко се разболели като цяло. 45% по-малка вероятност от настинка или грипно заболяване, което означава, че децата, които ядат киви, имат почти 50% намаление на шанса си да се сдобият с настинка или грип. Това предполага, че консумацията на киви може да бъде ежедневна рецепта за здраве, въпреки че около 1 на 150 деца съобщават за алергия към кивито, което го довежда до номер 3 след млякото и яйцата и преди фъстъците в едно проучване на 3 500 деца за най-често срещаните хранителни алергии, така че не е за всеки.

Източник: https://nutritionfacts.org/video/kiwifruit-for-the-common-cold
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев