Колко години живот са пропилени за потенциално предотвратимите случаи на рак? Всяка година над пет милиона очаквани години живот са изгубени поради рак на белите дробове, рак на гърдата и рак на дебелото черво. Ето защо, идентифицирането и подобрението на стратегии за превенция на рака остава приоритет, особено след като не повече от 2% от всички случаи на рак се приписват на чисто генетични фактори. Останалите включват външни фактори, като например храната ни.
Най-подробното обобщение на доказателствата относно диетата и рака, които някога са били събирани, препоръчва да приемаме най-вече храни от растителен произход, за да предотвратим рака. Това означава да центрираме диетата си около растителни храни. Не само цели зърнени и бобови всеки ден, но на всяко хранене.
И когато става въпрос за храни, които могат да увеличат риска от рак, те са смели по сходен начин, за разлика от много други насоки за храненето, които просто играя на сигурно и съветват хората само „умерено“ да приемат вредни храни, като например да ядат по-малко сладки, насоките за рака не смилат думите, когато става въпрос за най-лошото от най-лошото. Например, не само да минимизираме приема си на сода; а да я избягваме като цяло. Не само да намалим бекона, шунката, хотдога, наденицата и колбасите, а да избягваме преработеното месо, точка, защото данните не показват ниво на безопасност, за което ясно може да се докаже, че не е свързано с риск.
Преработеното месо не само може да се счита за силен канцероген причиняващ рак на множество органи, но може и да увеличи риска от сърдечно заболяване и диабет. Червеното месо е вредно, но преработеното месо е най-вредно и това включва и бялото месо, като резени пилешко и пуешко месо. И така, с повече сърдечно заболяване, рак и диабет, не е изненада, че консумацията на преработено месо е свързана с повишен риск от смърт.
В Европа изчислили, че намаляването на консумацията на преработеното месо до по-малко от една четвърт хотдог на ден ще предотврати над 3% от всички смъртни случаи.
Това било второто най-голямо проспективно проучване върху храненето и рака, проучване с над 400 000 души. Най-голямото някога проучване, с 600 000, било проведено в САЩ, проучването на AARP. Те установили, че предотвратимата част е дори още по-висока, което предполага, например че 20% от смъртните случаи от сърдечно заболяване сред жените могат да се предотвратят, ако тези, които консумират най-много, намалят приема си на по-малко от половин лентичка бекон на ден.

Източник: https://nutritionfacts.org/video/how-much-cancer-does-lunch-meat-cause
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев